Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ζαρντίμ και η "χημεία" με την ομάδα !

Η συντριπτική πλειονότητα των φίλων του Ολυμπιακού δεν είναι ικανοποιημένη με την απόδοση της ομάδας και τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα.
Το γεγονός ότι βρίσκεται μόνη πρώτη και με διαφορά από την δεύτερη ομάδα στον πίνακα της βαθμολογίας ελάχιστα συγκινεί, αφού όλοι γνωρίζουν πως παίζει ...χωρίς αντίπαλο. Παρόλα αυτά και τους βαθμούς χάνει και με το ζόρι κερδίζει. Ωστόσο έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για να έχει ο Ολυμπιακός ποιοτικούς παίκτες.
Η κρίση των περισσότερων εστιάζεται στον προπονητή της ομάδας Λεονάρντο Ζαρντίμ. Κι ίσως να μη έχουν άδικο. Ο Πορτογάλος φαίνεται να μη έχει εμπνεύσει ακόμη τους παίκτες του και κυρίως να μη τους έχει μεταδώσει τη φλόγα που πρέπει να έχουν μέσα στο γήπεδο.
Πιστεύω πως είναι θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας.
Ο Ζαρντίμ είναι καλός προπονητής , απλά δεν έχει βρει τη χημεία του με την ομάδα και τους παίκτες.
Η απόσταση που τους χωρίζει φαίνεται κι από τη συμπεριφορά του. Κάνει αλλαγή έναν ποδοσφαιριστή και την ώρα που αυτός βγαίνει από το γήπεδο, ούτε που τον βλέπει. Δεν του δίνει το χέρι του να τον συγχαρεί για την προσπάθεια που έκανε. Τις περισσότερες φορές στους παίκτες που μπαίνουν στο γήπεδο εντολές δίνουν οι βοηθοί του... Ακόμη και ο πανηγυρισμός του στα γκολ, είναι μοναχικός, παρατηρείστε τον και θα καταλάβετε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που ακόμη δεν έχει δέσει με τον κόσμο.
Η διοίκηση από την άλλη έπρεπε να είχε κάνει ειδικό σεμινάριο στο νέο προπονητή - αυτό πρέπει να γίνεται πάντα - για το κόσμο, τη νοοτροπία που υπάρχει και την ιστορία του συλλόγου. Ο κόσμος του Ολυμπιακού θέλει μόνο νίκες, ακόμη και στα ματς προετοιμασίας, ακόμη και με μικρότερες ή ασθενέστερες ομάδες. Για τον κόσμο του Ολυμπιακού ένα ματς με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα ντέρμπι που πρέπει να κερδίσουν οι ερυθρόλευκοι σε όποια έδρα και να παίζουν.
Λεονάρντο Ζαρντίμ
Από την άλλη ο Πορτογάλος έχει μπερδέψει το κόσμο. Το καλοκαίρι δοκίμαζε τους παίκτες στα φιλικά, έδειχνε πως ο Τάττος θα ήταν βασικός και στη συνέχεια όχι μόνο τον εξαφάνισε, αλλά θέλει να δοθεί δανεικός σε άλλη ομάδα. Το ίδιο έγινε και με ορισμένους άλλους παίκτες, δείγμα του ότι ποτέ η διοίκηση δεν πρέπει να κάνει μεταγραφές με δικά της κριτήρια, αλλά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή.
Σα να μη φτάνουν αυτά βλέπουμε τον Ολυμπιακό σχεδόν σε όλα τα ματς να παίζει συγκρατημένα, να χάνει ένα ημίχρονο ή και λιγότερο χρόνο και στη συνέχεια να δείχνει τον καλό του εαυτό. Ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα φύση επιθετική, κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά. Και το σπουδαιότερο - χωρίς να κάνω τον προπονητή - δεν έχει την δυνατότητα να βρει ρόλους για δύο καλούς επιθετικούς ταυτόχρονα όπως  είναι ο Μήτρογλου και Τζεμπούρ. Κι όμως υπάρχουν προπονητές που λένε πως όλοι οι καλοί χωράνε σε μια ομάδα.
Αν σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, υπάρχουν παίκτες που παίζουν μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις,τότε έχουν γίνει λάθος επιλογές. Γιατί οι μεγάλες ομάδες , έχουν ποδοσφαιριστές που ξέρουν μπάλα, κι όχι ποδοσφαιριστές θέσεων. Κι όσοι ξέρουν μπάλα, παίζουν σε όλες τις θέσεις, γιατί ξέρουν να χρησιμοποιούν την τέχνη τους και το μυαλό τους.
Μέχρι στιγμής εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει τον Ολυμπιακό να αμύνεται με όλους τους παίκτες και να επιτίθεται πάλι με όλους. Γι αυτό πολλοί μιλάνε για λάθη αμυντικών και κενά.
Κι επειδή πολύ κουβέντα έχει γίνει για τον Κάρολ και τις ικανότητες του, να πω ότι ένας τερματοφύλακας υπερασπίζεται μια εστία πλάτους 7,5 μ. και ύψους 2.05μ. για να πετύχει να το κάνει μόνος του πρέπει να είναι υπεράνθρωπος. Ο καλός τερματοφύλακας κρίνεται από τα ρεφλέξ του και την αντίληψη του, κι όχι αν θα προλάβει να "πετάξει" από τη μια γωνιά της εστίας του στην άλλη.
Η σημερινή ομάδα του Ολυμπιακού δεν δείχνει πάθος, δεν δείχνει αλληλεγγύη ( μεταξύ των ποδοσφαιριστών ) και δεν δείχνει ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης.
Κάποιος πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα, κάποιος πρέπει να τους βάλει σε μια τάξη και να δώσει σε όλους να καταλάβουν - κι έχει σημασία αυτό που γράφω - ότι σε ένα ματς παίζουν μόνο11 και πρέπει να καθίσουν επτά στον πάγκο κι οι άλλοι να πάνε στην εξέδρα.
Το ερώτημα που τίθεται ρητορικά, είναι όλο το δυναμικό του Ολυμπιακού κάθε φορά στους εντός  λεκανοπεδίου αγώνες στο γήπεδο που παίζει η ομάδα;

Το να πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα , άντε και το κύπελλο δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που θέλει κάθε φίλος του Ολυμπιακού, είναι να κάνει ομάδα ικανή να ανέβει επίπεδο και να διακριθεί και στο εξωτερικό. Κι εδώ πρέπει να γίνεται κάποιος λάθος σχεδιασμός , γιατί κάθε χρόνο αυτός είναι ο στόχος, αλλά φανέλα με μακρύ μανίκι δύσκολα φοράνε οι παίκτες στην Ευρώπη....