Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ΔΕΑΒ και το παρασκήνιο...

Η ΔΕΑΒ ( Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας ) , είναι μια επιτροπή που ορίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό για θέματα του αθλητισμού, αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρει απολύτως τίποτε  στον αθλητισμό και το αντικείμενο της που είναι τα θέματα της βίας.
Ωστόσο εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτή η επιτροπή υπάρχει και γι αυτήν δαπανώνται αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Τα προηγούμενα  χρόνια που τα ευρώ ...έτρεχαν από τα μπατζάκια μας...δεν ήταν και τόσο τραγικό να τρώνε μερικοί από τον κρατικό κορβανά χωρίς να προσ΄φερουν αποτελεσματικό και ουσιώδες έργο. Τώρα όμως που ο λαός λέει το ψωμί ψωμάκι και οι φόροι πέφτουν σαν καταιγίδα στο κεφάλι και τη τσέπη μας, αυτή η ιστορία είναι τραγική.
Για τους μη γνωρίζοντες, η ΔΕΑΒ έχει μια διοίκηση που αμείβεται. Και ως επιτροπή έχει μια μεγάλη λίστα παρατρεχάμενων που τοποθετούνται ως παρατηρητές σε ΟΛΑ τα ομαδικά αθλήματα.
Σκοπός τους είναι να συντάσσουν μια έκθεση και να αμείβονται γι αυτό.
Ο υφυπουργός για τον αθλητισμό Γιάννης Ιωαννίδης
Μέχρι σήμερα στις διοικήσεις της ΔΕΑΒ τοποθετούνταν άτομα που είχαν κάποια κομματική ταυτότητα. Κι αυτά τα μέλη της διοίκησης συνέθεταν μια λίστα από φίλους, συγγενείς, γνωστούς και παρατρεχάμενους , που τους ορίζουν ως παρατηρητές , δίδοντας τους μάλιστα και σχετική ταυτότητα, με σκοπό να ενισχύσουν τα οικονομικά τους. Κάποιοι από αυτούς πήγαιναν και δύο ή και τρεις φορές ως παρατηρητές , αφού αγώνες γίνονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και είπαμε σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.
Από τότε που συστάθηκε αυτή η επιτροπή, ΔΕΝ είχαμε καμία βελτίωση ή περιορισμό στα θέματα της βίας. Βία στους αθλητικούς χώρους υπήρχε και υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό σημαίνει ότι ή δεν κάνουν καλά και σωστά τη δουλειά τους ΟΛΟΙ αυτοί οι εμπλεκόμενοι, ή ότι δεν κάνουν απολύτως τίποτε.
Τα ομαδικά αθλήματα έχουν τους δικούς τους κανόνες και τους δικούς τους παρατηρητές. Επίσης έχουν τα δικά τους πειθαρχικά όργανα και λειτουργούν σύμφωνα με τις εκθέσεις τους. Πουθενά δεν υπάρχει θέση για την ΔΕΑΒ, η οποία εδρεύει στη ΓΓΑ και ένας Θεός ξέρει που πάνε όλες αυτές οι εκθέσεις.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά.
Γιατί ο υφυπουργός αθλητισμού συγκρότησε αυτήν την επιτροπή;
Με ποια κριτήρια την στελέχωσε;
Πόσα σεμινάρια έχουν γίνει στα μέλη της διοίκησης , αλλά και στους παρατηρητές;
Ποια είναι τα προσόντα των παρατηρητών;
Πόσα χρήματα δαπανώνται για την λειτουργία της;
Ποια είναι τα αποτελέσματα της;
Τι δύναμη έχουν οι εκθέσεις των παρατηρητών και ποιος τις λαμβάνει υπόψη του;
Κι ένα άλλο ερώτημα προς τον Γιάννη Ιωαννίδη. Αν δεν συγκροτούσε την επιτροπή , υπήρχε περίπτωση κανείς να του τραβήξει το αυτί;
Ο Ιωαννίδης είναι άνθρωπος των γηπέδων, έχει ικανότητες και κυρίως γνώσεις κι εμπειρίες τεράστιες. Πιστεύει λοιπόν σε αυτό το θεσμό, που τον καθιέρωσαν θεσμικά μάλιστα ορισμένοι έξυπνοι εγκάθετοι κομμάτων για να εξυπηρετούν την πελατεία των κομμάτων και κυρίως του καθ ύλην υπεύθυνου για τον αθλητισμό;  Κι αν ο Ιωαννίδης πιστεύει ότι η ΔΕΑΒ προσφέρει έργο, ας μας το πει να το μάθουμε κι εμείς.
Βέβαια στο πανηγυράκι αυτό τεράστια ευθύνη έχουν και οι κατά περίπτωση ομοσπονδίες που αφήνουν να γίνεται το κομματικό πάρτι της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Γιατί θα μπορούσαν να θέσουν βέτο.
Για να γίνω πιο σαφής, θα αναφέρω πως η ΕΠΟ είναι αυτοδιοικούμενη και δεν ελέγχεται διοικητικά από το κράτος. Η έκθεση του παρατηρητή της ΔΕΑΒ δεν φτάνει ποτέ στα χέρια της. Αλλά και αν έφτανε δεν θα είχε που να καταλήξει. Γιατί ο παρατηρητής αγώνα είναι ΕΝΑΣ όπως και στους αγώνες της Σούπερ Λίγκα. Κι έχει αποδειχθεί πως αυτοί οι παρατηρητές και καλά κάνουν σε μεγάλο ποσοστό τη δουλειά τους και καλά ενημερωμένοι για τις αρμοδιότητες τους είναι.
Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είχε τοποθετήσει πρόεδρο της επιτροπής τον πολιτευτή του κόμματος στην Πρέβεζα Περικλή Βασιλάκη. Η ΝΔ τον πολιτευτή στην Β Αθήνας Αντώνη Αντωνιάδη και αργότερα τον Θόδωρο Μπιτίτσιο στέλεχος του κόμματος αυτός στη Θεσσαλονίκη. Τώρα τοποθετήθηκε ένα άλλο στέλεχος από την Αθήνα ο Ευριπίδης Ρεβελάκης κι α αναφερθώ και στα μέλη του ΔΣ τότε θα καταλάβετε πολλά.
Όλα αυτά δείχνουν πως οι πολιτικοί δεν νοιάζονται ή δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα και συνεχίζουν αλόγιστα τις δαπάνες και τις σπατάλες. Γιατί εδώ έχουμε το έκτρωμα μιας επιτροπής που δεν προσφέρει τίποτε , αλλά γι αυτήν δαπανώνται πολλές χιλιάδες ευρώ.
Μαγκιά θα ήταν να την καταργούσε ο Ιωαννίδης και μάλιστα με νόμο. Κι όχι να υποκύψει στις πιέσεις συγκρότησης της.
Το καράβι βουλιάζει , κι αντί να δούμε πως θα σωθούμε, προσπαθούμε να κλέψουμε από αυτό ότι απέμεινε....
Έλεος πια !