Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Περί διαιτησίας...

Σάλος ξέσπασε με την διαιτησία του Ισπανού Καρβάγιο στον αγώνα της Εθνικής μας κόντρα σε αυτήν της Πολωνίας ( 1-1 ) το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Από τους παράγοντες της διοίκησης της ΕΠΟ , μέχρι και απλοί φίλαθλοι είπαν πως ο Ισπανός μας αδίκησε κατάφωρα. Βέβαια υπήρξαν και ορισμένοι με άλλη άποψη...
Γεγονός είναι ότι ο Καρβάγιο μας αδίκησε. Δεν θέλω ωστόσο να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, αφού δεν έχουν πλέον και τόση σημασία. Άλλο θέλω να επισημάνω που αφορά πολλούς.
Αδικήθηκε λοιπόν η Εθνική μας και οι πρώτοι που διαμαρτυρήθηκαν κι έκαναν δηλώσεις είναι οι παράγοντες της ΕΠΟ. Δάσκαλε που δίδασκες θα πω εγώ. Γιατί να επιτρέπεται να διαμαρτύρονται όλοι αυτοί και να μη είναι κατ αυτούς επιτρεπτό να διαμαρτύρονται οι παράγοντες των σωματείων όταν κατά τη γνώμη τους αδικείται η ομάδα τους;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι κακώς μίλησαν οι παράγοντες της ΕΠΟ. Αντίθετα επιβάλλεται να διαμαρτυρηθούν με άλλους τρόπους και κυρίως δια της διπλωματικής οδού σε όλα τα κλιμάκια της UEFA , αλλά και της Επιτροπής Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Οι διαιτητές σε όλο το κόσμο είναι ίδιοι και κουβαλάνε μέσα τους την ίδια νοοτροπία, με πολλούς φόβους και πολλά κόμπλεξ.
Τι έκανε ο Καρβάγιο, έπαιξε υπέρ της γηπεδούχου ( Πολωνία ) και του ισχυρού ( συνδιοργανωτής) .
Αυτό δεν κάνουν σχεδόν όλοι οι διαιτητές;
Εδώ όμως προκύπτει κι ένα σοβαρό θέμα. Ας πούμε πως εφάρμοσε σωστά τον κανονισμό στην αποβολή του Παπασταθόπουλου. Στο πέναλτι που δεν μας έδωσε όταν ο Πολωνός αμυντικός απέκρουσε τη μπάλα μέσα στη περιοχή του, δεν έχει καμία δικαιολογία. Κι αν αυτός δεν το είδε - πολύ πιθανό - τι έκαναν όλα τα άλλα διαιτητικά μάτια του αγώνα;  Γιατί ο Πλατινί επέβαλε τους 6 διαιτητές , μόνο για την αμοιβή η για να γίνονται λιγότερα λάθη.
Εδώ λοιπόν είναι το ζήτημα και σε αυτό έπρεπε να διαμαρτυρηθεί αρμοδίως η ΕΠΟ δια των παραγόντων της.
Προσωπικά μετά από πολλά χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης μου με τον χώρο αυτό, έχω κατασταλάξει στις απόψεις μου για τους διαιτητές και τη διαιτησία. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν από φωνές και διαμαρτυρίες, αλλά ούτε και από βιαιοπραγίες γιατί το σηκώνουν το ξύλο. Η τιμωρία και ο αποκλεισμός τους ενοχλεί. Γιατί έτσι χάνουν πρώτο χρήματα και δεύτερο την αίγλη της προβολής και της αποδοχής από το κοινό.
Αντί να μιλάμε λοιπόν για έναν κακό διαιτητή και μια άσχημη απόδοση του, ας σκεφτούμε πως η νίκη χάθηκε από τα πόδια του Καραγκούνη που αστόχησε στο πέναλτι. Γιατί αν σε εκείνο το σημείο γινόταν το 1-2, το ματς θα τελείωνε.
Πάντως για μένα και το 1-1 είναι πολύ καλό και γι αυτό λέω Μπράβο παιδιά , αξίζετε πολύ περισσότερα, συνεχίστε και προσπαθείστε.
Που ξέρει κανείς, η διαιτησία του Καρβάγιο, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στους διεθνείς μας , γιατί ο Έλληνας έχει και πείσμα , και πάθος και φιλότιμο.