Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο

Επί πολλά χρόνια ζήσαμε την ανάμειξη της πολιτικής σκηνής στα κοινά του ποδοσφαίρου. Πάντα άλλωστε ήθελαν τα κόμματα να διαφεντεύουν το ποδόσφαιρο ιδιαίτερα και τον αθλητισμό γενικότερα. Η τακτική ήταν να δίνουν λίγα χρήματα στις Ομοσπονδίες και να προσπαθούν να κερδίζουν ψήφους από τους αφελείς. Γιατί πέρα από αυτό τίποτε δεν έκαναν τα κόμματα και οι εκάστοτε Κυβερνήσεις στην αθλητική ζωή του τόπου. Κι αυτό γινόταν επειδή δεν υπήρχε σχεδιασμός. Αν ανατρέξει κάποιος στα προγράμματα των κομμάτων , θα διαπιστώσει πως στο τομέα αθλητισμός, ήταν από ελλιπή έως ανύπαρκτα. ΠΟΤΕ μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι σε βάση σοβαρότητας και επένδυσης σε ένα χώρο που μέσω των επιτυχιών του , όποτε είχαμε επιτυχίες, διαφήμιζε την Ελλάδα.
Πριν μερικά χρόνια η UEFA αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή την πολιτική ασυδοσία και θωράκισε το ποδόσφαιρο, αναγκάζοντας τα κράτη να αποδεχθούν το αυτοδιοίκητο.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αλλά και η Παγκόσμια συνομοσπονδία , σέβονται τους νόμους κάθε κράτους, αλλά δεν επιτρέπουν την ανάμειξη του στα του ποδοσφαίρου.
Κάθε κράτος μπορεί να μη πειθαρχήσει, αλλά αυτόματα θα απομονωθεί από το διεθνές ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.
Λένε μερικοί κι άλλοι γράφουν πως καλό είναι να μείνουν εκτός΅Ευρώπης οι μάδες μας για λίγα χρόνια και μετά να επανέλθουν, αφού θα έχει διαμορφωθεί αλλιώς ο ποδοσφαιρικός μας χάρτης.
Μα η  UEFA δεν είναι μαγαζάκι που όποτε θέλεις μπαίνεις και όποτε θέλεις βγαίνεις από αυτό....
Εύκολα μπορείς να αποχωρήσεις, αλλά είναι άγνωστο πότε θα μπορέσεις να ...ξαναμπείς.
Η αποχώρηση σημαίνει πως δεν συμμετέχει σε καμία διοργάνωση καμία ελληνική ομάδα, περιλαμβανομένων και των Εθνικών όλων των βαθμίδων, ούτε διεθνείς διαιτητές και παρατηρητές θα έχουμε. Αντίθετα θα υπάρχει μια διεθνής απομόνωση.
Όλα αυτά ισχύουν από τη σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό κράτος με την FIFA και την  UEFA. Από τη στιγμή που δεν θα τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας, θα βγούμε από τον συνεταιρισμό αυτό.
Είναι αδιανόητο λοιπόν να αμφισβητούν μερικοί το αυτοδιοίκητο.
Κι η Πολιτεία από την πλευρά της μπορεί παράλληλα με την ισχύ της σύμβασης, να κάνει όποια κάθαρση θέλει στο ποδόσφαιρο, όπως και να οργανώσει κάθε τι που΄ανήκει στη δικαιοδοσία της , όπως Αστυνομία, έλεγχος φορολογικός φυσικών προσώπων και εταιριών , παρασκήνιο , τζόγος, και να πατάξει κάθε είδους παρανομία. Παρέμβαση στη διοίκηση του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να κάνει. Όπως μπορεί σε συνεργασία με τις επίσημες αρχές του ποδοσφαίρου να κάνει όσες αλλαγές κρίνονται απαραίτητες για την βελτίωση του χώρου.
Όλα τα άλα είναι φληναφήματα περισπούδαστων δήθεν ειδικών , που δεν πρέπει να υιοθετούνται από κανένα.