Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Ζαρντίμ και η ψυχοσύνθεση του Θρύλου !

Θα πιαστώ από μια φράση του Λουτσιάνο που είπε στην εκπομπή της ΝΕΤ μετά το ματς Μονπελιέ - Ολυμπιακός 1-2. Οι προπονητές , είπε, πρέπει να μαθαίνουν ποιος είναι ο Ολυμπιακός, κι όχι απλά να υπογράφουν ένα συμβόλαιο.
Κι εδώ είναι όλη η αλήθεια.
Ο Ζαρντίμ μπορεί να είναι καλός και άξιος προπονητής. Να διακρίθηκε στη Μπράγκα , αλλά ο Ολυμπιακός δεν είναι Μπράγκα.
Λεονάρντο Ζαρντίμ
Ο προπονητής που αναλαμβάνει τις τύχες του Ολυμπιακού, πρέπει να περνάει από ειδικό σεμινάριο. Να του εξηγούν σε ποια ομάδα πιάνει δουλειά, να του μιλάνε για την ιστορία της. Να του λένε για την ψυχοσύνθεση που διακρίνει κάθε Ολυμπιακό , που δεν ανέχεται ήττα ούτε στην προπόνηση. Να του κάνουν μια βόλτα στο λιμάνι και στις γειτονιές του Πειραιά , μπας και καταλάβει πως ο Ολυμπιακός δεν είναι η ομάδα του σαλονιού, αλλά της αλάνας, του δρόμου, της γειτονιάς, του λιμανιού.
Θεωρώ τυχερό κάθε προπονητή που εργάζεται στον Ολυμπιακό. Γιατί έχει πρόεδρο οπαδό και με γεμάτες τις τσέπες. Γιατί έχει παθιασμένο κόσμο που γεμίζει το γήπεδο και ακολουθεί παντού με τρέλα την ομάδα. Γιατί έχει πιστούς σε κάθε πόλη της χώρας κι όχι μόνο  και γιατί έχει καλές εγκαταστάσεις και καλούς παίκτες.
Άμα καταλάβει ο προπονητής με τι έχει να κάνει, σίγουρα θα φτιάξει τα σχέδια του ανάλογα . Ο Ολυμπιακός δεν έχει μάθει να αμύνεται. Δεν έχει μάθει να παίζει με σκοπιμότητα. Δεν έχει μάθει να είναι δεύτερος και κατατροπομένος. Με τόσο καλούς επιθετικούς ο Ζαρντίμ έπρεπε να κάνει πάρτι σε κάθε αγώνα. Προπονητής δεν είμαι και τεχνικές συμβουλές δεν δίνω , αλλά εκ πείρας υποστηρίζω πως μια ομάδα που έχει γκολτζήδες παίκτες, αν βρει κι ένα καλό σχήμα στη μεσαία γραμμή και ισχυρό αμυντικό τείχος, τότε πετάει. Κι αν πάρουμε ως αξία πως το γκολ ξεκινάει από την καλή άμυνα, ε, αυτός ο Ολυμπιακός δεν μας έχει πείσει πως έχει καλή άμυνα. Κι αναφέρομαι σε τακτική άμυνας κι όχι σε πρόσωπα.
Εντός η εκτός έδρας, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παίζει φοβισμένος και συντηρητικά, αλλά πάντα με δύναμη και τσαμπουκά. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε ματς η ομάδα να πουλάει, να πετάει χρόνο και μετά να τρέχει να διορθώσει τα κακώς κείμενα λες κι έχει κάνει σύμβαση με καρδιολόγους και φαρμακεία...
Εντι Κάρολ
Το ζητούμενο είναι και το τι κάνουν αυτοί που περιβάλουν τον προπονητή. Δεν του μιλάνε, δεν του εξηγούν, δεν συζητάνε μαζί του , δεν ανταλλάσσουν απόψεις ; Τότε γιατί είναι μέσα στα πόδια του; Έπρεπε να χάσουμε μεγαλόπρεπα από την Άρσεναλ για να ξυπνήσουν όλοι και να του πούνε ότι αυτές οι βλακώδεις θεωρίες για την αντικατάσταση τερματοφύλακα δεν γίνονται πουθενά στο κόσμο. Αλλά γιατί ΕΝΑΣ δεν βρέθηκε να του πει, πως ο Κάρολ στα γήπεδα της Αγγλίας έγινε τερματοφύλακας κι ως εκ τούτου ξέρει καλύτερα τα κατατόπια, κι είχε και λόγους να διακριθεί μπροστά σε ένα κοινό με το οποίο είχε από παλιά λογαριασμούς.

Ο Ζαρντίμ και οι γύρω του πρέπει να μάθουν πως οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θέλουν το πρωτάθλημα, αλλά θέλουν να δούνε την ομάδα τους να προχωράει και στην Ευρώπη.