Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Παιχνίδια με τη διαιτησία και οι παράνομοι πίνακες

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς ντόρος με τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ , παλιού διαιτητή Α Εθνικής και προέδρου της ΕΠΣ Κοζάνης Χρήστου Σάββα.
Ο κ. Σάββας ως αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ στην προηγούμενη διοίκηση ήθελε να συμμετάσχει στον καταρτισμό των πινάκων των διαιτητών. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο σημερινός πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής, και μέλη οι Γ. Δούρος, Θαν. Μπριάκος και Κύρος Βασάρας. Οι Σαρρής και Σάββας, ήταν διοικητικά μέλη της Ομοσπονδίας, οι Δούρος και Μπριάκος οι υπεύθυνοι της διαιτησίας και ο Βασάρας υπεύθυνος της εκπαίδευσης των διαιτητών.
Λογικά και τυπικά έπρεπε να συνεδριάσει αυτή η επιτροπή και να συναποφασίσουν για τον καταρτισμό των πινάκων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γιατί η περίοδος της επιλογής διαιτητών συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο της ΕΠΟ και η αντιπολίτευση του Γ. Σαρρή που ήταν τότε υποψήφιος πρόεδρος για την ΕΠΟ , απαίτησε την απομάκρυνση του για να μη επηρεάσει με τις επιλογές του τους ψηφοφόρους προέδρους των ΕΠΣ.

Γιώργος Σαρρής
Η θέση αυτή της αντιπολίτευσης που ηγείτο ο Βασ. Γκαγκάτσης δείχνει πεντακάθαρα την αντίληψη των παραγόντων για την διαιτησία και την εξάρτηση της από τις ΕΠΣ. Μας λένε δηλαδή πως οι πρόεδροι ψηφίζουν ανάλογα με τα ρουσφέτια που τους κάνουν στη διαιτησία. Και γιατί όλα αυτά; Για να επηρεάζουν προφανώς καταστάσεις σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, για  να αποκτούν δύναμη...
Ο Σαρρής λοιπόν προ αυτής της κατάστασης έκρινε να μη είναι παρών στις επιλογές, κι ήταν μεγάλο λάθος του, αφού έμμεσα αναγνώριζε τις αιτιάσεις του Γκαγκάτση. Ως πρόεδρος της ΚΕΔ όφειλε να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τις επιλογές, ή να διόριζε η ΕΠΟ άλλη επιτροπή, άλλα μέλη να το πράξουν. Ο Σαρρής απ ότι λένε , είπε και στον Σάββα να μη είναι παρών ώστε να μη υπάρξουν κατηγορίες, αλλά ο Σάββας που ήταν με την παράταξη Γκαγκάτση είχε άλλη άποψη. Κι επειδή δεν ήταν εκτόξευσε καταγγελίες και κατηγορίες σε βάρος της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.
Χρ. Σάββας
Τελικά βγαίνει το συμπέρασμα ότι τους πίνακες τους συνέταξαν οι Δούρος και Μπριάκος.
Το ερώτημα είναι θα ήταν καλύτερο αν τη δουλειά αυτή την έκαναν οι Σάββας και Σαρρής; Φυσικά όχι. Από τη στιγμή που δεν έγιναν οι πίνακες από τους 5 καλύτερα είναι που την ευθύνη ανέλαβαν δύο μέλη της διαιτησίας.
Ο Βασάρας που κατήγγειλε το γεγονός πως δεν συμμετείχε, αλλά υπέγραψε τους πίνακες..., ήθελε να έχει άποψη , αφού ως υπεύθυνος της εκπαίδευσης είχε άποψη. Τα δύο μέλη θα μπορούσαν να ακούσουν τις προτάσεις τους και να μη τις λάβουν υπόψη τους αν δεν τις θεωρούσαν σωστές, πλειοψηφία είχαν άλλωστε, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Ο Σάββας δεν καταγγέλλει πως κάποιος από τους επιλεγέντες δεν είναι ικανός, αλλά μας λέει πως ήθελε να περάσει 3 διαιτητές στους πίνακες που είχαν στο παρελθόν καλή διαιτητική παρουσία, δεν είχαν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους , αλλά δεν είχαν τα προσόντα από πλευράς ηλικίας όπως τα θέλει ο κανονισμός. Δηλαδή ο Σάββας ήθελε να βάλει 3 διαιτητές που αν έμπαιναν θα ήταν παράνομοι....

Γ. Δούρος
Κι ενώ γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος, ΚΑΝΕΙΣ  από τους καταγγέλλοντες δεν λέει ποιος από τους διαιτητές που επιλέχθηκαν δεν έπρεπε να είναι στους πίνακες.
Γεγονός είναι πως η ΚΕΔ κάνει λάθη είτε γιατί της τα επιβάλλουν, είτε γιατί δεν γνωρίζει πως να τα αποφύγει. Κι αυτά τα λάθη αφορούν τόσο τις επιλογές διαιτητών στις κατηγορίες, όσο και τους ορισμούς, αλλά και το πειθαρχικό σκέλος. Προφανώς αυτά ξέρουν οι άνθρωποι, αυτά κάνουν, κι όπως και οι προηγούμενες επιτροπές στο τέλος δεν θα έχουν να επιδείξουν έργο και δεν θα έχουν κάνει καμία απολύτως πρόοδο.


Από την άλλη πιστεύω πως η παρουσία μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ στην ΚΕΔ πρέπει να είναι τυπική και όχι ουσιαστική. Να επιβλέπει πρέπει των διαδικασιών κι όχι να συμμετέχει σε αυτές και να αφήνει τα προερχόμενα από τη διαιτησία μέλη να κάνουν την δουλειά τους και να παίρνουν την ευθύνη τους. Το μέλος της διοίκησης συμβουλευτικά και μόνο μπορεί να πει τη γνώμη του, αλλά τα άλλα μέλη δεν πρέπει να δέχονται καπέλωμα, γιατί ουσιαστικά αυτοί δέχονται τις βολές των κακών επιλογών και ορισμών, εκτός αν είναι μαριονέτες και αποδέχονται τον όρο λόγω της έμμισθης θέσης που κατέχουν.