Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η γκέλα του Ολυμπιακού και τα ..άλλα.

Λεονάρντο Ζαρντίμ
Ο Ολυμπιακός  άφησε χθες στο Κλεάνθης Βικελίδης τους δύο πρώτους του βαθμούς στο πρωτάθλημα. Για τους ερυθρόλευκους ήταν μια γκέλα και μάλιστα απρόσμενη, αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα έχει καλούς παίκτες, βρίσκεται στη κορυφή της βαθμολογίας και με μηδέν προβλήματα. Κι από την άλλη ο υπερχρεωμένος Άρης , με νέα παιδιά στην ομάδα του , αλλά με μεγάλες φιλοδοξίες διάκρισης και καθιέρωσης και 6 βαθμούς ( πριν από το ματς ) στην 12η θέση της βαθμολογίας.
Οι αιθεροβάμονες του συστήματος προσδοκούσαν την 8η συνεχή νίκη στο πρωτάθλημα , ή το 8 στα 8 όπως έλεγαν και έγραφαν και μιλούσαν για ένα νέο ρεκόρ που θα έκανε η ομάδα.
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ο Ολυμπιακός έδειξε τις αδυναμίες του, για όσους βλέπουν μπάλα,  στο πρώτο ματς του Champions League απέναντι στη Γερμανική Σάλκε ( 1-2 ).
Δεν θα κάνω τον προπονητή, ούτε τον μετά Χριστό προφήτη, και αυτό δεν πρέπει να το κάνει κανείς, απλά γιατί δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στις προπονήσεις, εκεί που ο προπονητής βλέπει τον καθρέφτη της ομάδας.
Όμως τόσο στον αγώνα με την Σάλκε, αλλά και στη συνέχεια στο πρωτάθλημα που ορισμένα ματς έληξαν με 1-0 , και κυρίως χθες με τον Άρη, είδα μια ομάδα χωρίς ταυτότητα, χωρίς πρόγραμμα και μεθοδικότητα. Δεν μπόρεσα να καταλάβω πως σκέφτεται αυτός ο προπονητής , πότε η ομάδα κάνει άμυνα και πότε επιτίθεται. Τι αλλάζει αν δεχθεί γκολ, αν ισοφαρίσει το σκορ, αν σημειώσει γκολ...Γιατί σε κάθε μία των περιπτώσεων υπάρχει κι ένα πλάνο τίποτε δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο , ούτε δεδομένο.
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν μπορώ να καταλάβω πως σχεδιάζει έναν αγώνα. Κι εύχομαι να είμαι ο μοναδικός που να μη καταλαβαίνει και να έχει δίκιο ο προπονητής, αλλά τα αποτελέσματα άλλα δείχνουν.
Αντώνης Νικοπολίδης
Πρόσφατα ο Βαγγέλης Μαρινάκης τοποθέτησε βοηθό του Ζαρντίμ τον Νικοπολίδη. Προφανώς αυτό το έκανε , λόγω των σχέσεων του πρώην τερματοφύλακα με τους παίκτες κι όχι για τις γνώσεις του περί την προπονητική. Μερικοί λένε πως ο Νικοπολίδης χρειαζόταν για να βάλει τάξη στα αποδυτήρια, για να μονιάσει μερικούς παίκτες κ.α. 
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ο προπονητής έχει αποτύχει. Γιατί δεν απολαμβάνει τις εμπιστοσύνης και του σεβασμού των ποδοσφαιριστών. Ωστόσο κάπου εκεί , δηλαδή στα αποδυτήρια βολοδέρνει και ο Σάββας. Πόσους θηριοδαμαστές πρέπει να έχει ο Ολυμπιακός στα αποδυτήρια για να καλμάρει τους πλούσια αμειβόμενους άσσους της ομάδας;
Από την άλλη αν ο Νικοπολίδης πήγε για βοηθός στο πάγκο, τότε ψωνίσαμε από σβέρκο που λένε...Ανεξάρτητα από όλα αυτά ο Νικοπολίδης δέχθηκε τις ευθύνες μιας πολύ δύσκολης θέσης και δεν μπορεί να είναι και αυτός στο απυρόβλητο.
Ο Ολυμπιακός θα χάσει κι άλλους βαθμούς , γιατί είναι μια ομάδα προβλέψιμη. Ένας καλός αντίπαλος προπονητής την διαβάζει εύκολα και βρίσκει λύσεις με παίκτες υποδεέστερους, να τη μπλοκάρει και να της κόψει βαθμό ή βαθμούς.
Το ευχάριστο για τον Ολυμπιακό είναι πως δεν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρό αντίπαλο στη διεκδίκηση του τίτλου. Αλλά αν αυτό είναι το ζητούμενο, κι όχι να φτιάξει ο Ολυμπιακός μια ομάδα ανταγωνιστική εντός κι εκτός συνόρων, τότε το πράγμα αλλάζει....

Στον Ολυμπιακό, όσο είναι νωρίς πρέπει να βρεθούν λύσεις. Κάποιος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζαρντίμ και να μάθει τι θέλει να κάνει στην ομάδα και με ποιο τρόπο. Η λύση του να γίνουν πάλι μεταγραφές είναι ένα αστείο. Να θυμίσω πως ο Άρης των χιλίων προβλημάτων, φτιάχνει μια καλή ομάδα με εξαιρετική φουρνιά παικτών όπως οι Παπαζαχαρίας, Παπαστεργιανός, Οικονομόπουλος, Μαργαρίτης,  Γιανιώτας, Κασναφέρης, Ψυχογιός, κ.α που ως ονόματα δεν έχουν καμία σχέση ούτε και συγκρίνονται με αυτά του Ολυμπιακού. Γι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται με μεταγραφές, αλλά με άλλους τρόπους.