Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οι αλλαγές της ΕΠΟ στην ΚΕΔ

Η διοίκηση της ΕΠΟ συνεδρίασε σήμερα και ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την συγκρότηση των επιτροπών. Μια από αυτές είναι και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ( ΚΕΔ ) που κατά κοινή ομολογία είναι η πιο " ευαίσθητη" επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Πρόεδρος παρέμεινε το μέλος της διοίκησης  και πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας ο Γιώργος Καραμελίδης, ένας από τους πιο έμπειρους παράγοντες, χαμηλών τόνων και άνθρωπος που δεν έχει δώσει δικαιώματα. Στην επιτροπή μέχρι πρότινος μετείχε ένα ακόμη μέλος της διοίκησης ως αναπληρωτής πρόεδρος. Στη θέση αυτή όμως τοποθετήθηκε μέλος από το χώρο της διαιτησίας , όπως και στις υπόλοιπες τρεις.
Ο Θανάσης Μπριάκος παλιός διεθνής διαιτητής και μέλος της διαιτησίας Ηπείρου , από απλό μέλος της ΚΕΔ τα τελευταία χρόνια προάχθηκε σε αναπληρωτή πρόεδρο και ουσιαστικά αυτός θα έχει την ευθύνη της επιτροπής σε όλες τις διαδικασίες. Ο Γιώργος Δούρος κι αυτός παλιός διεθνής διαιτητής από την Κόρινθο, έχασε την πρωτοκαθεδρία και παρέμεινε απλό μέλος.
Θαν. Μπριάκος - αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ
Οι άλλοι δύο είναι νέα πρόσωπα στην επιτροπή. Πρόκειται για τον Βοιωτό παλιό διαιτητή Α Εθνικής Δημήτρη Καλύβα , άνθρωπο καλλιεργημένο, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα και με άριστες γνώσεις σε θέματα κανονισμού και εκπαίδευσης. Ο άλλος είναι ο παλιός διεθνής διαιτητής από τον Πειραιά Γιάννης Τσαχειλίδης.
Αξίζει να αναφερθεί πως παρελθόν αποτελεί από τα της διαιτησίας της ΕΠΟ ο Κύρος Βασάρας. Οι πληροφορίες λένε πως θα αναλάβει επικεφαλής διαιτησίας άλλης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας , ενώ προς το παρόν παραμένει και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA.
Η ανακοίνωση της ΕΠΟ δεν αναφέρει ποιος από όλους αυτούς θα έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης των διαιτητών , θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ο Κύρος Βασάρας.
Το ζητούμενο είναι τι προσδοκά η ΕΠΟ και γενικότερα το ποδόσφαιρο μας από τη νέα επιτροπή.
Η λογική απάντηση θα ήταν , μια βελτίωση του επιπέδου της διαιτησίας.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν πρέπει να προσδοκούμε τίποτε. Απολύτως τίποτε. Νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει η παροιμία που λέει πως " άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".
Για να μη νομιστεί πως είμαι πεσιμιστής, ή έχω κάτι με τα μέλη της νέας επιτροπής θα τονίσω πως όλους τους γνωρίζω καλά και έχω σχεδόν με όλους άριστες σχέσεις. Ωστόσο η τοποθέτηση μου έχει να κάνει με την ουσία του πράγματος.
Η ΕΠΟ επέλεξε τα τέσσερα μέλη. Αν ρωτήσουμε τα μέλη του ΔΣ να μας πούνε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή , δεν νομίζω ότι θα πάρουμε απάντηση.
Δεν γνωρίζω πως έγινε η επιλογή, δηλαδή αν έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων από όλα τα μέλη, ή αν έγινε εισήγηση από τον Γ. Καραμελίδη. Παλιότερα για όλα τα πρόσωπα της διαιτησίας αποφάσιζε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και απλά ενημέρωνε τα μέλη. Σπάνια μάλιστα υπήρχαν αντιρρήσεις ή αντιδράσεις, κι όποτε γινόταν αυτό ,ήταν η μειοψηφία οπότε και δεν λαμβανόντουσαν υπόψη.
Κύρος Βασάρας
Θα υπήρχαν ελπίδες βελτίωσης του χώρου, αν γινόταν μια επιλογή από την διοίκηση και στη συνέχεια κάθε ένα μέλος ξεχωριστά και στη συνέχεια   όλα τα μέλη μαζί περνούσαν από συνέντευξη, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους. Να καταθέσουν το τρόπο με τον οποίο σκέφτονται να βελτιώσουν την κατάσταση. Κάτι τέτοιο απ ότι γνωρίζω δεν έγινε. Γιατί για να κάνεις αυτές τις ενέργειες πρέπει να γνωρίζεις και το αντικείμενο ώστε να μπορέσεις να κρίνεις τις θέσεις και απόψεις των υποψηφίων.
Το γεγονός ότι όλοι διετέλεσαν διεθνείς διαιτητές ή ήταν επίλεκτα μέλη της διαιτησίας με θητεία αρκετών ετών στα γήπεδα και στις μεγάλες κατηγορίες δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Γιατί άλλο πράγμα είναι να είσαι καλός διαιτητής , κι άλλο να ξέρεις να διοικήσεις την διαιτησία.
Η διαιτησία δεν θέλει στη διοίκηση της ένα παλιό καλό διαιτητή, αλλά έναν ικανό μάνατζερ , που να γνωρίζει καλά το management του χώρου. Να έχει προτάσεις και θέσεις και μάλιστα ριζοσπαστικές που θα φέρουν τα πάνω κάτω.
Μια καλή απάντηση στους αμφισβητίες στο θέμα αυτό θα δινόταν, αν η διοίκηση της ΕΠΟ καλούσε όλους τους χρηματίσαντες στην ΚΕΔ ως πρόεδροι και μέλη της και τους ζητούσε να καταγράψουν τις αλλαγές που έκαναν, αλλαγές που έφεραν βελτίωση.
Πριν λίγα χρόνια μου έλεγαν στελέχη της Ομοσπονδίας πως η διαιτησία θα βελτιωθεί με την σωστή εκπαίδευση. Γι αυτό και επένδυσαν πολλά στην παρουσία του Βασάρα. Μα μόνο με το μάθημα κανονισμών και την εν γένει  εκπαίδευση δεν λύνονται τα προβλήματα κι αυτό αποδεικνύεται μέχρι σήμερα με την εικόνα της διαιτησίας.
Οι πιο πολλοί από τους πρώην θέλοντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα , λένε διάφορες μπαρούφες, όπως δεν με άφησαν, δεν ήθελαν από την διοίκηση και άλλα πολλά , ενώ η αλήθεια είναι πως ποιος στραβός δεν θέλει το φως του... Είναι δυνατόν να πει μια επιτροπή στην ΕΠΟ μεθόδους που θα βελτιώσουν αυτόν τον χώρο και να πάρει αρνητική απάντηση;
Κι από την άλλη δεν θυμάμαι κανένα που να παραιτήθηκε από την ΚΕΔ επειδή δεν τον άφηναν να κάνει αυτό που ήθελε , εκτός μιας περιπτώσεως με τον μακαρίτη Βασίλη Βουράκη.
Όποιος δει τους ορισμούς που έκανε μέχρι χθες η ΚΕΔ της ΕΠΟ τρελαίνεται... Είναι δυνατόν να αποκλείονται από τα ντέρμπι και τα δύσκολα ματς οι κατά τεκμήριο καλύτεροι διαιτητές ,όπως είναι οι διεθνείς και να ορίζονται άπειροι και ατάλαντοι; Βέβαια κι αυτοί με τύχη μπορούν να βγάλουν αγώνες δύσκολους, αλλά τις περισσότερες φορές έχουμε παρατράγουδα που αφήνουν εποχή.
Και δεν είναι μόνο οι ορισμοί που και αψυχολόγητοι είναι και της πλάκας αλλά και ακαταλαβίστικοι, είναι και ο πειθαρχικός τους έλεγχος και κυρίως οι επιλογές που κάνουν ανά κατηγορία. Θέματα που με παραδείγματα θα αναλύσω σε άλλο σημείωμα μου για να φανεί το τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς έχει δύο ( ; ) όψεις και πολλές ευθύνες.

Κάθε σωστός φίλαθλος θέλει και εύχεται η νέα ΚΕΔ να πετύχει στο έργο της. Το ίδιο εύχομαι κι εγώ αν και δεν το ελπίζω , ούτε το πιστεύω. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει για την επιτροπή αυτή περίοδος χάριτος, γιατί από σήμερα μπαίνει στα βαθιά κι ο Θεός βοηθός.