Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ο Κάκος και τα κακά του ποδοσφαίρου...

Η διαιτησία του Τάσου Κάκου στον αγώνα Άρη - ΑΕΚ δεν ήταν καλή, δεν ήταν του επιπέδου ενός έμπειρου και διεθνή διαιτητή.
Είναι γνωστό εξ άλλου πως ο Κάκος έχει πάρει ψηλά τον αμανέ , που λέει κι ο λαός και πιστεύει πως είναι ο πρώτος των πρώτων.
Τα λάθη και οι προκλήσεις του τα τελευταία χρόνια είναι πολλά, αλλά δεν φταίει μόνο αυτός για τα καμώματα του, φταίνε κι αυτοί που τον ανέχονται, αυτοί που τον κανακεύουν.
Μη ξεχνάμε άλλωστε πως ο ΠΣΑΠ πριν από λίγο καιρό τον ανακήρυξε κορυφαίο διαιτητή και του απένειμε  βραβείο.
Ο Τάσος Κάκος
Ο Κάκος στον πιο πάνω αγώνα , ήταν ο εαυτός του, ένας διαιτητής με υπέρμετρο εγωισμό και πίστη πως στη διαιτησία υπάρχει μόνο αυτός. Αυτό το δείχνει εξ άλλου και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και του αρέσει να ξεχωρίσει, να είναι μοναδικός.
Στον αγώνα Άρη - ΑΕΚ 1-1, το σίγουρο είναι πως η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον σκόρερ Πετρόπουλο να είναι σε θέση οφσάιντ. Για το λάθος αυτό υπεύθυνος είναι ο βοηθός του Κάκου που άφησε τη φάση να εξελιχθεί και στο τέλος δέχθηκε πως το γκολ ήταν κανονικό.
Επίσης λάθος έγινε και στη φάση της αποβολής του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ τη δεύτερη φορά, αλλά πιστεύω πως και στην απόφαση αυτή τον παρέσυρε η θέση του βοηθού.
Ωστόσο πολύ θόρυβος έγινε για την κίτρινη κάρτα που έδειξε ο Κάκος στον σκόρερ του τέρματος του Άρη , που αμέσως μετά πανηγυρίζοντας το γκολ, σήκωσε τη φανέλα του, την πέρασε στο κεφάλι με σκοπό να δείξει το μήνυμα που υπήρχε στην από μέσα φανέλα του και είχε να κάνει με τον χαμό του 16χρονου άσου του Άρη Άγγελου Τσιπούρα που πριν λίγες έχασε τη ζωή του .
Ο Κάκος ενήργησε σύμφωνα με τους κανονισμούς. Η κίνηση αυτή απαγορεύεται από τους κανονισμούς και ο παραβάτης τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Ο Κάκος δεν ήταν υποχρεωμένος να δει τι έγραφε το μήνυμα. Αντίθετα ήταν υποχρεωμένος να τιμωρήσει τον παραβάτη ποδοσφαιριστή. Αλίμονο αν έχουμε την απαίτηση από τους διαιτητές, να πηγαίνουν στον παραβάτη παίκτη, να βλέπει τι γράφει το μήνυμα και μετά να αποφασίζει αν θα του επιβάλει ποινή ή όχι.
Αυτές οι αηδίες περί συναισθηματισμού  και ανθρώπινων ευαισθησιών, είναι αστεία πράγματα. Η παράβαση είναι παράβαση και πρέπει να τιμωρείται. Αν οι παίκτες του Άρη ήθελαν να μνημονεύσουν την απώλεια του Άγγελου, είχαν τρόπους. Δεν πρέπει λοιπόν να κατηγορείται ο Κάκος επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του.
Τώρα αν δούμε το θέμα σε βάθος, διαπιστώνουμε πως η ΚΕΔ είναι ωσεί παρούσα και δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στο χώρο. Γιατί όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν έδινε η ΚΕΔ σωστές εντολές, αν έκανε σωστά τον έλεγχο των διαιτητών και φυσικά αν έκανε σωστές επιλογές διαιτητών και βοηθών σε αγώνες. Η ανυπαρξία της ΚΕΔ αφήνει έκθετους τους διαιτητές, βορρά στις ορέξεις των παραγόντων που προσπαθούν κάθε φορά να βρούνε τρόπους να επηρεάσουν τους διαιτητές.
Με την ευκαιρία , θα μπορούσε η ΚΕΔ να εισηγηθεί στην ΕΠΟ να καταργηθεί η ένταξη των διαιτητών, παρατηρητών, καθηγητών - εκπαιδευτών στους κατά νομό Ενώσεις και μετά τις εξετάσεις που δίνουν να ανήκουν στην ΕΠΟ.
Έτσι δεν θα είχαμε φαινόμενα τύπου Καρδίτσας όπου ο πρόεδρος της ΕΠΣ δεν θέλει ένα παρατηρητή που επί σειρά ετών ανήκε και ανήκει στη δύναμη της περιοχής.