Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ολέθρια τα λάθη της ΚΕΔ / ΕΠΟ

Ο Τρικαλινός διαιτητής Αλέξανδρος Αρετόπουλος, με τα λάθη του στον αγώνα Πλατανιάς - Παναθηναϊκός 2-1 , πυροδότησε την ατμόσφαιρα κι έδωσε αφορμή για συνειρμούς και δυσάρεστα σχόλια τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ΕΠΟ.
Να δεχθούμε πως τα λάθη του Αρετόπουλου ήταν πολλά και απαράδεκτα. Κι ακόμη πως ένας διαιτητής της μεγάλης κατηγορίας σε ένα τόσο σημαντικό για πολλούς λόγους παιχνίδι απέδειξε πως δεν σηκώνουν οι πλάτες του το βάρος αυτό.
Αλέξανδρος  Αρετόπουλος
Οι διαιτητές κρίνονται σε κάθε ματς. Και σε κάθε ματς κάνουν και θα κάνουν λάθη. Σημασία έχει τι λάθη κάνουν, πόσο κοστίζουν τα λάθη τους, κι αν είναι επαναλαμβανόμενα.
Ωστόσο όλα αυτά θα είχαν αποτραπεί, αν η ΚΕΔ της ΕΠΟ γνώριζε να κάνει σωστά τη δουλειά της. Από το έργο της όμως αποδεικνύεται πως οι αποτελούντες την ΚΕΔ δεν έχουν ούτε πρόγραμμα, ούτε σκεπτικό, ούτε γνωρίζουν τι κάνουν. Εκτός αν γνωρίζουν οπότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι υπολογίζουμε.
Θα πάρω σαν παράδειγμα τους ορισμούς διαιτητών τις δύο τελευταίες αγωνιστικές.
Την 11η ο Αρετόπουλος  ορίστηκε να διευθύνει  τον αγώνα Αστέρα Τρίπολης - Ατρόμητος. Και την 12η τον περιβόητο Πλατανιά - Παναθηναϊκού.
Προς τι αυτή η προτίμηση;
Και γιατί δύο συνεχόμενα παιγνίδια ο ίδιος διαιτητής;
Στον αγώνα της 11ης αγωνιστικής ήταν μήπως άριστος κι έπεισε την επιτροπή να του εμπιστευτεί τον αγώνα Πλατανιά - Παναθηναϊκού;
Κι αφού έγινε αυτό, τον προετοίμασε η επιτροπή, ή απλά τα μέλη της έγραψαν το όνομα του στο χαρτί κι αυτό ήταν όλο;
Την 12η αγωνιστική είχαμε το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού που διαιτήτευσε ο Μάνταλος. Δεν έκανε λάθη, αλλά αυτό δεν ήταν και ντέρμπι. Ήταν απλά ένας αγώνας μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων που έμοιαζε πιο πολύ για φιλικό παιχνίδι. Αν το ματς είχε δυσκολίες δεν ξέρω τι θα γινόταν και πόσο επιτυχημένη θα ήταν η διαιτησία του Μάνταλου.
Με τι σκεπτικό όμως ορίστηκε ο Μάνταλος;
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ένας από τους διεθνείς, όταν οι διεθνείς λογίζονται κατά τεκμήριο ως οι καλύτεροι της κατηγορίας;
Τρεις  διεθνείς χρησιμοποίησε η ΚΕΔ την 12η αγωνιστική, τον Σπάθα στο  Πανθρακικός - Άρης , τον Τριτσώνη στο Γιάννενα - ΟΦΗ και τον Γιάχο ΑΕΚ - Λεβαδειακός.  Κι η απορία είναι γιατί δεν έβαλαν στους αγώνες  Πλατανιάς - Παναθηναϊκός και Αστέρας - Πανιώνιος διεθνείς διαιτητές.
Η ΚΕΔ προφανώς πειραματίζεται , ή απλά βαδίζει έτσι χωρίς πρόγραμμα.
Γ. Δούρος - Θαν. Μπριάκος
Εκτός αν υπάρχει πρόγραμμα που της υπαγορεύουν άλλοι, κάτι που δεν θέλω να πιστέψω...
Οι ορισμοί της ΚΕΔ δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.
Κάποιος πρέπει να τους πει πως γελάει ο κόσμος μαζί τους.
Κάθε αγώνας θέλει μελέτη, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητες του και φυσικά δεν υποστηρίζω πως όλα τα ματς πρέπει να τα διευθύνουν διεθνείς διαιτητές , αλλά πως να το κάνουμε , δεν είναι όλοι οι διαιτητές για όλα τα ματς.
Ο πολύς λοιπόν Αρετόπουλος , που χρησιμοποιήθηκε σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, απέτυχε. Η ΚΕΔ λογικά θα τον τιμωρήσει. Δηλαδή θα τον αφήσει εκτός κληρώσεων για 2-3 αγωνιστικές και μετά θα τον βάλει πάλι σε κάποιο ματς.
Τι πιστεύει η επιτροπή πως μετά την τιμωρία του ο Αρετόπουλος θα έχει διορθωθεί;
Βλέπετε λοιπόν πως τα θέματα είναι πολλά , αλλά άλυτα από την ΚΕΔ που τρέχει , αλλά δεν κάνει τίποτε παρά τα ρουτινιάρικα. Ορίζει διαιτητές, παρατηρητές, τιμωρεί , κάνει συγκεντρώσεις κι όλο τα ίδια και τα ίδια. Έτσι λοιπόν δεν διορθώνεται η κατάσταση.
Αυτή η ΚΕΔ εκθέτει την διοίκηση της ΕΠΟ που την όρισε , εκθέτει τη διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κι οι διοικούντες την ΕΠΟ πρέπει επί τέλους να μάθουν να επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Πριν τους τοποθετήσουν στις θέσεις τους , να μιλήσουν μαζί τους, να ακούσουν τις απόψεις  τους και να τις δημοσιοποιήσουν αν τους κάνουν, ώστε να μη μπορεί κανείς να μιλάει για παρασκήνιο κι εντολοδόχους.
Η διαιτησία είναι ένας χώρος που θέλει έναν ικανό μάνατζερ επικεφαλής, με πρόγραμμα, στόχους και λύσεις. Η διαιτήσία θέλει παράγοντες με πείρα και κυρίως γνώση του αντικειμένου. Κι επειδή ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής χρημάτισε πρόεδρος της ΚΕΔ για ένα χρόνο δεν σημαίνει πως έμαθε το αντικείμενο κι ότι γνωρίζει τόσο καλά πρόσωπα και πράγματα.
Γι αυτό εξοργίζομαι όταν ακούω τους παράγοντες να λένε πως υπάρχει βελτίωση στη διαιτησία κι ότι όλα πάνε μια χαρά. Η βελτίωση δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκθέσεις των παρατηρητών, ούτε με τις παραπομπές ή τιμωρίες των διαιτητών.
Η βελτίωση φαίνεται στο γήπεδο, την αφουγκράζονται οι φίλαθλοι που ξέρουν να αποδέχονται έναν καλό διαιτητή και τα λάθη του, φαίνεται τέλος από την εικόνα των διεθνών μας εκτός τειχών...

Αν η ΕΠΟ θέλει να κυλούν όλα ομαλά, ας φροντίσει να κάνει πρόγραμμα για την διαιτησία, να το ανακοινώσει και να το βάλει σε τροχιά. Κι ακόμα πριν είναι αργά να φροντίσει να μαζέψει αυτούς που έχει στην επιτροπή που μοιάζουν περισσότερο με αργόσχολους δημόσιους υπάλληλους, παρά με μανατζερ της διαιτησίας.