Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η παρέα των 12 της ΟΔΠΕ

Σε φθίνουσα τροχιά βρίσκεται η πάλαι ποτέ κραταιά ΟΔΠΕ.
Στις εκλογές που έγιναν το περασμένο Σάββατο από τους 53 συνδέσμους , έδωσαν παρών 24 και τελικά έμειναν να ψηφίσουν 18 !
Με αυτά τα λιμά, η ΟΔΠΕ λέει για όσους πλέον την εκπροσωπούν, έβγαλε διοίκηση με 12 μέλη αντί για 13 που αναφέρει το καταστατικό της και με πρόεδρο τον Κώστα Αλεξανδρίδη.
Η απουσία ενός μέλους στο ΔΣ οφείλεται στην απροθυμία που υπήρξε από πλευράς παρόντων.
Κ. Αλεξανδρίδης
Η παρουσία του Κ. Αλεξανδρίδη στο τιμόνι της Ομοσπονδίας είναι ένα άλλο ακόμη πλήγμα κατά του κύρους της. Πρώτο γιατί από τους 18 που ψήφισαν ο νέος πρόεδρος έλαβε 16 ψήφους και γιατί ο παράγοντας αυτός έχει προκαλέσει στο παρελθόν με σαφή καταπάτηση των άρθρων του καταστατικού της ΟΔΠΕ.
Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται το 2000 βρέθηκε να είναι μέλος του Ολυμπιακού Βόλου κάτι που ρητά απαγορεύει το καταστατικό και υποψήφιος με την παράγκα του Θωμά στις εκλογές της ΕΠΟ, όπου εξελέγη και στη συνέχεια ανέλαβε και πρόεδρος της για περίπου ένα χρόνο, όπου αιφνιδίως παραιτήθηκε και εγκατέλειψε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Ο άνθρωπος αυτός τώρα ανέλαβε τα ηνία της κουτσουρεμένης και ανύπαρκτης ΟΔΠΕ για να εφαρμόσει και να προασπιστεί τη νομιμότητα !
Αυτή η παρέα των 12 λοιπόν , θέλει να επανακτήσει τα κεκτημένα και προς τούτο αποφάσισε να κάνει προσπάθειες να συναντηθεί με τον υφυπουργό αθλητισμού και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα διαφορετικά.
Ποιος είναι ο ρόλος της ΟΔΠΕ στο ελληνικό, αλλά και το διεθνές ποδόσφαιρο;
Ποιο είναι το έργο που επιτελεί;
Γιατί πρέπει να υφίσταται, όταν ο χώρος μπήκε κάτω από την ομπρέλα της ΕΠΟ;
Θα απαντήσω ρητορικά. Η ΟΔΠΕ δεν έχει κανένα απολύτως ρόλο και δεν συντελεί κανένα έργο. Απλά μερικοί παράγοντες πρέπει κάτι να κάνουν και πρέπει κατ αυτούς να φαίνονται  με αξιώματα.
Το μεγάλο λάθος, έγκλημα θα έλεγα εγώ, το έκαναν την περίοδο 2004-2008, όταν έχοντας συμπαραστάτη τον υφυπουργό  αθλητισμού Γ. Ορφανό, προσπάθησαν να πάνε κόντρα στην ΕΠΟ. Και δεν κατάλαβαν πως ο Ορφανός στην ουσία τους χρησιμοποίησε για να ικανοποιήσει το μένος που είχε κατά του τότε προέδρου της ΕΠΟ Βασ. Γκαγκάτση. Τους παραχώρησε γραφεία στο ΣΕΦ, τους επιχορήγησε και τους στήριξε....για να γκρεμοτσακιστούν στη συνέχεια.
Εκείνη η πολιτική των τότε διοικούντων , οδήγησε στη πλήρη διάλυση της ΟΔΠΕ. Γιατί αν θυμούνται καλά, μέχρι τότε εκπρόσωπος της ΟΔΠΕ παρακολουθούσε με επίσημη πρόσκληση τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΠΟ και μάλιστα με δικαίωμα έκφρασης απόψεων και κατάθεσης αιτημάτων. Η κατάσταση χάλασε, όταν η τότε διοίκηση μπήκε απέναντι στην ΕΠΟ.
Η ΟΔΠΕ θα μπορούσε να είχε και ύπαρξη και ρόλο αν δεν υπερτιμούσε την αξία της ( ως διοίκηση ) όπως έγινε στη συνέχεια με πολλούς συνδέσμους της χώρας που δεν διαλύθηκαν, δεν απορροφήθηκαν, αλλά λειτουργούν κανονικά σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τις τοπικές ποδοσφαιρικές Ενώσεις.
Γ. Ορφανός
Σήμερα η ΟΔΠΕ επιχορηγείται με 30.000 ευρώ το χρόνο.
Αν και δεν επιτελεί έργο διατηρεί δύο υπαλλήλους και μέχρι πριν μερικούς μήνες είχε και συνταξιούχο ( τρίτο ) υπάλληλο που τον πλήρωνε αδρά.
Έχει δανειστεί χρήματα από το ΚΑΔΙΠ για λειτουργικούς λόγους, όταν το ΚΑΔΙΠ είναι ένα ταμείο αρωγής και αλληλοβοηθείας των διαιτητών.
Η ΟΔΠΕ έχασε το παιγνίδι όταν πήγε κόντρα στην ΕΠΟ και όταν η διοίκηση της δεν έκανε τίποτε για να αλλάξει τα δεδομένα με τροποποίηση του καταστατικού της. Ένα καταστατικό πού έχρηζε αλλαγών και προσαρμογής σε νέα δεδομένα. Η τότε διοίκηση δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της συμμετοχής εκπροσώπου της στο ΔΣ της ΕΠΟ, ώστε να το καθιερώσει με καταστατική διάταξη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Κι όλα αυτά γιατί πάνω απ όλα οι διοικούντες έβαζαν μπροστά τον εγωϊσμό τους.
Μου κάνει εντύπωση που ένας έξυπνος άνθρωπος ο Γ. Σπανέας δέχθηκε να μετέχει στο ΔΣ και κατέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα. Κι ακόμα απορίας άξιο είναι η παρουσία στο ΔΣ του Θοδ. Κεφαλά, του ταμία Ηλία Καραμάνη και του αντιπροέδρου Δημ. Κάπρου.
Με συνδέσμους που δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματα και τις εντολές της ΟΔΠΕ, με συνδέσμους που πλέον δεν επιχορηγούνται από κανένα. Με μηδενικό έργο και συμμετοχή στα διαιτητικά δρώμενα, τι στο καλό ζητάει αυτή η παρέα των 12 στο ΔΣ της ΟΔΠΕ που ψηφίστηκε από 18 άτομα;

Αυτές οι αηδίες που λένε μερικοί περί ετών προσφοράς , κι έργου , ανήκουν στο παρελθόν. Στη ζωή όλα αλλάζουν κι ο κόσμος προχωράει και εξελίσσεται. Η ΟΔΠΕ δυστυχώς γι αυτήν έχασε το τρένο της αλλαγής και της αναμόρφωσης, λόγω της αρτηριοσκληρωτικής στάσης μερικών παραγόντων της συμφοράς που είχε και την διαφέντευαν.