Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο έρωτας με τη διαιτησία

Όσα χρόνια βρίσκομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν άκουσα ούτε μία φορά από υπεύθυνα διοικητικά χείλη μια κακή κουβέντα για τη διαιτησία.
Είτε είναι μέλη επιτροπών διαιτησίας, είτε είναι ποδοσφαιρικοί παράγοντες της ΕΠΟ, όλοι λένε πως η διαιτησία πάει καλά και θα πάει ακόμη καλύτερα.
Άν όλα αυτά ήταν σωστά, σήμερα θα είχαμε την τέλεια διαιτησία.....
Αντίθετα βλέπουμε ένα σύστημα που μετά βίας στέκεται στα πόδια του.
Δεν μπορώ επίσης να καταλάβω γιατί ο κάθε πρόεδρος της ΕΠΟ , να πρέπει να λέει πως η διαιτησία πάει καλά και να αναγκάζεται στη συνέχεια να βλέπει τα διαιτητικά λάθη στους αγώνες.
Φυσικά το θέμα δεν είναι τα λάθη. Γιατί διαιτησία χωρίς λάθη δεν γίνεται. Εκείνο που μετράει είναι να έχουμε διαιτητές με προσωπικότητα , που να είναι σε θέση να βγάζουν δύσκολα ματς με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη.
Κύρος Βασάρας
Μέχρι σήμερα κανείς δεν σκέφτηκε να καλέσει όλους αυτούς που κατά καιρούς τοποθετήθηκαν σε επιτροπές διαιτησίας της ΕΠΟ και να τους ζητήσει να καταθέσουν τις αλλαγές  και τις κινήσεις που έκαναν για να αλλάξει και να βελτιωθεί ο χώρος.
Όλοι όσοι υπηρέτησαν το σύστημα περπάτησαν στην ίδια πεπατημένη και δεν κατάφεραν να αλλάξουν τίποτε, εκτός από πρόσωπα.
Οι παράγοντες από την  άλλη έχουν μια τρέλα, ένα πάθος για την διαιτησία . Έρωτα θα το έλεγα εγώ. Κι όλοι τους θέλουν να είναι μέσα στο σύστημα για να ...ελέγχουν , ή για να κάνουν δημόσιες σχέσεις και επαφές  με παράγοντες των ομάδων.
Η κακή ποιότητα των διαιτητών μας φαίνεται και από την ασήμαντη πορεία που έχουν οι διεθνείς μας. Το γεγονός ότι κάποτε ξεχώρισε ο Ζλατάνος, ο Νικάκης, ο Βασάρας πατέρας και γιος κι έφτασαν στο σημείο να παίξουν σε μεγάλες διοργανώσεις και σε σημαντικά παιγνίδια, δεν λέει απολύτως τίποτε.
Σε άλλες χώρες που τα συστήματα λειτουργούν διαφορετικά, βλέπουμε διεθνείς διαιτητές να ξεχωρίζουν και να διακρίνονται και να είναι 2-3 από κάθε χώρα σε υψηλό επίπεδο. Κι εμείς μερικά χρόνια τώρα λόγω των εγκληματικών λαθών που έχουν γίνει να βρισκόμαστε σε επίπεδο κάτω του μετρίου.
Ειλικρινά δεν περίμενα να ακούσω το νέο πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή να λέει πως η διαιτησία πάει καλά και θα πάει και καλύτερα. Το γεγονός ότι ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΕΔ δεν τον βαρύνει , ούτε του προσάπτει ευθύνες που πρέπει να υπερασπιστεί.
Κι επειδή υπόσχεθηκε να κάνει πολλές αλλαγές στα διοικητικά της ΕΠΟ, εγώ περίμενα να αρχίσει από τα της διαιτησίας , μήπως και δούμε άσπρη μέρα.
Όσο ακούμε τους παράγοντες να λένε πως η διαιτησία πάει καλά, τόσο ο χώρος αυτός θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.