Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τα οικονομικά της ΕΠΟ και η ΝΕΑ διοίκηση.

Αρκετά χρόνια τώρα η ΕΠΟ δεν επιχορηγείται από την Πολιτεία. Και σε αυτά τα οικονομικά χάλια που έχει ο τόπος, θα ήταν υπερφίαλο να περίμενε κανείς να χρηματοδοτήσει η Πολιτεία το ποδόσφαιρο.
Εδώ στις υποτιθέμενες καλές εποχές η Πολιτεία είχε κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην ΕΠΟ, γιατί κάτι υπουργοί τύπου Ορφανού ήθελαν να κάνουν αυτοί κουμάντο στα θέματα του ποδοσφαίρου για να δίνουν μερικά ψίχουλα στο ταμείο της Ομοσπονδίας.
Ο Βασίλης Γκαγκάτσης μαζί με το δακτυλίδι διαδοχής στον Πιλάβιο το 2009 , του άφησε βαριά κληρονομιά , χρέος πολλών εκατομμυρίων , που άλλοι λένε πως ήταν γύρω στα 40 εκ. ευρώ, κι άλλοι κατά τι λιγότερα.
Ο Πιλάβιος στη διάρκεια της θητείας του με συνετή διοίκηση κατάφερε και μείωσε αρκετά το χρέος. Έτσι η ΝΕΑ διοίκηση μέσα σε όλα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική οικονομίας ώστε να μειωθεί κι άλλο.
Ο Ταμίας Βαγ. Τοπολιάτης
Τα έσοδα της ΕΠΟ προέρχονται από τις χορηγίες για την Εθνική ομάδα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται, τις σχολές προπονητών, τις κάρτες ( κίτρινες και κόκκινες ) σε πρωταθλήματα και κύπελλο, την έκδοση δελτίων , τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών, κι όλα αυτά σε ποσοστά επί των αρχικών ποσών.
Όπως κάθε οργανισμός, έτσι και η ΕΠΟ έχει έξοδα και μάλιστα πάρα πολλά. Κι αυτά τα έξοδα πρέπει να περιορίσει η νέα διοίκηση. Μερικά από αυτά τα έξοδα είναι ανελαστικά, οπότε κανείς δεν μπορεί να κάνει κάποια εξοικονόμηση. Υπάρχουν όμως και άλλα που μπορούν να περιοριστούν. Για το θέμα αυτό πρέπει πρώτα να υπάρξει ισχυρή βούληση από πλευράς διοίκησης και σωστή δουλειά από την επιτροπή προμηθειών.
Για να γίνει περικοπή δαπανών, πρέπει κατ αρχήν να περιοριστούν πολύ τα έξοδα κίνησης των ίδιων των μελών του ΔΣ. Μερικοί όμως που θέλουν να καλοπερνούν , αντί να σκέφτονται έτσι, θέλουν να φέρουν θέμα μείωσης των μισθών των υπαλλήλων. Και το δυστύχημα είναι πως κι αυτοί στον επαγγελματικό τους βίο, είναι υπάλληλοι. Για να σκέφτονται έτσι ή πρέπει να κουβαλάνε κόμπλεξ , ή δεν καταλαβαίνουν και δεν γνωρίζουν το τρόπο που εργάζονται οι υπάλληλοι της ΕΠΟ. Πρωτεργάτης αυτής της πρότασης - σκέψης ήταν ο τέως σύμβουλος Βασίλης Χατζηαποστόλου. Και μάλιστα ήταν από τους πολύ σκληρούς υποστηρικτές της.
Αυτοί οι σύμβουλοι που θέλουν να κοντραριστούν με τους εργαζόμενους βέβαια , ως υπάλληλοι του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται πυκνά - συχνά στην ΕΠΟ, σε ταξίδια, σε αποστολές κι ένας Θεός ξέρει πως καταφέρνουν να λείπουν από τις υπηρεσίες τους.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό, γιατί στο ΔΣ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θέλουν τον εργασιακό μεσαίωνα , ούτε την κόντρα με τους υπαλλήλους - συνεργάτες τους.
Τις διαπραγματεύσεις με τον σύλλογο των υπαλλήλων , που ειρήσθω εν παρόδω δεν ζητάνε αυξήσεις, αλλά μισθολογική ηρεμία και σιγουριά, έχει αναλάβει να κάνει ο τέως ταμίας Γ. Γκιρτζίκης που κι αυτός ήταν υπάλληλος - υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής βιομηχανίας.
Ο διαπραγματευτής Γ. Γκιρτζίκης
Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία και να μη φτάσουμε σε κόντρες που μπορεί να είναι δυσάρεστες, αν αρχίσουν κινητοποιήσεις, αναβρασμός, απεργίες. Και θα είναι δυσάρεστες αν συμβούν σε ημερομηνίες που θα πρέπει να "κινηθεί" η Εθνική ομάδα, ή να βγούνε δελτία ποδοσφαιριστών κ.α.
Οικονομία μπορεί να κάνει η διοίκηση, με περιορισμό μετακινήσεων των μελών της και των μελών διάφορων επιτροπών της Ομοσπονδίας. Οικονομία μπορεί να κάνει με τη σημαντική μείωση συμμετοχής μελών του ΔΣ σε αποστολές Εθνικών ομάδων. Οικονομία μπορεί να κάνει σε θέματα συγκεντρώσεων διεθνών μικρών εθνικών ομάδων, φιλικών αγώνων, τουρνουά χωρίς ιδιαίτερη σημασία , με οργάνωση όλων των τμημάτων.
Εκείνο που έχει σημασία, είναι να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας διοίκησης - υπαλλήλων, ώστε η απόδοση να είναι άριστη και τα αποτελέσματα θετικά.

Οι διοικούντες που δεν είναι επιχειρηματίες , δεν βάζουν χρήματα από την τσέπη τους και πρέπει να σκεφτούν πως στις σημερινές συνθήκες οι συνεργάτες τους πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να ανταποκρίνονται θετικά στο έργο τους. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει σπατάλη και ασυδοσία από τη μια και οικονομία από την άλλη.