Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Επισημάνσεις 2

Δυναμιτίζουν τα ντέρμπι !

Ο ΠΑΟΚ πριν λίγο καιρό κέρδισε στη Τούμπα τον Ολυμπιακό. Κι αυτή η νίκη δικαιολογημένα πανηγυρίστηκε ιδιαίτερα από τους παράγοντες της ομάδας και τους φίλους του σωματείου. Ακολούθησε όμως το ντέρμπι με τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης , όπου έληξε ισόπαλο μετά από περιπετειώδη τρόπο , όπου τεράστια ευθύνη φέρει και η διαιτησία ενός ανεπαρκή διαιτητή από τη Θεσπρωτία που ακούει στο όνομα Κομίνης.
Ιβάν Σαββίδης
Μετά τον αγώνα θα περίμενε κανείς να μίλαγε η διοίκηση του ΠΑΟΚ για το ματς με τον Άρη και όσα έγιναν στο περιθώριο του. Αντί αυτού όμως είχαμε δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη κατά του Ολυμπιακού. Κι αυτές οι δηλώσεις εξέπληξαν καθώς ακολουθούν δύο αγώνες ντέρμπι για το θεσμό του κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.
Προσπαθώ να καταλάβω το νόημα αυτών των δηλώσεων την συγκεκριμένη στιγμή. Κι ακόμα περιμένω να δω τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των φιλάθλων και των ποδοσφαιριστών και στα δύο παιχνίδια.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ που έφτασε χρειάζεται παράγοντες σόφρωνες κι αποφασισμένους να το βοηθήσουν με κάθε τρόπο  να βρει τα σωστά βήματα  και να ανέβει κατηγορία. Τέτοιου είδους ενέργειες που προκαλούν αντιδράσεις, είτε με άλλες απαντήσεις, είτε με εκφυλιστικές καταστάσεις δεν χρειάζονται.
Αν βέβαια ο Σαββίδης έχει κάτι κατά νου, δεν έχει παρά να το καταθέσει με ονόματα και διευθύνσεις ώστε κάθε κατεργάρης να πάει στη θέση του.
Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο σωματείο κι αυτό φαίνεται από τον κόσμο του και τη λατρεία που του τρέφει. Δεν χρειάζεται κόλπα και ίντριγκες για να επιβιώσει.
Ωστόσο κάποιος πρέπει να πει στον μεγαλομέτοχο του, ότι μια ομάδα δεν χτίζεται σε μια μέρα, χρειάζεται χρόνος  χρήμα και κυρίως σωστός σχεδιασμός.

Τα χάλια της ΚΕΔ

Η διαιτησία για να διοικηθεί χρειάζεται έναν σωστό μάνατζερ, που να ξέρει το αντικείμενο και να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Σήμερα η διαιτησία διοικείται από υπαλλήλους της ΕΠΟ πρώην διαιτητές. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα, χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος στο χώρο. Οι αποτελούντες την ΚΕΔ δεν γνωρίζουν να κάνουν επιλογές. Την δικαιολογία ότι δεν τους αφήνουν δεν την δέχομαι. Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο , οι ίδιοι μπορούν και να μιλήσουν και να παραιτηθούν ! Φυσικά τα χρήματα που παίρνουν ως αμοιβή για  το ... χόμπι τους είναι πολλά, οπότε ....
Από την άλλη πλευρά η ΕΠΟ έχει την χειρότερη διοίκηση των τελευταίων 20 ετών ! Κι αυτοί που την αποτελούν ή δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ή δεν τους ενδιαφέρει κι αφήνουν το άθλημα έρμαιο στα χέρια ανίκανων να το κουμαντάρουν.
Οι της ΚΕΔ Γ. Δούρος - Θαν. Μπριάκος
Ο καταρτισμός της λίστας - ας αναφερθώ για την μεγάλη μόνο κατηγορία - είναι αστείος. Για πρώτη φορά δεν αποπέμφθηκε κανείς , αλλά προστέθηκαν κι άλλοι. Αυτά τα περί στημένων πινάκων τα θεωρώ φαιδρά. Κι αυτοί που προστέθηκαν δεν είναι ότι το καλύτερο, όπως κι αυτοί που παρέμειναν.
Προφανώς η ΚΕΔ έχει πρόβλημα στην επιλογή. Εκτός κι αν μπορέσει να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της. Αλλά και ο τρόπος επιλογής διαιτητών είναι αστείος , επιπόλαιος και ανεύθυνος.
Πάμε όμως και στην επιλογή των διαιτητών και των βοηθών αλλά και των παρατηρητών διαιτησίας για τους αγώνες. Τραγική η κατάσταση καθώς ορίζονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα διαιτητές χωρίς καμία σκέψη, με μεγάλη σπατάλη χρημάτων . Κι αυτό γίνεται σε κάθε αγωνιστική. Επίσης οι ορισμοί είναι αψυχολόγητοι και μερικές φορές περίεργοι. Μένουν στον πάγκο καλοί , δοκιμασμένοι και άξιοι διαιτητές και ορίζονται ανίκανοι και άπειροι. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε αγωνιστική στα γήπεδα της χώρας. Βέβαια υπάρχουν για την επιτροπή και οι κάθε λογής συμπάθειες , ενώ κανείς δεν γνωρίζει με πιο σκεπτικό τιμωρούν ή δεν τιμωρούν διαιτητές. Κι ακόμα λένε πως οι παρατηρητές διαιτησίας πιέζονται από ορισμένους για τις βαθμολογίες που βάζουν. Έτσι έχουμε το φαινόμενο ο παρατηρητής μετά από έναν αγώνα να δίνει συγχαρητήρια σε έναν διαιτητή και να μη έχει την παραμικρή παρατήρηση να του κάνει και από την άλλη να του βάζει χαμηλό βαθμό που δεν ανταποκρίνεται σε όσα του είχε πει....
Αλλά και στο χώρο των διεθνών η Ελλάδα δείχνει τη γύμνια της, καθώς κανείς δεν βοήθησε , ούτε βοηθάει τους διεθνείς να εξελιχθούν. Όχι βέβαια όλους τους διεθνείς , καθώς οι μισοί από αυτούς καταχρηστικά φέρουν τον τίτλο.
Για όλα τα παραπάνω έχω στοιχεία και τεκμηριωμένες θέσεις που κάποια στιγμή θα καταγράψω.
Κρίμα πάντως είναι οι ίδιοι οι πρώην διαιτητές της ΚΕΔ να κάνουν τα αδύνατα - δυνατά για να γκρεμίσουν και να απαξιώσουν το χώρο τους.