Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οι κανόνες, η ΕΠΟ και οι άσχετοι...

Κάποιος πρέπει επειγόντως να κάνει μάθημα περί κανόνων ποδοσφαίρου και ότι έχει σχέση με αυτό στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο. Τον άκουσα να λέει πως η ΕΠΟ πρέπει να σέβεται τους νόμους του κράτους επειδή χρηματοδοτείται από αυτό. Κι ακόμη πως επειδή δεν δικαιώθηκε ο Παναθηναϊκός σε προσφυγή που είχε κάνει στην επιτροπή εφέσεων , θα προσφύγει τώρα στα πολιτικά δικαστήρια.
Ας πάρουμε τα πράγματα ένα , ένα. 
Γιάννης Αλαφούζος
Ο κ. Αλαφούζος ηγείται ενός μεγάλου συλλόγου και ο λόγος του έχει πολλούς αποδέκτες, ενώ η ουσία τους αντιπροσωπεύει μια ισχυρή δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου οτιδήποτε λέει αντανακλά στο σωματείο.
Ο Παναθηναϊκός έκανε μια προσφυγή στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες, ήταν μια προσφυγή που απορρίφθηκε από το αρμόδιο όργανο της Ομοσπονδίας. Κι ο κ. Αλαφούζος λόγω του αποτελέσματος , που δεν τον ικανοποίησε ,απειλεί να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη.
Προφανώς δεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει αυτή τη προσφυγή. Γιατί αν την πραγματοποιήσει αυτομάτως θα επιβληθούν κυρώσεις στο σωματείο που δεν θα ήθελε ούτε να τις σκέφτεται.
Η FIFA απαγορεύει ρητά τις προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια. Γιατί αν επιτρεπόταν στα σωματεία ή στους παράγοντες να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, σπάνια θα είχαμε ομαλή διεξαγωγή πρωταθλημάτων και ολοκλήρωση υποχρεώσεων.
Ο κ. Αλαφούζος ακόμη κι αν αγνοήσει την διάταξη αυτή και καταθέσει προσφυγή, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να την αποσύρει.
Από την άλλη ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού ανέφερε πως η ΕΠΟ είναι χρηματοδοτούμενη από την Πολιτεία και οφείλει να σέβεται τους νόμους της. Τους νόμους του Ελληνικού κράτους οφείλουν όλοι να τους σέβονται, είτε χρηματοδοτούνται , είτε όχι από την Πολιτεία. Ωστόσο η ΕΠΟ δεν χρηματοδοτείται από την Πολιτεία. Τώρα αν ο κ. Αλαφούζος υπονοεί τα χρήματα που παίρνει από την ΟΠΑΠ Α.Ε , πρέπει να μάθει πως η ΟΠΑΠ είναι μια ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, άρα δεν είναι αμιγώς κρατική και η σύμβαση που έχει υπογράψει με την ΕΠΟ για το χορηγικό της πρόγραμμα είναι ανταποδοτική.
Κάθε παράγοντας και ιδιαίτερα αν είναι παράγοντας μεγάλου σωματείου οφείλει να γνωρίζει τα θέματα αυτά, ή να έχει συμβούλους που να τα γνωρίζουν και να τον συμβουλεύουν ώστε να μη εκτίθεται ο ίδιος και το σωματείο.  Παράλληλα οι παράγοντες γνωρίζουν πω με τον τρόπο τους και τις δηλώσεις παρασύρουν και τους φίλους του σωματείου τους, που με τον τρόπο αυτό τους αποπροσανατολίζουν και τους καλλιεργούν τάσεις εκδίκησης και μίσους για μια αδικία που γίνεται στο σωματείο τους, αλλά που ουσιαστικά ουδέποτε έχει γίνει.
Οι άσχετοι των κανόνων και των πραγμάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο επηρεάζουν δυσμενώς το κοινό. Με όσα λένε για τους λόγους που τα λένε, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μόνο κακό κάνουν. Κι η άγνοια αυτή για πολλούς λογίζεται και ως σκοπιμότητα. Γιατί δεν είναι δυνατόν πρόεδρος μεγάλου σωματείου να μη γνωρίζει τα βασικά .
Είναι γνωστό πως ο κ. Αλαφούζος έχει κάποια αντιπαλότητα με την ΕΠΟ κι αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις που κατά  καιρούς κάνει. Αυτή όμως η θέση του γίνεται συνέχεια κακός του σύμβουλος και τον παρασύρει σε λάθη.