Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αδικαιολόγητες κάρτες !!!

Με αφορμή την αποβολή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πλατανιά στα Χανιά , διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά το χαμηλό επίπεδο του ποδοσφαίρου μας.
Ο Σαλπιγγίδης στον αγώνα αυτό ήταν ο αρχηγός της ομάδας του ΠΑΟΚ.
Ως αρχηγός , όπως και κάθε αρχηγός, όφειλε να γνωρίζει τους κανόνες και κυρίως να είναι τύπος και υπογραμμός. Ο αρχηγός σε ένα αγώνα εκπροσωπεί την ομάδα, άρα πρέπει να είναι σε όλα τέλειος και σωστός.
Ο Σαλπιγγίδης διαφωνώντας σε απόφαση του βοηθού διαιτητή Ελευθερίου, έκρινε την απόφαση και στο τέλος τον μούτζωσε.
Ο βοηθός ανέφερε το γεγονός στον διαιτητή της συνάντησης Δελφάκη, κι αυτός εφαρμόζοντας τους κανονισμούς απέβαλε τον αρχηγό του ΠΑΟΚ.
Η αντίδραση του Σαλπιγγίδη, ήταν όλα τα λεφτά. Έδειξε έκπληκτος, ζήτησε εξηγήσεις από τον βοηθό, τα είπε και με τον διαιτητή κι αποχώρησε μουρμουρίζοντας και κάνοντας χαρακτηριστικές κινήσεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας.

Δημ. Σαλπιγγίδης
Ο Σαλπιγγίδης όφειλε να γνωρίζει πως απαγορεύεται οι ποδοσφαιριστές να διαμαρτύρονται στις αποφάσεις των διαιτητών και βοηθών τους, αλλά και να χειρονομούν σε βάρος τους.
Για φανταστείτε σε κάθε απόφαση του διαιτητή και των βοηθών του , όσοι ποδοσφαιριστές δεν συμφωνούν , να μουτζώνουν και να βρίζουν τους διαιτητές....
Μαζί με τον Σαλπιγγίδη διαμαρτυ
ρήθηκαν κι άλλοι από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, παίκτες και στελέχη του προπονητικού τημ!!! Κι αυτό είναι αναμενόμενο , όταν βλέπουν τον αρχηγό τους να φέρεται ως χούλιγκαν...Μερικοί μάλιστα μπορεί και να μη είχαν δει την χειρονομία του Σαλπιγγίδη, ο οποίος είναι και βασικό στέλεχος της Εθνικής μας ομάδας.
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να πράξει το ίδιο σε κάποιο διεθνή αγώνα της ομάδας του ή ως στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος;
Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αναμένεται τώρα να τιμωρηθεί με 4 αγωνιστικές που θα γίνουν 6 επειδή ήταν και αρχηγός!!!!
Παρόμοια γεγονότα βλέπουμε και σε άλλους αγώνες.
Το θέμα είναι πως ή οι ποδοσφαιριστές δεν ξέρουν τους κανονισμούς, ή είναι απείθαρχοι και επιπόλαιοι. Και στις δύο περιπτώσεις το λάθος είναι δικό τους.
Όπως απαράδεκτο θεωρώ το γεγονός να βγάζουν την φανέλα τους ορισμένοι όταν σημειώνουν τέρμα, την στιγμή που γνωρίζουν πως θα χρεωθούν με κίτρινη κάρτα.
Οι κάρτες συνοδεύονται και από χρηματικά πρόστιμα, κι αυτό είναι ένα θέμα που κάθε σωματείο ή ΠΑΕ πρέπει να προσέχει και να δίνει σωστές και αυστηρές οδηγίες στους ποδοσφαιριστές της δύναμης του.
Επίσης απαράδεκτο και αντιεπαγγελματικό είναι να διαμαρτύρονται σε αποφάσεις των διαιτητών και μάλιστα με έντονο τρόπο. Ποτέ κανείς διαιτητής δεν πήρε πίσω απόφαση του, επειδή  του διαμαρτυρήθηκε κάποιος ή κάποιοι ποδοσφαιριστές.  Αλλά εκείνο που προκαλεί είναι οι διαμαρτυρίες σε καθαρές φάσεις. Κάνουν φάουλ και διαμαρτύρονται για τον καταλογισμό του από τον διαιτητή. Και διερωτάσαι , αν είναι στα καλά τους οι διαμαρτυρόμενοι ή αν δεν καταλαβαίνουν τι έχουν κάνει....Στην ίδια μοίρα είναι και οι ποδοσφαιριστές που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους διαιτητές κάνοντας θέατρο σε μαρκαρίσματα ή ανατροπές.
Όλα αυτά δείχνουν την απαξίωση του αθλήματος από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Κι ακόμα δείχνουν ανίκανες διοικήσεις και προπονητές, που δεν μπορούν να επιβάλουν τάξη στην ομάδα τους. Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί προπονητές που δίνουν το κακό παράδειγμα , διαμαρτυρόμενοι κατά αποφάσεων διαιτητών, με αποτέλεσμα να παίρνουν θάρρος και οι ποδοσφαιριστές που τους μιμούνται τις περισσότερες φορές, πιστεύοντας προφανώς πως με αυτό το τρόπο έχουν και άλλοθι των λαθών και της αδυναμίας τους σε κάθε αγώνα.
Τέτοιες αστείες διαμαρτυρίες και ενέργειες από προπονητές και ποδοσφαιριστές οι σωστοί φίλαθλοι δεν τις επικροτούν. Μπορεί στα μάτια ορισμένων εμπαθών οπαδών να φαίνονται σωστές, αλλά η ζημιά που γίνεται στο άθλημα και στους ίδιους είναι μεγαλύτερη.
Πως θα ένιωθε για παράδειγμα ο Σαλπιγγίδης, αν ένας διαιτητής, ή ένας βοηθός τον μούτζωναν; Πως θα ένοιωθε ο διεθνής αυτός άσος αν οι οπαδοί της ομάδας του έκαναν το ίδιο αν αστοχούσε σε μια προσπάθεια του; Νομίζω πως θα πληγωνόταν βαθιά ...
Κι εδώ έχω να προσθέσω πως οι ΠΑΕ και οι διοικήσεις των σωματείων έπρεπε να νουθετούν με διάφορους τρόπους τους ποδοσφαιριστές τους και να τους επιρρίπτουν ευθύνες για τις πράξεις τους, κι όχι να τους κανακεύουν και να προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους να τους καλύπτουν.
Όσο για τον Σαλπιγγίδη θα ήταν μια αντρίκια πράξη να ζήταγε δημόσια συγνώμη από τον βοηθό , αλλά και από τον κόσμο του ΠΑΟΚ που με μια ενέργεια του ζημίωσε την ομάδα!