Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο ντόρος για τη διαιτησία, η ΚΕΔ και η ΕΠΟ

Κάθε εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες των επεισοδίων διαμαρτυρίας πριν ή μετά από αγώνες ορισμένων παραγόντων του ποδοσφαίρου και ενίοτε ανόητων προπονητών.
Οι διαμαρτυρίες αυτές σκοπό έχουν να επηρεάσουν τους διαιτητές που ορίζονται σε αγώνες, ή να κάνουν εκείνους που μελλοντικά θα οριστούν, να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Διαμαρτυρίες ωστόσο γίνονται και για να καλυφθούν αδυναμίες αγωνιστικού περιεχομένου. Να δηλαδή για να πούνε στο κόσμο πως οι διαιτησία φταίει που δεν αφήνει την ομάδα να φτάσει στους στόχους της.
Αν μελετήσουμε τις διαμαρτυρίες , σχεδόν καμία δεν ευσταθεί. Γιατί αν ένας παράγοντας διαμαρτύρεται για ένα λάθος του διαιτητή , τότε τι να πει κανείς.
Από την άλλη σχεδόν κανείς δεν μπορεί με κατηγορηματικό τρόπο να καταγγείλει έναν διαιτητή για σκόπιμη πρόθεση αδικίας.
Διαπιστώνεται επίσης πως οι διαιτητές λάθη έχουν κάνει και σε αγώνες που δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες. Κι αυτό εύκολα το συναντάμε από τις απόψεις ορισμένων που κάνουν κριτική των αποφάσεων των διαιτητών σε ειδικές εκπομπές.
Για τους διαιτητές υπάρχουν λάθη και λάθη. Ορισμένοι κάνουν λάθη που δεν συγχωρούνται γιατί είναι προκλητικά αδιανόητα να γίνουν. Υπάρχουν λάθη κακής θέσης και αβλεψίας, ή επιπολαιότητας, αλλά ακόμη και καθυστερημένης αντίληψης. Λάθη έχουμε και λόγω κακής συνεργασίας του διαιτητή με τους βοηθούς του.


Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Σαρρής ( αριστερά ) και Γιώργος Καραμελίδης
Οι παράγοντες εκείνοι που έχουν καταγγελτικό λόγο για τη διαιτησία και τους διαιτητές, οφείλουν να ενεργούν υπεύθυνα , αν έχουν πρόθεση βελτίωσης και κάθαρσης του χώρου. Αντί λοιπόν να υπονοούν διάφορα και να ομιλούν περί μαφίας στη διαιτησία και στο ποδόσφαιρο, να χτυπήσουν την πόρτα ενός αρμόδιου εισαγγελέα και να παραθέσουν τις απόψεις τους. Αν πάλι οι πληροφορίες τους δεν είναι βάσιμες, ή αν δεν έχουν στοιχεία, ας κάνουν σχετική καταγγελία στα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου.
Γιατί αν καταγγέλει κάποιος  ότι υπάρχει μαφία στο ποδόσφαιρο χωρίς να έχει στοιχεία και αποδείξεις, τότε ο τρόπος που ενεργεί ο ίδιος είναι μαφιόζικος.
Υπάρχει και η άλλη εκδοχή, του "πέτα λάσπη κι όλο κάτι θα μείνει...." , μέχρι που έρχεται η δικαιοσύνη και ξεκαθαρίζει επί προσωπικών θεμάτων την κατάσταση.
Οι διαμαρτυρόμενοι παράγοντες με όσα λένε το μόνο που  επιτυγχάνουν, είναι η δυσφήμιση του αθλήματος και η απομείωση του προϊόντος που έχουν. Δεν είναι δυνατόν να λες από τη μια πως όλα είναι στημένα στο ποδόσφαιρο και από την άλλη να περιμένεις φιλάθλους στα γήπεδα.... Ποιος σώφρων άνθρωπος θα αγοράσει από πάγκο που ο ιδιοκτήτης του διαλαλεί πως έχει τα καλύτερα σάπια προϊόντα;
Τα λάθη της ΚΕΔ
Από την άλλη έχουμε την ΚΕΔ που μέχρι σήμερα μας έδειξε πως δεν γνωρίζει να διοικεί το χώρο. Τα λάθη της είναι καθημερινά και φαίνονται πρωτίστως από τους ορισμούς που κάνει σε όλες τις κατηγορίες, αλλά ιδιαίτερα στην μεγάλη κατηγορία.
Για παράδειγμα να αναφερθούμε στον ορισμό του Τρικαλινού διαιτητή Αλέξανδρου Αρετόπουλου. Τον θεωρώ έναν διαιτητή μικρών δυνατοτήτων. Κι όμως φέτος σε 12 αγωνιστικές ορίστηκε 6 φορές ως βασικός διαιτητής εκ των οποίων τις 4 σε συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ άλλες τρεις ήταν τέταρτος.
Με ποιο σκεπτικό έγινε αυτός ο ορισμός;
Είναι τόσο καλός διαιτητής; Κι αν είναι πως έκανε τόσα και τέτοια  λάθη στον αγώνα Πλατανιά - Παναθηναϊκός ;
Σε δύο αγώνες όρισαν τελευταία τον διεθνή Πειραιώτη Σπάθα, σήμερα μάλιστα είναι διαιτητής στον αγώνα Βέροια - ΠΑΟΚ, και την Πέμπτη θα διευθύνει αγώνα του Europa League . Σε κανένα από αυτά τα παιχνίδια δεν έβαλαν ως βοηθούς αυτούς που θα έχει στο ευρωπαϊκό ματς!!! Πρωτότυπο δεν είναι;
Η ΚΕΔ ρώτησε τους διαιτητές της μεγάλης κατηγορίας να προτείνουν ποιους θέλουν ως βοηθούς τους σε αγώνες. Οι διαιτητές απάντησαν , αλλά η ΚΕΔ αγνόησε την προτίμηση τους και βάζει ως βοηθούς όποιους εκείνη θεωρεί καταλληλότερους. Οπότε προς τι η ερώτηση στους διαιτητές; Η απάντηση είναι τα λάθη ασυνεννοησίας που γίνονται μεταξύ διαιτητή και βοηθών σε κάθε αγωνιστική...
Πέρα από τους ορισμούς η ΚΕΔ δείχνει την αδυναμία της και σε άλλα θέματα, όπως αυτά του πειθαρχικού ελέγχου, των παρατηρητών και της εκπαίδευσης για τα οποία θα αναφερθώ μια άλλη φορά.
Πρόσφατα όμως στη συνεδρίαση για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων της επιτροπής με τη νέα της σύνθεση, ο πρόεδρος της Γ. Καραμελίδης, είπε το εκπληκτικό " να φροντίσουμε να ξεπεράσουμε σε επιτυχία την ΚΕΔ υπό την προεδρία του Γ. Σαρρή..." Για ποια επιτυχία μίλησε ο νέος πρόεδρος; Δηλαδή επί Σαρρή όλα πήγαιναν ρολόι και χάλασε η κατάσταση μόλις έφυγε ο πρώην πρόεδρος;  Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα περίεργο φαινόμενο που παρατηρείται χρόνια τώρα. Κάθε πρόεδρος της ΚΕΔ ισχυρίζεται πως υπάρχει βελτίωση της διαιτησίας. Πως συμβαίνει όμως αυτό και η διαιτησία παραμένει επί χρόνια στάσιμη και με τα ίδια λάθη;
Η ΚΕΔ πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία και νοοτροπία για να έρθουν καλύτερες ημέρες στη διαιτησία. Με τον τρόπο που διοικείται σήμερα ο χώρος, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.
Οι ευθύνες της ΕΠΟ
Τεράστιες ευθύνες ωστόσο έχει και η ΕΠΟ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν εφαρμόζει προς κάθε κατεύθυνση τους κανονισμούς και γιατί δεν επιλαμβάνεται όλων των παραβάσεων.
Για παράδειγμα αφήνει ασύδοτους τους παράγοντες και άλλους πολλούς να καταφέρονται κατά της διαιτησίας. Δεν επιβάλει αυστηρές ποινές όπως άλλωστε προβλέπεται και γενικά μένει απαθής, λες κι έχει τη φωλιά της λερωμένη.
Επίσης ως κεντρική διοίκηση του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι πιο σοβαρή και υπεύθυνη στις επιλογές της κι ακόμη να πάρει μέτρα για τη βελτίωση του χώρου. Οι διαιτητές είναι και νοιώθουν ανυπεράσπιστοι. Τρέμουν τους διάφορους περίεργους που άλλοτε τους πιάνουν στο απύλωτο στόμα τους, κι άλλοτε γίνονται θύματα απειλών και εκβιασμών. Ο χώρος αυτός πρέπει να θωρακιστεί κι αυτό θα γίνει μόλις πέσουν μερικές εξοντωτικές καμπάνες προς τους παραβάτες.
Η διοίκηση οφείλει να διαβάσει τη σύμβαση με τη FIFA. Να τη μελετήσει καλύτερα και να αλλάξει πολλά από αυτά που περίεργα καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κι οδηγούν το χώρο στην παρακμή και την οπισθοδρόμηση.  Κι αν δεν ξέρουν τι να κάνουν, ας ρωτήσουν αυτούς που γνωρίζουν. Ας πάρουν απόψεις και ας ζυγίσουν τα πράγματα όσο γίνεται καλύτερα. Έτσι όπως είναι η κατάσταση τίποτε δεν πάει καλά.