Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η καραμέλα με την Θάτσερ !

Πολλές φορές , ακούω από όψιμους εξυγιαντές του ποδοσφαίρου , αφοριστικές θέσεις και κυρίως λένε πως για να φτιάξει το ποδόσφαιρο μας και να απαλλαγεί από θέματα βίας, να κάνουμε ότι και η Θάτσερ. Δηλαδή να επέμβει το κράτος και με νέους κανόνες να φτιάξει ένα διαφορετικό μοντέλο ποδοσφαίρου. Κι αυτό βέβαια θα έχει ως συνέπεια τον διεθνή αποκλεισμό μας, κάτι που συνέβη και στο Αγγλικό ποδόσφαιρο που επί 5ετία του είχε απαγορευτεί κάθε συμμετοχή σε διεθνείς αναμετρήσεις.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το ελληνικό κράτος αποδεδειγμένα δεν είναι ικανό να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο θέμα. Ίσως και να μη γνωρίζουν οι κάθε είδους αρμόδιοι τι πρέπει να κάνουν.
Η Θάτσερ δεν απέκλεισε το Αγγλικό ποδόσφαιρο, αυτό έγινε από την  FIFA . Απλά η Θάτσερ έφτιαξε νόμους που στην Αγγλία τηρούνται !
Κι όποιος πιστεύει πως στα  Αγγλικά γήπεδα δεν υπάρχουν κρούσματα βίας είναι γελασμένος. Απλά εκεί μόλις συμβεί το παραμικρό, λειτουργούν οι μηχανισμοί ασφαλείας και η καταστολή είναι άμεση.
Στη χώρα μας ο αλήστου μνήμης υπουργός αθλητισμού Γ. Ορφανός είχε εξαγγείλει - χρόνια τώρα - την θέσπιση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και την λειτουργεία καμερών καταγραφής γεγονότων στα γήπεδα. Όποιος τα είδε αυτά, να το πει και σε μας που δεν έχουμε δει τίποτε.
Μέχρι συνέδρια για θέματα καταστολής βίας έχουν γίνει από κρατικούς φορείς, κι αμφιβάλω αν έχουν κρατηθεί ακόμη και πρακτικά αυτών των συνεδρίων. Γιατί ούτε αποτελέσματα είδε κανείς, ούτε σχεδιασμούς, ούτε στη πράξη ενέργειες.
Κάποτε πριν λίγα χρόνια έγινε κίνηση ελέγχου των οργανωμένων συνδέσμων , αλλά κι αυτή με τον καιρό ατόνησε.
Κι από την άλλη εγκέφαλοι της πολιτικής ζωής του τόπου, ανακάλυψαν την μη μετακίνηση φιλάθλων και τον διαχωρισμό τους στα γήπεδα , που μόνο ρατσιστικές έννοιες προδίδει αυτή η ενέργεια. Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα που πρέπει να αναφέρω, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση κρίσεων για την διαιτησία, θέμα που αφορά κύρια την ΕΠΟ που κι αυτή ως η ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να παρατηρεί τα γεγονότα και σε πολλά να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο.
Η Αγγλία βελτίωσε το ποδόσφαιρο της γιατί το κράτος σε θέματα που το αφορούν, όπως είναι η βία , πήρε μέτρα. Κι όχι μόνο πήρε μέτρα, αλλά τα εφάρμοσε προς κάθε κατεύθυνση. Εδώ τα μόνα μέτρα που παίρνουν δείχνοντας εν πολλοίς ην ασχετοσύνη τους, είναι σε κάθε "δύσκολο" αγώνα να κάνουν σχεδιασμούς κινητοποίησης ειδικών και μη δυνάμεων για καταστολή δυνάμεων , λες κι αυτές ανήκουν στον χώρο των επαναστατών χωρών της Αφρικής !
Το ποδόσφαιρο μας για να αλλάξει όψη και να γίνει ανταγωνιστικό, χρειάζεται κυρίως βούληση και γνώση όλων των φορέων, αρχής γενομένης από αυτόν των επενδυτών.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν υπάρχει η βούληση, κι αν υπάρχει η γνώση !