Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ο θρήνος για τον μικρό Άγγελο και η ανευθυνότητα των ανίκανων !

Η τραγική είδη της ημέρας ήταν ο θάνατος του 16χρονου ποδοσφαιριστή του Άρη Άγγελου Τσιπούρα.
Ο Άγγελος που τον χαμό του θρηνεί η οικογένεια του Άρη , αλλά και όλοι όσοι έχουν ευαισθησίες , έπαιζε  ως αμυντικός στην ομάδα κάτω των 17 των κιτρινόμαυρων της Θεσσαλονίκης.
Νέος, ποδοσφαιριστής, γυμνασμένος, αθλητής, κι όμως νικήθηκε από τον θάνατο και μαύρισε όλους όσους τον γνώριζαν κι όχι μόνο.
Η απώλεια ενός νέου είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί.
Είναι ένα τραγικό γεγονός και μάλιστα ανεπανόρθωτο.
Ότι και να πει κανείς, ότι και να γράψει, είναι λίγο.
Δεν γνώριζα τον Άγγελο. Αλλά λυπάμαι αφάνταστα για την απώλεια του και με οδύνη συλλυπούμαι την οικογένεια του.
Ο Βασίλης Χατζηαποστόλου με τον γιατρό Γιάννη Οικονομίδη
Γνωρίζω όμως μια ιστορία που πρέπει να τη γράψω.
Την περίοδο 2004 - 2008 ήμουν μέλος της διοίκησης της ΕΠΟ και στη κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.
Ο διακεκριμένος γιατρός Γιάννης Οικονομίδης, ήταν γενικός γραμματέας και είχε την έμπνευση να καθιερωθεί η κάρτα υγείας του ποδοσφαιριστή, ώστε να προλαβαίνει το σύστημα να σώζει ζωές.
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο γνωρίζουμε με πόση προχειρότητα βγαίνουν τα δελτία υγείας των ποδοσφαιριστών, όχι φυσικά όλα και να μη πηγαίνει το μυαλό μας μόνο σε ομάδες που ανήκουν σε ΠΑΕ, αλλά σε όλο το σύστημα του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα του ερασιτεχνικού.
Ο Γιάννης Οικονομίδης λοιπόν  κατέστρωσε ένα πλάνο που περιλάμβανε ένα ιατρικό διαγνωστικό κέντρο σε κάθε ποδοσφαιρική Ένωση. Ένα κέντρο με μια σειρά ιατρικών μηχανημάτων που την ευθύνη επιστημονικά θα είχε ένας γιατρός της περιοχής και ένας νοσηλευτής. Το κέντρο αυτό θα γινόταν στην έδρα κάθε Ένωσης , οι εξετάσεις όλων των ποδοσφαιριστών κάθε Ένωσης θα κατέληγαν στον κεντρικό υπολογιστή που θα ήταν εγκατεστημένος στην ΕΠΟ και τον έλεγχο θα έκανε γιατρός που με την έγκριση του πλέον θα εκδίδονταν τα δελτία υγείας.
Να σημειώσω πως για όλα αυτά δεν θα υπήρχε καμία δαπάνη από την ΕΠΟ ή τις Ενώσεις, ενώ η επιβάρυνση κάθε εξεταζόμενου θα ήταν μηδαμινή.
Το μέτρο αυτό συνέφερε και τους εξεταζόμενους και τα σωματεία τους, αφού για μια σειρά εξετάσεων αίματος, καρδιάς κ.α το κόστος είναι μεγάλο.
Το σύστημα άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά σε ορισμένες Ενώσεις κι αν δεν κάνω λάθος αυτές ήταν του Ηρακλείου , της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και βρέθηκαν ποδοσφαιριστές με προβλήματα υγείας  που αναγκάστηκαν να σταματήσουν το ποδόσφαιρο μεν, αλλά έσωσαν τη ζωή τους.
Παρουσιάστηκαν όμως για το τεράστια εμπόδια, μερικά εκ των οποίων υπερπηδήθηκαν με μεγάλη δυσκολία. Οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν πρώτοι για ευνόητους λόγους. Έτσι αποφασίστηκε η διοίκηση να  απευθυνθεί στο Υπουργείο Υγείας ώστε να εξασφαλίσει την σχετική άδεια και να εξανεμιστούν τα προβλήματα.
Θεωρήσαμε πως θα βρισκόταν εύκολα η λύση καθώς η ΕΠΟ ζητούσε μόνο την άδεια λειτουργίας και καμία κρατική επιβάρυνση.
Η τύχη μας ήταν πως βρήκαμε στο Υπουργείο Υγείας υπουργούς με ανοιχτά μυαλά και μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν.
Η αρχή  έγινε με τον γιατρό - υπουργό Νικήτα Κακλαμάνη που μας άνοιξε πολλές πόρτες και θέλησε να δώσει άμεσες λύσεις. Πριν ολοκληρωθούν αυτές, έγινε ανασχηματισμός και τον διαδέχθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος , που συνέχισε τις προσπάθειες και έφτασε σε σημείο ολοκλήρωσης.
Ο Γ. Ορφανός
Ορίστηκε η ημερομηνία της από κοινού μεταξύ ΕΠΟ και Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσης του νέου θεσμού με συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα μεγάλου ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος, όπου μέσω πρωινής εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης που τότε είχε η Πόπη Τσαπανίδου θα παρουσιαζόταν το θέμα και θα γινόταν επίδειξη μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος από το ιατρικό κέντρο της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Θα δείχναμε δηλαδή το ιατρικό κέντρο της Ένωσης και μια ομάδα ποδοσφαιριστών που θα περνούσε από ιατρικές εξετάσεις, για να φανεί πως θα λειτουργούσε το σύστημα.
Κι ενώ ΟΛΑ ήταν προγραμματισμένα, είχαν μοιραστεί και οι προσκλήσεις , επενέβη ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και απαίτησε από τον υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο να μη γίνει η ανακοίνωση αυτή γιατί ήταν θέμα του ... δικού του υπουργείου και δεν μπορούσε να αναμειχθεί άλλο υπουργείο. Είχε πει μάλιστα τότε πως αυτός θα έκανε το ίδιο σύστημα για όλους τους αθλητές και όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές.
Στη προσπάθεια μας να σώσουμε τη κατάσταση προτείναμε να είναι κι ο Γ. Ορφανός στο πάνελ , αλλά δεν δέχθηκε καθώς ο ίδιος είχε κηρύξει τον πόλεμο στην ΕΠΟ. Κι αυτό γιατί θεωρούσε την ΕΠΟ προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ , επειδή εκεί ανήκε , όπως ο ίδιος έλεγε ο πρόεδρος της  Βασίλης Γκαγκάτσης. Ωστόσο η διοίκηση αυτή το μόνο που δεν είχε τότε ήταν η πολιτικοποιημένη χροιά της. Κι αυτό το είχε πετύχει ο Βασίλης Γκαγκάτσης, που είχε στην διοίκηση στελέχη όλων των κομματικών αποχρώσεων.
Η ΕΠΟ πρότεινε στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα και αθλητές άλλων αθλημάτων να χρησιμοποιούν τα ιατρικά αυτά κέντρα, με τους  ίδιους όρους που θα τα χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιριστές. Αλλά ούτε αυτό το δέχθηκε ο Γ. Ορφανός κι έτσι ναυάγησε ένα έργο που θα είχε προσφέρει πολλά και το σημαντικότερο θα είχε σώσει ζωές.
Δεν θέλω να σχολιάσω τη στάση των κακών και χωρίς ευρύτερη σκέψη πολιτικών. Αυτό μπορεί να το κάνει καθένας μας. Και δεν θέλω να το κάνω πιο πολύ γιατί δεν μπορώ να ξεπεράσω τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, ενός φέρελπι ποδοσφαιριστή, που αν το σύστημα λειτουργούσε σωστά , σήμερα μπορεί και να ζούσε.
Φυσικά ο Γ. Ορφανός δεν κατάφερε να δημιουργήσει αυτό που η ΕΠΟ τότε είχε οραματιστεί , ίσως και να μη ασχολήθηκε καθόλου !