Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η απομάκρυνση του Ζαρντίμ και τα λάθη !

Τα λάθη πληρώνονται στη ζωή...
Και στον Ολυμπιακό γίνονται λάθη που δεν έπρεπε να γίνονται σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου και στόχων.
Ο Ολυμπιακός  το περασμένο Σάββατο αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία του με τον προπονητή της ομάδας Λεονάρντο Ζαρντίμ. Κι αυτή η απόφαση είχε παρθεί καιρό τώρα. Η καθυστέρηση της υλοποίησης της οφειλόταν στα θετικά αποτελέσματα της ομάδας. Αλλά η κακή εμφάνιση σε κάθε ματς , ανάγκασε να δούνε οι ιθύνοντες πως το πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.
Λεονάρντο Ζαρντίμ
Ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ, είχε ποιοτικούς παίκτες. Ωστόσο καλή μπάλα δεν έπαιζε η ομάδα. Σε κάθε ματς οι παίκτες προσπαθούσαν με γιόμες και σέντρες να σημειώσουν γκολ. Σε αρκετά παιγνίδια φάνηκε το πρόβλημα να μη μπορεί η ομάδα να σπάσει μια καλά στημένη άμυνα του αντιπάλου. Από την αρχή του πρωταθλήματος δεν υπήρξε μια σταθερή 11άδα, ούτε κάποιο πλάνο αγωνιστικό. Ο Ολυμπιακός ήταν προβλέψιμος στο τρόπο που αγωνιζόταν και το σύνολο δεν πρόσφερε ούτε θέαμα , ούτε ουσία.
Ο προπονητής προφανώς δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν, ούτε την εξέδρα, ούτε τους παίκτες, ενώ λένε πως και στα αποδυτήρια δεν ήταν όλα αρμονικά.
Το καμπανάκι χτύπησε όταν ο Μαρινάκης αποφάσισε να τοποθετήσει δίπλα στον Ζαρντίμ τον Νικοπολίδη, ανεξάρτητα των ικανοτήτων και των προπονητικών γνώσεων του. Γιατί αυτό δεν είχε γίνει από την αρχή, αλλά σχεδόν στα μέσα του πρωταθλήματος.
Το θέμα είναι πως προσλήφθηκε ο Ζαρντίμ.
Ένας προπονητής μπορεί με μια ομάδα να κάνει θαύματα, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να το επαναλάβει με κάθε ομάδα, αφού οι παράμετροι είναι πάντα διαφορετικοί. Άλλη οργάνωση, διαφορετικό έμψυχο υλικό, άλλες οι απαιτήσεις του κόσμου και της διοίκησης, άλλοι και οι αντίπαλοι...
Όλα αυτά δείχνουν πως κάτι δεν έγινε σωστά όταν αποφασίστηκε η συνεργασία των ερυθρολεύκων με τον Πορτογάλο. Το ζητούμενο δεν είναι σε μια σχέση τι θέλει ο ένας, αλλά και τι ζητάει ο άλλος. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν να βάλουν στην 11αδα περισσότερους γηγενείς , ο προπονητής δεν κατάφερε να πετύχει κάτι. Παίκτες όπως οι Μήτρογλου, Φετφατζίδης, Τάττος, Σιόβας, Λυκογιάννης, Βλαχοδήμος, Ζαραδούκας, δεν αξιοποιήθηκαν. και είναι φυσικό να συμβεί αυτό, αφού η ομάδα δεν είχε βρει τα βήματα της και οι πειραματισμοί ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Άλλωστε ταλέντα της αξίας του Μαύρου , του Σαραβάκου κ.α δεν βγαίνουν κάθε μέρα.
Με πολύ καλούς επιθετικούς η ομάδα , έπαιζε με έναν και τρία αμυντικά χαφ. Κι άλλες φορές είδαμε δύο επιθετικούς και δύο αμυντικά χαφ με το πρόβλημα στη τροφοδοσία να είναι τεράστιο.
Πολλοί ποδοσφαιριστές έδειχναν να παίζουν σα να τους κρατούσαν και δεν αναλάμβαναν πρωτοβουλίες , ούτε είχαν αυτοσχεδιασμούς.
Γενικά η εικόνα της ομάδας ήταν τραγική κι ας ήταν πρώτη με διαφορά από τον δεύτερο, κι ας ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα και μέσα στους στόχους της.
Κι ενώ η εικόνα φαινόταν πόσο τραγική είναι, δόθηκε η λύση του Νικοπολίδη, ενός άπειρου προπονητή και με μικρές πλάτες για το βάρος μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός. Θα μπορούσε η διοίκηση να είχε βρει τον κατάλληλο ώστε η διαδοχή να ήταν ομαλή και να μη γίνουν νέοι πειραματισμοί.
Τώρα λένε πως ο Νικοπολίδης μπορεί να μείνει μέχρι το τέλος. Κι αν συμβεί αυτό θα είναι ένα νέο λάθος. Υπάρχουν όμως καλοί ελεύθεροι προπονητές; Η Μπάγερν για παράδειγμα συμφώνησε από τώρα για το νέο της προπονητή , κι αυτός θα έχει την ευκαιρία και αν δει τα κενά της και να κάνει τα πλάνα του. Κι ακόμα πρέπει να μάθουν οι Έλληνες παράγοντες πως δεν μπορούν να έχουν προπονητή στην ομάδα τους που να αμείβεται λιγότερο από τους βασικούς παίκτες.... Το φτηνό κρέας λέει μια παροιμία το τρώνε τα σκυλιά...
Το ευτύχημα για τον Ολυμπιακό είναι πως παίζει χωρίς αντίπαλο, γιατί αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, θα είχαμε δράματα στο λιμάνι. Ας φροντίσουν λοιπόν τώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν και το κυριότερο, ας οργανωθεί ο Ολυμπιακός σε όλα τα μέτωπα για να παρουσιάσει το νέο του πρόσωπο στη νέα περίοδο. Γιατί και στις ανανεώσεις των συμβολαίων λάθη έγιναν .