Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ

Πολλές φορές αρκετοί δήθεν σχετικοί, αλλά και αρκετά άσχετοι, μιλάνε δημόσια για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.
Όσοι γνωρίζουν το θέμα κάνουν και σωστές τοποθετήσεις. Άλλοι πάλι γνωρίζουν αλλά επειδή δεν συμφωνούν , λένε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Άκουσα και είδα το βράδυ της Δευτέρας, την εκπομπή στο ΣΚΑΙ " Δίκη " , όπου μεταξύ άλλων ήταν προσκεκλημένοι ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Ορφανός και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης.
Ως πρώην υπουργοί και οι δύο όφειλαν να γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα. Ωστόσο τους άκουσα να λένε  πολλά περίεργα έως απαράδεκτα. Ο Ορφανός έχει πρόβλημα με τα της ΕΠΟ γιατί προσπάθησε να αλλάξει το στάτους της, αλλά δεν τα κατάφερε.
Γιώργος Λιάνης
Δηλαδή ο Ορφανός ήθελε να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των μελών του ΔΣ , λες και είναι θέμα Υπουργείου ο τρόπος που θα διοικηθεί η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.
Πιστεύω πως όσοι πέρασαν από το υφυπουργείο αθλητισμού τα τελευταία 20 χρόνια για να μη πω και παραπάνω δεν έκαναν τίποτε για το ποδόσφαιρο μας και δεν έλυσαν κανένα από τα προβλήματα του. Η βία για παράδειγμα δεν περιορίστηκε. Αθλητικές εγκαταστάσεις - πέραν όσων έγιναν για τους Ολυμπιακούς του 2004 - δεν δημιουργήθηκαν. Αντίθετα καθένας υφυπουργός αθλητισμού, καταπιάστηκε με το να βρει τρόπους χειραγώγησης, αλλά απέτυχε όσους νόμους κι αν έφτιαξε.
Από το 2006 η ΕΠΟ έχει το αυτοδιοίκητο της και με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Κι αυτό έγινε με την παρέμβαση της FIFA που δεν θέλει την ανάμειξη των πολιτικών και της πολιτικής στο ποδόσφαιρο.
Η ΕΠΟ αυτοδιοικούμενοι και αυτοχρηματοδοτούμενη , έκανε πολλά για το ποδόσφαιρο μας με κορυφαίο την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου το 2004 στη Πορτογαλία, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια μετέχει με την εθνική μας ομάδα σε όλες τις μεγάλες τελικές φάσεις των διοργανώσεων.
Το παραμύθι πως ο ΟΠΑΠ χρηματοδοτεί την ΕΠΟ, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.
Πρώτον ο ΟΠΑΠ είναι μια Ανώνυμη Εταιρία και τα όποια χρήματα δίνει στην ΕΠΟ έχουν ανταποδωτικό χαρακτήρα, αφού μέσω αυτής και της Εθνικής ομάδας διαφημίζεται με σκοπό το δικό της κέρδος. Αν ο ΟΠΑΠ κρίνει πως δεν τον συμφέρει η χορηγία, μπορεί να αποσυρθεί, κάτι φυσικά που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, γιατί τα στοιχεία μέτρησης κέρδους είναι σημαντικά.
Λένε διάφοροι πως δεν πρέπει να φοβόμαστε τον μπαμπούλα της FIFA.
Μα η παγκόσμια Ομοσπονδία ΠΟΤΕ δεν υπήρξε μπαμπούλας κανενός.
Η FIFA έχει τους δικούς της κανόνες και κάθε μέλος της πρέπει να τους τηρεί πιστά.
Γιώργος  Ορφανός
Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA μετά από δική της αίτηση. Κι αυτήν την αίτηση ένταξης της την υπέγραψε το 1958 ο τότε υπεύθυνος αθλητισμού της Κυβέρνησης.
Αν δεν θέλουμε να είμαστε μέλη της, μπορούμε να αποσυρθούμε.
Αυτόματα όμως δεν θα μετέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε καμία διοργάνωση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Κι όταν λέμε ελληνικό ποδόσφαιρο εννούμε όλες τις Εθνικές μας ομάδες ποδοσφαίρου, τους συλλόγους , τους διεθνείς διαιτητές, τους παράγοντες μας που είναι σε επιτροπές ή σε πάνελ της FIFA.
Όποια κυβέρνηση μπορεί να καλύψει το κενό και να επωμιστεί το βάρος, μπορεί να δώσει εντολή να αποσυρθούμε από την FIFA. Κι είναι πολύ μα πολύ εύκολο να γίνει αυτό.
Τώρα από την άλλη πλευρά , τα ωφέλη μας είναι τεράστια. Πέρα από το γεγονός ότι μετέχουν οι Εθνικές ομάδες μας και τα σωματεία σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις, υπάρχει και οικονομικό όφελος. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα σωματεία που εισπράτουν μερικά εκατομμύρια κάθε χρόνο από τη συμμετοχή τους, αλλά και Η ΕΠΟ για τον ίδιο λόγο. Παράλληλα η FIFA αποζημιώνει τώρα και τα σωματεία για την συμμετοχή των ποδοσφαιριστών τους σε αγώνες των Εθνικών ομάδων και μάλιστα με καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά.
Αν οι πολιτικοί θέλουν να εκμεταλλευτούν και το ποδόσφαιρο για πελατειακούς λόγους , είναι άλλο πράγμα. Ευτυχώς πάντως που δεν τους επιτρέπεται να βάλουν χέρι για να μη το διαλύσουν όπως έκαναν με την ίδια τη χώρα μας....
Οι βουλευτές τύπου Ορφανού, θέλουν να έχουν λόγο στο ποδόσφαιρο, να διορίζουν και να προωθούν τους ...πελάτες ψηφοφόρους τους και να ξοδεύουν χρήματα. Ευτυχώς που δεν μπορούν να το κάνουν. Κι είναι απορίας άξιο γιατί ασχολούνται με το θέμα. Ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω; Τι τους ωθεί να θέλουν διακαώς να ελέγξουν το ποδόσφαιρο μας;
Να θυμίσω με την ευκαιρία πως επί ημερών Ορφανού εξαγγέλθηκαν οι κάμερες ασφαλείας στα γήπεδα, κι ακόμα η εγκατάσταση ειδικών τουρνικέ για τον έλεγχο ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Πέρασαν χρόνια από τότε και έμεινε μόνο η εξαγγελία...

Μακριά λοιπόν η πολιτική από το ποδόσφαιρο , μήπως και καταφέρουμε να δούμε κι άλλη άσπρη μέρα ως φίλαθλοι.