Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τα κόλπα του Λεάντρο !

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβαλε βαθιά το χέρι στη τσέπη και φέτος για να ενισχύσει την ομάδα της , με στόχο να κρατήσει τα σκήπτρα στην Ελλάδα, αλλά και να διακριθεί στο εξωτερικό.
Αυτός ο δεύτερος στόχος κάθε χρόνο μπαίνει, αλλά αποτελεί όνειρο μακρινό. Κι οι λόγοι της μη ευρωπαϊκής διάκρισης είναι πολλοί και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον Ολυμπιακό, αλλά και με την γενικότερη ποιότητα του ποδοσφαίρου μας.
Για να διακριθεί μια ομάδα μας στην Ευρώπη, πρέπει να αποκτήσει παίκτες ανταγωνιστικούς και που να κάνουν την διαφορά. Όμως παίκτες τέτοιου βεληνεκούς σπανίως έρχονται στη χώρα μας, που το ποδόσφαιρο της είναι υποβαθμισμένο. Κι αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε από την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα, την ποιότητα του θεάματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα των ποδοσφαιριστών, τα κρούσματα της βίας και των συνεχών απαξιωτικών δηλώσεων από παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές και ακόμη από την κακή εικόνα της διαιτησίας.
Όπως και να το κάνουμε όμως, αυτό είναι σήμερα το ποδόσφαιρο μας και με αυτό θα πορευτούμε, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από τραγικές. Κι είναι σε τέτοιο σημείο που όχι μόνο υποδομές δεν μπορούν να κάνουν τα σωματεία, αλλά ούτε σωστή οργάνωση, ενώ τα περισσότερα χρωστάνε πολλά εκατομμύρια σε παίκτες, προπονητές, και άλλους με αυτά συνεργαζόμενους.
Βαγ. Μαρινάκης
Η περίπτωση Μαρινάκη ξεχωρίζει. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, επιτυχημένος επιχειρηματίας, έξυπνος άνθρωπος και με ικανή ρευστότητα στο ταμείο του, έκανε αυτό που νόμιζε σωστό για τη φετινή περίοδο. Πήρε νέους ποδοσφαιριστές και νέο προπονητή ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο από ότι έχει πετύχει υπό την ηγεσία του ο Ολυμπιακός.
Ήταν μάλιστα τόσος ο ενθουσιασμός στην αρχή, που πολλοί είχαν αρχίσει να κάνουν και όνειρα...
Γεγονός είναι πως ο νέος προπονητής Λεονάρντο Ζαρντίμ με το ξεκίνημα της δουλειάς του στο Ρέντη, έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα παικτών , αφού του έδωσαν περίπου 45 για να "κόψει" τους 20. Κι αυτός όφειλε να τους δει όλους και να τους κρίνει δίκαια. Έτσι έχασε πολύ χρόνο μέχρι να καταλήξει.
Στη συνέχεια παρουσίασε μία ομάδα που μέχρι και σήμερα δεν έχει ταυτότητα.
Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως παίζει ο Ολυμπιακός, τι επιδιώκει και με ποιο τρόπο.
Όπως όλοι οι προπονητές έχει κωλύματα με ορισμένους ποδοσφαιριστές.Άλλους συμπαθεί, κι άλλους τους πιστεύει περισσότερο από ότι θα έπρεπε.
Ο Πορτογάλος τεχνικός μάλλον δεν έχει καταλάβει ακόμη σε ποια ομάδα εργάζεται. Διαφορετικά δεν εξηγείται ο τρόπος που εμφανίζει την ομάδα στο γήπεδο, μια ομάδα με πληρότητα παικτών σε κάθε θέση. Ενώ θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε και τις απουσίες βασικών όπως ο Αβραάμ , αλλά και οι τραυματισμοί άλλων που τον έβγαλαν από το καλούπι που σκεφτόταν.
Ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ με επιθετικούς γκολτζήδες, έχει δυστοκία στο γκολ !
Μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τους Τζεμπούρ, Αμπντούν , Μήτρογλου, Φετφατζίδη, Πάντελιτς, ενώ τι να πει κανείς για τον Τάττο που τον χρησιμοποιούσε σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας και τώρα τον έχει εξαφανίσει, αλλά και για τους Φουστέρ, Φέισα που παίζουν μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος.
Λεονάρντο Ζαρντίμ
Ο Ζαρντίμ πρέπει να φροντίσει τη μεσαία γραμμή, όπως λένε οι γνωρίζοντες από τα μυστικά του ποδοσφαίρου, γιατί χωρίς χαφ που να βγάζουν μπαλιές στην επίθεση ή να συγκρατούν τον επιτιθέμενο αντίπαλο, δουλειά δεν γίνεται.
Όσο και να βολοδέρνουν στην επίθεση μόνοι τους και αποκομμένοι οι Τζεμπούρ ή ο Μήτρογλου, γκολ δεν μπαίνει....
Κάποιος πρέπει να τους δώσει μπαλιές, κι η ομάδα να δείξει κάποια ανάπτυξη, είτε από τον άξονα, είτε από τα άκρα, αλλά να δείξει κάτι τέλος πάντων.
Ολοκληρώνοντας θα σταθώ στο θέμα του τερματοφύλακα.
Δεν μπορώ να πιστέψω ακόμη πως δεν έκανε πλάκα ο Πορτογάλος όταν έλεγε πως έχει τον Κάρολ για το πρωτάθλημα και τον Μέγιερι για τους αγώνες της Ευρώπης.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας είναι ΕΝΑΣ. Ας επιλέξει όποιον θέλει ο Ζαρντίμ και ας τον χρησιμοποιεί.  Ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει αγώνες στα πόδια του και αυτοπεποίθηση. Πρέπει να νιώθει τη σιγουριά πως δεν αλλάζει ότι και να γίνει.Κι αν ένας τερματοφύλακας πάει καλά στο πρωτάθλημα με τι σκεπτικό δεν θα παίξει στην Ευρώπη; Και σε τελευταία ανάλυση ο Μέγιερι  είναι πιο έμπειρος του Κάρολ και προτιμήθηκε να παίξει κατά της Άρσεναλ, όταν ο Κάρολ έχει φάει με το κουτάλι τα αγγλικά γήπεδα;

Ο Πορτογάλος κάνει λάθη ( ; ) κατά την άποψη πολλών, αλλά εύκολα μπορεί και να τα διορθώσει. Κάποιος όμως πρέπει πρώτα απ όλα να του πει ποιος είναι ο Ολυμπιακός  και ποια η ιδιοσυγκρασία των φίλων που τον ακολουθούν, πριν είναι πολύ αργά....