Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Λάθη στη διαδικασία συγκρότησης των πινάκων διαιτητών


Ο Χρήστος Σάββας, είναι παλιός διαιτητής Α Εθνικής από την  Κοζάνη, είναι ακόμη πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης , κι ακόμα μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ.
Ο Κοζανίτης παράγοντας, είχε την ευθύνη της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΠΟ , δηλαδή ήταν υπεύθυνος όλων των Εθνικών ομάδων. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε πριν μερικούς μήνες, επειδή διαφώνησε στην ανανέωση του συμβολαίου του ομοσπονδιακού προπονητή Φερνάντο Σάντος και κυρίως για την αύξηση των αποδοχών του κατά 200.000 ευρώ το χρόνο.
Είναι επίσης και αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, θέση από την οποία προτίθεται να παραιτηθεί , επειδή οι αξιολογήσεις των διαιτητών όπως είπε ήταν " στημένες" και παράλληλα έγιναν εκβιασμοί σε προέδρους Ενώσεων . Οι εκβιασμοί εξηγώ ότι συνίστανται στις αξιολογήσεις στελεχών της διαιτησίας από συγκεκριμένες Ενώσεις και η πρόθεση της Ένωσης να στηρίξει τον Γ. Σαρρή για την προεδρία της ΕΠΟ στις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου.
Από τη στιγμή που ο Χρήστος Σάββας δεν έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες, εγώ δεν θα σταθώ σε αυτές. Ωστόσο θα επισημάνω ορισμένα στραβά που έγιναν.
Πρόεδρος στην ΚΕΔ είναι ο σύμβουλος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου Γιώργος Σαρρής. Αναπληρωτής πρόεδρος ο Χρήστος Σάββας.
Και οι δύο είναι ουσιαστικά οι εκπρόσωποι του ΔΣ στην Επιτροπή Διαιτησίας και οι διοικητικοί υπεύθυνοι, καθώς τα άλλα τρία μέλη Γιώργος Δούρος, Θανάσης Μπριάκος και Κύρος Βασάρας είναι στελέχη της διαιτησίας , αλλά μισθωτοί, δηλαδή υπάλληλοι με ειδικό καθεστώς της Ομοσπονδίας.
Η επιτροπή συνεδρίασε για να κάνει την αξιολόγηση των διαιτητών, χωρίς τα μέλη της διοίκησης. Κι αυτό ήταν απόφαση του προέδρου της επιτροπής Γ. Σαρρή, με το σκεπτικό να μη κατηγορηθούν για παρεμβάσεις.
Η απόφαση είναι λάθος.
Η ΚΕΔ έπρεπε να συνεδριάσει με πλήρη απαρτία και να καταχωρηθούν οι όποιες ενστάσεις ή και προτάσεις των μελών της. Αυτό επιβάλει η διαφάνεια και ακόμη ο κανονισμός, αφού ουσιαστικά και τυπικά υπεύθυνοι είναι οι δύο εκπρόσωποι της ΕΠΟ.
Θεωρώ αστείες τις δικαιολογίες και προφάσεις.
Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως αν θέλει ο πρόεδρος να επιβάλλει τη γνώμη του σε μια τέτοια επιτροπή εύκολα γίνεται ακόμη κι αν δεν είναι παρών.
Η διαφάνεια λοιπόν απαιτούσε την παρουσία και των 5 στελεχών.
Αν οι επιλογές κριθούν κακές στη πορεία των πρωταθλημάτων δεν θα μπορέσει ο κ. Σαρρής να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ήταν , είναι και θα είναι υπεύθυνος γι αυτές τις επιλογές. Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια για κατανάλωση.
Σε τελευταία ανάλυση ο Γ. Σαρρής ως ιατρός στο επάγγελμα και ουδέποτε ασχοληθείς ενεργά με τα της διαιτησίας , μπορεί να μη γνώριζε και να μη γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Ο  Χρ. Σάββας όμως που προέρχεται από αυτό το χώρο, όλο και κάτι παραπάνω γνωρίζει.
Προσωπικά θεωρώ ότι έγιναν λάθη και θα τα αναδείξω σε ένα άλλο μου σημείωμα , χωρίς να ενστερνίζομαι τις θέσεις του Χρήστου Σάββα.
Σήμερα δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με αυτό το τρόπο και αυτή τη λογική το σύστημα και δυστυχώς φαίνεται η άγνοια και η ανικανότητα των αρμοδίων για να μη πω η ανευθυνότητα τους.