Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αστείες επιλογές στη διαιτησία

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο καλά φαίνονται τα λάθη της ηγεσίας της διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Από τη μια αποδεικνύεται πως αυτή η πολυδιαφημισμένη διεύθυνση εκπαίδευσης , δεν παράγει έργο. Κι αυτό γίνεται είτε γιατί δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα, είτε γιατί οι υπεύθυνοι του δεν γνωρίζουν να το λειτουργήσουν όπως πρέπει. Από την άλλη πλευρά όλα αυτά τα συστήματα είναι καλά, αλλά σε κάθε χώρα ισχύουν και διαφορετικές συνθήκες, οπότε οι άνωθεν εντολές πρέπει να προσαρμόζονται με τις συνθήκες αυτές, δηλαδή να τροποποιούνται κατά το δοκούν.
Προσωπικά πιστεύω ότι όλα ξεκινάνε , όχι από τον τρόπο της εκπαίδευσης, αλλά από τον τρόπο επιλογής των διαιτητών , αλλά και από την διοίκηση η ας το πούμε από την διαχείριση των συνθηκών μέσα στις οποίες κινούνται.
Στο μεταξύ οι διοικούντες την διαιτησία αποδεικνύουν πως δεν γνωρίζουν τίποτε από την ψυχολογία των διαιτητών , αλλά ούτε και από τις δυνατότητες που έχουν. Γι αυτό και βλέπουμε εντελώς πρόχειρες και αποτυχημένες επιλογές - διορισμούς. Οι κρατούντες όπως λειτουργούν θα κάψουν ακόμη και εκείνους που έχουν ορισμένα προσόντα, αλλά είναι φυσικό να τους λείπει η πείρα.
Με την ολοκλήρωση του ενός τρίτου του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας έχουμε αρκετές παραπομπές και πολλές διαιτησίες με τραγικά λάθη. Βέβαια η διοίκηση της διαιτησίας θέλοντας να δείξει πως παράγεται έργο κουκουλώνει τις κακές διαιτησίες και το σήριαλ συνεχίζεται.