Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η διαιτησία, η ΕΠΟ και ο Γκαγκάτσης

Η διαιτησία ήταν ανέκαθεν - και θα είναι - η αγαπημένη των παραγόντων όλων των κατηγοριών και των βαθμίδων. Με τη διαιτησία ασχολούνται τόσο οι παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων, όσο και αυτοί του επαγγελματικού. Θα ήταν περίεργο να μη ασχολιόντουσαν με τον τομέα αυτό του ποδοσφαίρου και οι παράγοντες της ΕΠΟ.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθώ με το γιατί ασχολούνται τόσο πολύ με τη διαιτησία οι παράγοντες, κι όχι με την σωστή οργάνωση του σωματείου τους και κατ επέκταση του ποδοσφαίρου και θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί το πράττω.
Χρ. Σάββας
Πρόσφατα κι ενόψει των προσεχών εκλογών στην ΕΠΟ για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, υπήρξαν τριβές μεταξύ των παραγόντων της Ομοσπονδίας για τον τρόπο επιλογής των διαιτητών στις κατηγορίες. Ο σύμβουλος της ΕΠΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, παλιός διαιτητής Α Εθνικής από την Κοζάνη Χρήστος Σάββας, με δηλώσεις του άφησε αιχμές για κακή επιλογή από την επιτροπή  και άλλους παράγοντες της ΕΠΟ. Αποτέλεσμα αυτών των καταγγελιών ήταν να επέμβει ο αθλητικός δικαστής και να καλέσει τους εμπλεκόμενους και τον καταγγέλλοντα σε απολογία.
Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, γιατί δεν γνωρίζουμε αν ο καταγγέλλων επιμείνει σε όσα αποκάλυψε, ή αλλάξει γνώμη και κλείσει η υπόθεση.
Γεγονός είναι πως η ΚΕΔ δεν αξιολογεί με αντικειμενικά κριτήρια τους διαιτητές κι αυτό δίνει λαβή σε όσους θίγονται να ξεσπαθώνουν εναντίον του χώρου και να αφήνουν αιχμές για παρασκήνιο.
Θεωρητικά η διαιτησία πρέπει να παίζει το ρόλο της στα διοικητικά του ποδοσφαίρου, γι αυτό και ο σύμβουλος της ΕΠΟ Βασίλης Χατζηαποστόλου, που θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου με την ομάδα Γκαγκάτση, επέμενε να παραιτηθεί ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας Γ. Σαρρής από τη θέση αυτή, αφού σκόπευε ΄- τότε - να είναι κι αυτός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ.
Βέβαια , η καταγγελία Χατζηαποστόλου και το αίτημα του , ούτε λογικά ήταν, ούτε από τον κανονισμό υποστηρίζονται. Δείχνουν όμως τον φόβο επηρεασμού των παραγόντων των Ενώσεων, που συνήθως κόπτονται για την προώθηση δικών τους διαιτητών στις κατηγορίες.
Κι επειδή ο Σαρρής τότε δεν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, δεν παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΚΕΔ , αλλά ο Γκαγκάτσης, πέρασε το δικό του μήνυμα. Κι έλεγε με αυτό πως την επομένη των εκλογών που θα κέρδιζε η ομάδα του. θα ακύρωνε τις επιλογές των διαιτητών και θα έκανε άλλες - πιο δίκαιες; - προφανώς με διαφορετική σύνθεση επιτροπής.
Βασ. Γκαγκάτσης
Ο Γκαγκάτσης δεν σταμάτησε όμως εδώ. Είπε πως αν εκλεγεί θα αλλάξει τον τρόπο εκλογής της ΚΕΔ, που δεν θα επιλέγεται πλέον από το ΔΣ, αλλά από τους διαιτητές.
Δεν διευκρίνισε  ωστόσο  με ποιο τρόπο θα τους εκλέγουν οι διαιτητές, ούτε ποιοι διαιτητές θα έχουν αυτό το δικαίωμα. Γιατί όπως είναι γνωστό επί ημερών δικής του διοίκησης, αδρανοποιήθηκε η ΟΔΠΕ και σχεδόν διαλύθηκαν οι σύνδεσμοι και το δυναμικό των διαιτητών περιήλθε στη δικαιοδοσία των Ενώσεων.
Ο Γκαγκάτσης δεν πρόκειται να κάνει τίποτε από αυτά , αν εκλεγεί, και το γνωρίζει.
Το πολύ - πολύ να αλλάξει την σύνθεση της επιτροπής και να κάνει νέες επιλογές, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ριζικές για καθαρά τεχνικούς λόγους.
Κι ενώ ο πρώην πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν και τα δύο μέλη της επιτροπής που προέρχονται από το ΔΣ της ΕΠΟ θα εκλέγονται κι αυτά από τους διαιτητές, υπάρχουν δύο προβλήματα.
Το πρώτο είναι πως δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή, αν δεν τροποποιηθεί το καταστατικό. Και για να γίνει αυτό απαιτείται γενική συνέλευση των εκπροσώπων των Ενώσεων μελών της ΕΠΟ. Για να γίνει ΓΣ απαιτείται χρόνος καθώς οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό είναι συγκεκριμένες.
Το δεύτερο είναι πως για να κάνει αλλαγές δεν μπορεί να ξεφύγει από την σύμβαση που υπέγραψε η ΕΠΟ επί των ημερών του με την FIFA , η οποία σύμβαση περιλαμβάνει συγκεκριμένο τρόπο διοίκησης της διαιτησίας.
Για να κάνει τροποποίηση της σύμβασης , πράγμα ανέφικτο, πάλι απαιτείται χρόνος και βέβαια η σχετική έγκριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Προς τι λοιπόν αυτά τα πυροτεχνήματα, από έναν έμπειρο διοικητικό παράγοντα  όπως ο Γκαγκάτσης; Προφανώς για να δημιουργήσει σύγχιση και προβληματισμό στους ψηφοφόρους των Ενώσεων στις εκλογές.
Όπως βλέπουμε όλο το παιγνίδι των εκλογών πλέκεται γύρω από την διαιτησία.
Μα αν το ποδόσφαιρο και η πρόοδος του , έχουν να κάνουν μόνο με τη διαιτησία, τότε το πράγμα αλλάζει.

Προσωπικά πιστεύω πως όλα αυτά γίνονται για λόγους αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων και προς άγρα ψήφων.