Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το αδιέξοδο της διαιτησίας...

Το πιο ευαίσθητο κομμάτι του ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία.
Όλοι είναι έτοιμοι να συγχωρήσουν τα λάθη των ποδοσφαιριστών και των προπονητών, αλλά κανείς δεν συγχωρεί τα λάθη των διαιτητών.
Ακόμη όλοι θέλουν τα λάθη των διαιτητών να αφορούν μόνο την αντίπαλο ομάδα, κι όχι αυτήν που υποστηρίζουν. Κι είναι γεγονός πως οι διαιτητές είναι οι μόνοι που δεν έχουν οπαδούς...
Από την άλλη έχει καλλιεργηθεί μια περίεργη ατμόσφαιρα γύρω από τη διαιτησία , με αποτέλεσμα να υπάρχει προκατάληψη και καχυποψία.
Όλοι καταγγέλλουν παρασκήνιο με ενδείξεις που προέρχονται από ασυγχώρητη πολλές φορές λάθη των διαιτητών, αλλά κανείς δεν κατάφερε να ξεσκεπάσει αυτό το παρασκήνιο που υποστηρίζει πως υπάρχει.
Γ. Δούρος - Θαν. Μπριάκος
Έτσι σε κάθε αγώνα ο διαιτητής πέραν των ικανοτήτων του χρειάζεται να έχει και πολύ τύχη, δηλαδή να μη υπάρχουν δύσκολες φάσεις και να αμφισβητηθούν οι αποφάσεις του.
Λογικά την προστασία στους διαιτητές έπρεπε να την δίνει η ΕΠΟ, αλλά η Ομοσπονδία χωλαίνει σε επικοινωνιακό επίπεδο κι ενδεχόμενα να μη γνωρίζει τον τρόπο να προστατεύσει τους διαιτητές.
Η λέξη προστασία, δεν έχει να κάνει ούτε με την συγκάλυψη λαθών, ούτε με ατιμωρησία. Αλλά να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας μέχρι να κριθεί η απόδοση του διαιτητή κυρίως από αρμόδια όργανα.
Ωστόσο βλέπουμε πολλές φορές κακές διαιτησίες να χαρακτηρίζονται ως επιτυχημένες , με αποτέλεσμα να χύνεται πολύ νερό στο μύλο της αμφισβήτησης και της καχυποψίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει σχέδιο και γιατί οι μετέχοντες στην ΚΕΔ εδώ και πολλά χρόνια , γίνονται διεκπεραιωτές διαδικασιών , παρά μάνατζερ στο χώρο.
Στην συντριπτική τους πλειονότητα τα μέλη που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΚΕΔ ήταν πρώην διεθνείς διαιτητές. Κι αυτό σημαίνει οι κατά τεκμήριο καλύτεροι διαιτητές και με μεγάλες εμπειρίες διεύθυνσης αγώνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είχαν ή έχουν την ικανότητα να κουμαντάρουν την διαιτησία και να την βελτιώσουν. Άλλωστε πολλά χρόνια τώρα η διαιτησία στη χώρα μας παραμένει στάσιμη και σε χαμηλά επίπεδα.
Τελευταίο κρούσμα κακής διαιτησίας ήταν ο Δημητρόπουλος στον αγώνα κυπέλλου Παναχαϊκής - Ολυμπιακού , που είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί το ματς μόλις 2' πριν την κανονική του λήξη...
Τον Δημητρόπουλο ωστόσο τον επέλεξε για την κατηγορία η ΚΕΔ.
Τον Δημητρόπουλο τον όρισε στο συγκεκριμένο παιγνίδι επίσης η ΚΕΔ.
Άρα τα λάθη της είναι δύο. Κι αυτά αποδεικνύουν πως δεν λειτουργούν σωστά.
Δηλαδή δεν μέτρησαν σωστά τις ικανότητες του διαιτητή για τη συγκεκριμένη κατηγορία και δεν έλαβαν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν για το συγκεκριμένο παιγνίδι.
Τελικά λένε πως αυτοί που τον επέλεξαν θα τον τιμωρήσουν δια της διαγραφής του.
Αυτούς όμως ποιος θα τους τιμωρήσει;
Κι ακόμα πιστεύει κανείς πως δεν θα υπάρξει κι άλλος Δημητρόπουλος ;
Η επιτροπή αυτή λειτουργεί λάθος κι οδηγεί σε περίεργα αδιέξοδα την διαιτησία.
Πως να λειτουργήσουν ωστόσο σωστά , όταν πρέπει να ορίζουν εκατοντάδες διαιτητές κάθε εβδομάδα σε αγώνες και δεκάδες παρατηρητές;
Ο ορισμός είναι το καλύτερο σύστημα αρκεί να γίνεται σωστά και με λογική και διαφάνεια.

Αλ. Δημητρόπουλος
Όπως πάνε όμως οι Δούρος, Μπριάκος - δεν θέλω ακόμη να αναφερθώ για τους δύο νέους της επιτροπής Καλύβα και Τσαχειλίδη - θα οδηγήσουν σε τέλμα και αδιέξοδο και τον ορισμό....
Ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η επιτροπή γενικά πάσχει και κανείς δεν θέλει να το καταλάβει, απλά γιατί δεν ξέρει πως μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Γιατί αν ξέρουν, τότε σημαίνει πως δεν θέλουν κι αυτό είναι πολύ σοβαρό.
Το κακό ξεκινάει με τις απίθανες επιλογές που κάνει η ΚΕΔ χωρίς κριτήρια αξιολόγησης και στάνταρτ. Και η συνέχεια είναι πως η εσωτερική λειτουργία των γραφειάδων πλέον της επιτροπής είναι πέρα για πέρα λαθεμένη.
Μερικοί πιστεύουν πως τα σεμινάρια βελτιώνουν τον διαιτητή. Η αλήθεια είναι πως τα σεμινάρια και όπως αυτά γίνονται απλά βοηθάνε τον διαιτητή. Άλλο βελτίωση όμως κι άλλο βοήθεια.
Μια ακόμη επισήμανση. Οι χώρα μας έχει επτά διεθνείς διαιτητές, αλλά η ΚΕΔ των πρώην διεθνών δεν τους χρησιμοποιεί στα κατ εξοχήν δύσκολα ματς και στα ντέρμπι. Το γιατί το γνωρίζουν μόνο αυτοί. Εκτός κι αν δεν κάνουν αυτοί τους ορισμούς , ή δεν πιστεύουν στην αξία των διεθνών μας.
Κι αυτά είναι θέματα που τα παρακολουθεί και η ΕΔ της UEFA, από την  οποία περιμένουμε την προώθηση των διαιτητών μας σε ανώτερο επίπεδο....
Οι της ΚΕΔ πρέπει λογικά να βλέπουν που οδηγούν τον κλάδο, αλλά δεν μιλάνε προφανώς καλυμμένοι πίσω από μια καλή αμοιβή που παίρνουν κάθε μήνα. Όπως δεν μίλησε κανείς από αυτούς όταν αποφασίστηκε η διάλυση των συνδέσμων . Κι άντε να δεχθούμε πως έτσι έπρεπε να γίνει λόγω της σύμβασης με την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, από εκεί και πέρα έπρεπε να έχει καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα τόσο για την στελέχωση των ΕΔ των ΕΠΣ, όσο και για την λειτουργία τους. Κι επειδή προηγούμενα αναφέρθηκα στους διεθνείς και την μεταχείριση τους από την ΚΕΔ πρέπει να τονίσω δύο στοιχεία. Το ένα είναι πως ενώ η ΚΕΔ ρώτησε τους διεθνείς ποιους θέλουν για βοηθούς τους, δεν τους ορίζει. Και το κάνει αυτό ακόμη κι όταν ορίζονται σε αγώνα του Ελληνικού πρωταθλήματος και σε λίγες ημέρες με άλλους βοηθούς πηγαίνουν στο εξωτερικό να διευθύνουν αγώνες... Το τραγικότερο ωστόσο είναι πως ορίζει η ΚΕΔ ως παρατηρητές διεθνών διαιτητών πρώην βοηθούς ή πρώην διαιτητές μικρότερης κατηγορίας και εμβέλειας. Στέλνουν δηλαδή τον λοχαγό να κρίνει τον στρατηγό!!!
Με τέτοιες μεθόδους και τέτοια μυαλά, κανείς δεν πρέπει να περιμένει βελτίωση, όλα είναι χύμα δυστυχώς και απλά να ευχηθούμε να μη δούμε τα χειρότερα.