Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Θυσία στο βωμό του χρήματος !

Την Παρασκευή 18 του μήνα, θα συνεδριάσει η διοίκηση της ΕΠΟ και μέσα στα θέματα που έχει προς συζήτηση είναι και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη περίοδο 2013 - 2016.
Η ΕΠΟ όπως είναι γνωστό διαπραγματεύεται σε αυτό το επίπεδο τους αγώνες του κυπέλλου Ελλάδας και τους αγώνες των Εθνικών μας ομάδων.
Πριν από την διοίκηση Πιλάβιου , οι διαπραγματεύσεις γινόντουσαν μεταξύ των ολίγων, δηλαδή προσώπων του προεδρείου και της υπηρεσίας marketing . Η διοίκηση ενημερωνόταν και προσυπέγραφε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, αφού και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά για μια απόφαση ειλημμένη. Για μια απόφαση που πολλές φορές ερχόταν προς έγκριση τόσο καθυστερημένα, ώστε να μη υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της.
Ωστόσο οφείλω να παραδεχθώ, πως οι τότε διαχειριστές των θεμάτων αυτών είχαν την πρόνοια, αλλά και την ευαισθησία να δίνουν τα δικαιώματα σε ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια και όχι σε συνδρομητικά. Κι αυτό γινόταν για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει ποδόσφαιρο σε επίπεδο των πιο πάνω διοργανώσεων , χωρίς να πληρώνει. Κι ακόμη για να προβάλλεται το άθλημα και να προσελκύει φιλάθλους.
Στη συνέχεια η κατάσταση άλλαξε. Λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολλών οικονομικών προβλημάτων της ΕΠΟ, θεωρήθηκε σωστό από τους διοικούντες να παραβλέψουν τους όρους των καναλιών ευρύτερης εμβέλειας και να δεχθούν προσφορές και από συνδρομητικά κανάλια. 'Ετσι ένα από αυτά , του ΟΤΕ κέρδισε τον διαγωνισμό δίνοντας καλύτερη προσφορά και πήρε τα δικαιώματα του κυπέλλου. Οι συνδρομητές του ΟΤΕ για την τηλεόραση , υπολείπονται κατά πολύ όλων των άλλων συνδρομητικών ή ανοιχτών τηλεοπτικών καναλιών. Με τον τρόπο αυτό τους αγώνες κυπέλλου τους βλέπουν μόνο όσοι είναι συνδρομητές στην τηλεόραση του ΟΤΕ. Αυτό σημαίνει πως υποβαθμίζεται σημαντικά ο θεσμός του κυπέλλου και χάνει πολύ από την αίγλη του. Κυρίως χάνει φίλους του αθλήματος που δεν μπορούν ή δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους αυτές. Κι αν λάβουμε πως η οικονομική κρίση καλά κρατεί, τότε μια επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού με συνδρομή σε τηλεοπτικό σταθμό, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Βέβαια από την άλλη πλευρά η ΕΠΟ φροντίζει να είναι γεμάτα τα ταμεία της ώστε να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις, καθώς είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός. Στο επίπεδο αυτό κανείς δεν μπορεί να κάνει δυσμενείς παρατηρήσεις.
Ωστόσο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων πολλά μπορούν να συμβούν.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ καλό προϊόν για τηλεοπτικά κανάλια. Αποδεδειγμένα κάνει μεγάλα νούμερα τηλεθέασης και αυτά με τη σειρά τους φέρνουν χρήμα μέσω διαφημίσεων. Εξ άλλου οι μεγάλοι αγώνες ποδοσφαίρου, τα ντέρμπι, φέρνουν από μόνα τους ενδιαφέρον τεράστιο και εξ αυτού ανοίγουν δίαυλοι τηλεοπτικής επικοινωνίας για κάθε ενδιαφερόμενο να πλασάρει και να διαφημίσει το δικό του προϊόν.
Οι διαπραγματευτές λοιπόν θα μπορούσαν να βάλουν όρους , ώστε ορισμένοι αγώνες να μεταδίδονται τουλάχιστον από το κρατικό κανάλι που δεν είναι και από τα ανταγωνιστικά των άλλων ιδιωτικών, ή ακόμη να πωλούνται τα δικαιώματα σε άλλα ελεύθερα κανάλια. Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν και να επιτευχθούν με σωστές και καλές διαπραγματεύσεις, ώστε ούτε η Ομοσπονδία να χάσει, ούτε ο πλειοδότης του διαγωνισμού, αλλά και να βγει κερδισμένο το ποδόσφαιρο και κυρίως να μη χάσουν οι φίλαθλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αγώνες αυτούς που πολλές φορές σημειώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και φέρνουν εκπλήξεις.
Το ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα δεν πρέπει να γίνεται θυσία στο βωμό του χρήματος. Κι ακόμα η ΕΠΟ δηλαδή η διοίκηση της , δεν πρέπει να ξεχνάει τη βασική καταστατική της διάταξη που σκοπός της είναι και  η διάδοση του αθλήματος.