Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η ευθύνη στη διαιτησία ποδοσφαίρου !

Κάθε χρόνο και χειρότερα...
Αυτός έπρεπε να ήταν κανονικά ο τίτλος αυτού του άρθρου που αφορά την διαιτησία στο ποδόσφαιρο.Κάθε  αγωνιστική βλέπουμε τραγικά πράγματα να γίνονται στα γήπεδα.
Μερικοί παράγοντες διαμαρτύρονται, κάποιοι δημοσιογράφοι εντοπίζουν τα λάθη , η ΚΕΔ σιωπά και η ζωή συνεχίζεται.
Από που να αρχίσει κανείς να ξετυλάει το κουβάρι της.. τραγωδίας στο ποδόσφαιρο.
Το θέμα είναι ανεξάντλητο και τα παραδείγματα πολλά.
Ωστόσο την κύρια ευθύνη κατά τους τύπους έχει η ΚΕΔ / ΕΠΟ και στην ουσία η διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος στελέχη της  ΚΕΔ/ΕΠΟ
Η ΚΕΔ γιατί είναι ουσία και τύποις υπεύθυνη για το προϊόν που παρουσιάζει.
Η διοίκηση γιατί δεν κάνει κάτι να διορθωθεί η κατάσταση.
Κι επειδή λύσεις υπάρχουν, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ΔΕΝ θέλει κανείς να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Η λογική των μελών της ΚΕΔ χρήζει επιστημονικής μελέτης.
Κι όσοι διερωτώνται γιατί ΚΑΝΕΙΣ  δεν παραιτείται, η απάντηση είναι στη ΄κινηματογραφική φράση  πως " είναι πολλά τα λεφτά Άρη " .
Οι επιλογές δεν έχουν καμία λογική.
Γιατί να έχει ο πίνακας 30 διαιτητές αμφιβόλου αξίας, αντί να υπάρχουν το πολύ 20. Κάθε πότε χρησιμοποιούνται αυτοί οι διαιτητές και με ποια λογική κάθε φορά θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση από κάθε άποψη...
Με ποιο τρόπο έκριναν πως όλοι έχουν τις προϋποθέσεις να διευθύνουν αγώνες της μεγάλης κατηγορίας....
Κάθε κατηγορία έχει τις ιδιαιτερότητες της και η μεγάλη κατηγορία , έχει περισσότερη προβολή από κάθε άλλη.
Ελέγχθηκαν οι επιλεγέντες επιστημονικά; Πέρασαν δηλαδή από ψυχομετρικά τεστ, ή αρκεί που έβγαλαν τα τεστ φυσικής κατάστασης; Αυτά τα τεστ είναι το ένα μέρος, τα άλλα που έχουν να κάνουν με τις ψυχικές αντοχές και την προσωπικότητα , είναι πολύ πιο σημαντικά και δείχνουν το ειδικό βάρος κάθε ατόμου.
Ποια επισταμένη προετοιμασία γίνεται για την προαγωγή των διαιτητών στη μεγάλη κατηγορία; Προφανώς αρκεί το ενδιαφέρον μερικών παραγόντων Ενώσεων κι όχι μόνο, καθώς και η αγωνιστική παρουσία καθενός στη μικρότερη κατηγορία. Γι αυτό βλέπουμε διαιτητές να μη ξέρουν πως να σταθούν στο γήπεδο, πως να αντιδράσουν στα δύσκολα, πως να χειριστούν περίεργες καταστάσεις.
Οι της ΚΕΔ αλλά και άλλοι υπεύθυνοι , οχυρώνονται πίσω από τους τυφλοσούρτες των εγγράφων της FIFA ή της UEFA. Κι άλλοι υποστηρίζουν πως όλα περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που υπογράφει η Ομοσπονδία. Αυτές οι συμβάσεις όμως περιλαμβάνουν γενικότητες, καθώς δεν γνωρίζει καμία υπερκείμενη αρχή τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Αλλά αν κάνεις κάτι που θα έχει θετικό αποτέλεσμα χωρίς να παρεκκλίσεις από τις βασικές αρχές, ποιος θα ζητήσει εξηγήσεις;Το κακό λοιπόν ξεκινάει από τις επιλογές και την εκπαίδευση. Κι όταν αναφέρομαι στην εκπαίδευση δεν εννοώ τα σεμινάρια. οι διαιτητές σκαρφαλώνουν τις κατηγορίες χωρίς καμία προετοιμασία.
Βέβαια αν ρωτήσεις τα στελέχη της ΚΕΔ, θα δηλώσουν ικανοποιημένα από την απόδοση των επιλεγμένων από αυτά διαιτητών. Και φυσικά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα όμως είναι ο πραγματικός καθρέφτης των επιλογών.
Όποιος ανατρέξει στους λόγους των υπευθύνων σε κάθε πρώτο χρονικά σεμινάριο , θα καταλάβει τη ρηχότητα του θέματος και την τελμάτωση του χώρου.
Κι επειδή υπάρχουν κι άλλα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν , όχι τυχαία βέβαια, θα τα πούμε σε ένα άλλο σημείωμα μας.