Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Τα οικονομικά της Super League

Από τις 16 ομάδες που μετείχαν στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, μόνο δύο εμφάνισαν κέρδη.
Ο Ατρόμητος με 168.000 ευρώ και η Ξάνθη με 20.500 ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως Ατρόμητος και Ξάνθη έκαναν καλή διαχείριση και έχουν πλάνο δραστηριότητας χωρίς να βαδίζουν στα τυφλά.
Ο Ατρόμητος μάλιστα έκανε και πολύ καλή αγωνιστική πορεία.
Οι άλλες ΠΑΕ είναι στο κόκκινο. Και μπορεί οι μεγάλοι να πνίγηκαν στα χρέη με αλόγιστες μεταγραφές και άλλες δαπάνες, αλλά για μικρότερες ΠΑΕ εξηγήσεις δεν υπάρχουν. Απλά δεν έκαναν καλό και σωστό προγραμματισμό και κυρίως δεν έκαναν σωστή οργάνωση. Γιατί τα πάντα ξεκινάνε από την οργάνωση στο ποδόσφαιρο.
Σήμερα ορισμένες ΠΑΕ όπως ο ΟΦΗ, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος , η Κέρκυρα δεν μπορούν να πάρουν αδειοδότηση, κι αυτό σημαίνει ότι το ταμείον τους είναι μείον και δεν θα μπορέσουν να κάνουν μεταγραφές και ανανεώσεις συμβολαίων για παίκτες άνω των 22 ετών. Η επέκταση αυτού είναι πως δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τους καλούς τους παίκτες και στο νέο πρωτάθλημα θα έχουν τεράστια κενά.
Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να λύσουν τα προβλήματα τους αυτές οι ΠΑΕ με νέα πλάνα και με σωστή οργάνωση που θα την αναθέσουν σε έμπειρους και γνωρίζοντες το αντικείμενο ανθρώπους. Γιατί αν συνεχίσουν έτσι σίγουρο είναι πως θα οδηγηθούν σε λίγα χρόνια στη διάλυση.
Η Λίγκα που κατάλαβε πόσο δύσκολο είναι η διοίκηση της κατηγορίας, ψάχνει να βρει τρόπους να δώσει τα ηνία στην ΕΠΟ και να αποτελέσει απλά μια επιτροπή της. Κι όλα αυτά γιατί τα χρήματα που ξοδεύουν για λειτουργικές ανάγκες είναι τεράστια και το αποτέλεσμα ανύπαρκτο.
Η Λίγκα σε κάθε αγωνιστική δυσφημεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το προϊόν της και ακόμη δεν έχει βρει τρόπους να αναβαθμίσει το προϊόν και να το κάνει ανταγωνιστικό. Έτσι χάνει πόρους. Αλλά με ποιους να το κάνει αυτό, όταν κανείς δεν ξέρει να βάλει όρους και κανόνες;
Σήμερα όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει πως έχουμε ένα από τα χειρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και δεν θα έχει άδικο. Σε άλλο δημοσίευμα μου αναφορικά με τα εισιτήρια των αγώνων θα καταδείξω του λόγου το αληθές.