Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Οι επιλογές της ΚΕΔ


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι διαιτητές της χώρας περνάνε ώρες αγωνίας περιμένοντας να δούνε τις αξιολογήσεις της ΚΕΔ/ΕΠΟ , κι αν θα είναι το όνομα τους στις λίστες.
Η αγωνία τους είναι δικαιολογημένη, καθώς οι αξιολογήσεις δεν γίνονται σύμφωνα με κάποιο σχέδιο, αλλά ανάλογα με τις ορέξεις των μελών της επιτροπής, τις πιέσεις που δέχονται και τις παρεμβάσεις ορισμένων παραγόντων.
Από την άλλη πλευρά τα μέλη της επιτροπής και ιδιαίτερα οι ανήκοντες στη διαιτησία, λειτουργούν χωρίς πρόγραμμα και συγκεκριμένο πλάνο.
Η επιλογή των διαιτητών, είναι και η ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής, το αποτέλεσμα της κρίνει τη συνέχεια στην ποιότητα των πρωταθλημάτων.
Μέχρι σήμερα κανένα μέλος δεν κατέθεσε πρόταση αξιολόγησης διαιτητών.
Και η κρίση των διαιτητών είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτυχία της επιτροπής στο έργο της. Ωστόσο οι διαιτητές δεν κρίνονται σύμφωνα με την αξία και τις ικανότητες τους, αλλά ανάλογα με τους υποστηρικτές που έχουν και την Ένωση στην οποία ανήκουν.
Το σύστημα ντροπιάζει πρώτα τους προερχόμενους από τη διαιτησία παράγοντες της επιτροπής. Κατά δεύτερο λόγο αποτελεί την γάγγραινα για την εικόνα που εμφανίζει η διαιτησία στο κάθε πρωτάθλημα.
Κάθε κατηγορία έχει τις ιδιαιτερότητες της και για να γίνει προαγωγή ενός διαιτητή από τη μία κατηγορία στην άλλη απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία , αλλά και η μελέτη των στοιχείων εκείνων που διαθέτει κάθε διαιτητής.
Ποτέ μέχρι σήμερα , καμία επιτροπή δεν είδε τις επιλογές με επιστημονικά μέσα και μέτρα. Κανείς δεν αποφάνθηκε αν ψυχολογικά ο κάθε κρινόμενος έχει τις προϋποθέσεις για επιλογή.
Όλοι οι διαιτητές γνωρίζουν τους κανονισμούς.
Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν τις εμπειρίες που απαιτούνται για να προαχθούν, κι ακόμα δεν έχουν τα προσόντα.
Για να καταλάβουμε το θέμα θα αναφέρω πως στην μεγάλη κατηγορία επιλέχθηκαν φέτος 26 διαιτητές, ενώ στην Β κατηγορία με τους ίδιους αγώνες οι επιλεγμένοι είναι 61 !
Ποιος αρμόδιος μπορεί να μας εξηγήσει γιατί έφτασε η επιλογή σε αυτό τον αριθμό;
Πόσα παιγνίδια θα κληθούν να διευθύνουν οι 61 διαιτητές , μερικοί εκ των οποίων θα επιλεγούν του χρόνου για την πιο μεγάλη κατηγορία;
Όταν ένας διαιτητής αγωνίζεται μία φορά στους δύο μήνες , λογικό είναι να μη είναι σε θέση να βγάλει σωστά έναν αγώνα, να κάνει λάθη, να έχει άγχος, αλλά και κάποια απογοήτευση.
Στην Γ Εθνική η κατάσταση σχεδόν η ίδια με την επιλογή περισσότερων των 100 διαιτητών!!!
Για να γίνει αντιληπτό το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, θα αναφέρω πως στο χώρο των παρατηρητών η μεγάλη κατηγορία έχει 27, η Β Εθνική 100 και η Γ περίπου 120 !
Η επιτροπή αποτελούμενη από πρώην διεθνείς διαιτητές, ορίζει έναν πρώην βοηθό ως παρατηρητή ενός διεθνή διαιτητή. Βάζουν τον λοχία να κρίνει τον στρατηγό και να του δώσει και ... συμβουλές!
Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν πρώτα και αν θέλουν μετά να φτιάξουν αυτόν τον πολύπαθο χώρο.Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν ξέρουν πως να τον φτιάξουν, τι βήματα δηλαδή πρέπει να ακολουθήσουν και παράλληλα δεν θέλουν να φτιαχτεί η διαιτησία.
Έτσι και φέτος θα έχουμε κραυγαλέα λάθη, φωνές και διαμαρτυρίες παραγόντων που πολλές φορές είναι δικαιολογημένες, αλλά και τεράστια λάθη στον έλεγχο των διαιτητών.
Το τραγικό είναι πως μετά από κάθε σεμινάριο οι αρμόδιοι ευλογούν τα γένια τους και ομιλούν περί της επιτυχίας του, που ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την πραγματικότητα.
Ο χώρος αυτός για να αλλάξει χρειάζεται άτομα που να κατέχουν το θέμα και κυρίως να είναι ανεπηρέαστα , να διαθέτουν ψυχική δύναμη και να μη σκέφτονται την μηνιαία αποζημίωση τους.
Το αποτέλεσμα είναι πως και για φέτος χάθηκε μια ευκαιρία βελτίωσης της διαιτησίας. Κι αυτό θα συνεχίζεται όσο οι αρμόδιοι σκέφτονται λάθος.