Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Το ιστορικό λάθος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα. Έμπειρος πολιτικός, καθηγητής Πανεπιστημίου, δεινός ρήτορας και πανέξυπνος άνθρωπος.
Μετά την εκθρόνηση του Γιώργου Παπανδρέου , εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος.
Οι εκλογές οδήγησαν το άλλοτε κραταιό κόμμα, στη τρίτη θέση και με μεγάλη πτώση της δύναμης του. Κι ο νέος πρόεδρος άρχισε να δείχνει ένα νέο πρόσωπο λέγοντας αλήθειες κι αντιμετωπίζοντας την γενικότερη πολιτική κατάσταση με θάρρος, υπευθυνότητα και παρρησία. Παράλληλα άρχισε να συμμαζεύει τα κομμάτια του κόμματος σε μια προσπάθεια αναστήλωσης του.
Ωστόσο οι μετρήσεις άλλα δείχνουν. Το ΠΑΣΟΚ χάνει ψηφοφόρους που στη συντριπτική τους πλειονότητα οδηγούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι η στροφή αυτή θεωρείται λογική, αφού ένας ψηφοφόρος σοσιαλιστής, είναι δύσκολο να βρει στέγη πολιτική στη ΝΔ, όχι βέβαια και ακατόρθωτο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι νέο , που οι περισσότεροι είπαν " ας το δοκιμάσουμε...δεν χάνουμε και τίποτε" , όπως στο παρελθόν κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τη ΠΟΛΑΝ αλλά και με το ΛΑΟΣ. Κόμματα που είχαν σύντομο πολιτικό βίο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προφανώς για ιστορικούς λόγους , κινήθηκε σε λάθος δρόμους. Προφανώς να έπαιξε ρόλο και το συναίσθημα. Έτσι προσπάθησε και προσπαθεί να κάνει να αναβιώσει το ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ πιστεύω πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε το μεγαλύτερο και ιστορικό λάθος.

Ευάγγελος Βενιζέλος
Το ΠΑΣΟΚ έπαψε κατ αρχήν να είναι πολιτικό κίνημα. Οι αρχές του ισοπεδώθηκαν και ξέφυγαν εντελώς από τη σοσιαλιστική γραμμή. Ο κόσμος του απογοητεύθηκε από τη συμπεριφορά , τα σκάνδαλα, τα λάθη, των στελεχών του, ένοιωσε προδομένος και το εγκατέλειψε. Ότι και να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτό το κόμμα δεν έχει πλέον μέλλον. Οδεύει σταθερά στη διάλυση.
Ο Βενιζέλος δεν κατάλαβε προφανώς ότι ο Κεντρώος χώρος έχει μείνει χρόνια τώρα ορφανός. Κι ακόμη δεν κατάλαβε πως ο σοσιαλισμός ψυχορραγεί και οι πολίτες δεν θέλουν να οδηγηθούν στα άκρα είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς. Κι αν αυτό γίνεται, οφείλεται στα αδιέξοδα που βλέπει.
Ο Βενιζέλος έχει ηγετική στόφα, άνετα θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή με νέα και άφθαρτα στελέχη. Με νέες αρχές και νέους ορίζοντες. Με νέα πολιτική που να αγκαλιάζει τον μεσαίο χώρο που τον αποτελούν στη συντριπτική πλειονότητα τους οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί.Αυτοί που γνωρίζουν τι είναι η αριστερά. Αυτοί που προδόθηκαν από τους δεξιούς υπερφίλαους πολιτικούς. Και μέσα σε αυτούς είναι και οι οπαδοί της φιλελεύθερης παράταξης.
Με τα στελέχη που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και το αμαρτωλό παρελθόν του δεν πείθει , ούτε πρόκειται να πείσει κανένα να το ακολουθήσει. Ο τόπος χρειάζεται κάτι νέο , κάτι σταθερό και σίγουρο.
Ο Βενιζέλος βέβαια με την τακτική που ακολούθησε έκανε και κάτι θετικό. Έσπρωξε υα φθαρμένα στελέχη της παράταξης του στον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως και να το κάνουμε είναι ένα συνάθροισμα μικρών παρατάξεων και κομμάτων με σημαία τους την Αριστερά. Τι θέλουν  τώρα να μας πούνε πως οι οπαδοί σοσιαλιστές, έγιναν αριστεροί; Τα δύο στρατόπεδα πολιτικά τα χωρίζει χάσμα ατέλειωτο. Έτσι καταλήγουμε πως όλοι αυτοί βρήκαν καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ μη υπάρχοντος άλλου κόμματος. Και μη ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια μέρα στην άλλη έκανε το μεγάλο άλμα από το 4,5 % στο περίπου 27 %. Κι ακόμα να μη ξεχνάμε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου άρχισε να χτίζει το ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας από ένα 11 % για να φτάσει στην πλήρη άλωση του πολιτικού συστήματος μετά από αγώνες και μεγάλες προσπάθειες.
Σήμερα η χώρα στενάζει από τους σε λήθαργο ευρισκόμενους επαναστατημένους του καναπέ, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας ΗΓΕΤΗΣ να τους εμπνεύσει και να τους οδηγήσει σε αγώνες. Όλοι βλέπουν και καταλαβαίνουν τι γίνεται, αλλά δεν έχουν από μόνοι τους το κουράγιο να ξεσηξωθούν, γιατί γνωρίζουν πως πολλοί θα είναι εκείνοι που θα επιδιώξουν να καπηλευτούν το κίνημα τους.