Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εκλογές στην ΕΠΟ και οικονομικά δεδομένα

Όλοι μας βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική πίεση. Πληρώνουμε τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης ενός πελατειακού κράτους, όπου κάθε ανίκανος σωτήρας ήθελε να εκλεγεί και εξαγόραζε ψήφους με υποσχέσεις.
Μέσα σε αυτό το τραγικά δυσμενές κλίμα , η ΕΠΟ κάνει το προσεχές Σάββατο τις δικές της εκλογές από τις οποίες θα αναδειχθεί η διοίκηση των επόμενων τεσσάρων ετών.
Διαβάζοντας τις σκέψεις των υποψήφιων προέδρων Γ. Σαρρή και Βασ. Γκαγκάτση , που οι ίδιοι μπορεί να τις ονομάζουν και δεσμευτικό πρόγραμμα, αντιλαμβάνομαι πως και οι δύο στηρίζουν τις εκλογικές ελπίδες τους και σε οικονομικές παροχές προς τις Ενώσεις - ψηφοφόρους.
Μιλάνε για δωρεάν διαιτησίες, για κάλυψη μισθών υπαλλήλων  κ.α, ενώ τονίζουν πως θα πιέσουν την Πολιτεία να αυξήσει τις επιχορηγήσεις.
Οικονομικό πρόγραμμα δεν υπάρχει, ούτε αναλύονται οι τρόποι εξεύρεσης χρημάτων, αλλά δεν υπάρχουν και ισοδύναμα στοιχεία, αν κάτι από αυτά που υπόσχονται δεν ευοδωθεί.
Βασ. Γκαγκάτσης
Οι πιέσεις προς την Πολιτεία για αύξηση επιδοτήσεων ή χορηγιών, θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο. Γιατί ξέρουμε πως η Πολιτεία χρωστάει σε πολλούς και παράλληλα τα ταμεία της είναι άδεια. Γι αυτό άλλωστε βάζει κάθε μέρα φόρους ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Παράλληλα η Πολιτεία ή έστω ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για το ποδόσφαιρο, αλλά και αυτούς που το διοικούν. Ταυτόχρονα δείχνουν την απέχθεια τους τονίζοντας πως πρέπει να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο, ενώ επιχειρούν με πολλούς τρόπους να καπελώσουν την Ομοσπονδία.
Φυσικά όλα αυτά τα θέλουν για την δική τους προβολή και τα δικά τους συμφέροντα. Να κάνουν επιτροπές, να διορίσουν τους πελάτες τους, να παίξουν τη δική τους μπάλα με σωματεία, παράγοντες και φιλάθλους, να δείξουν τη ...δύναμη τους.
Πιστεύω λοιπόν πως από την Πολιτεία χρήμα δεν θα πάρει κανείς. Ουκ αν λάβοις άλλωστε παρά του μη έχοντος....
Που θα βρεθούν λοιπόν όλα αυτά τα χρήματα που αφειδώς και ανοήτως υπόσχονται οι υποψήφιοι; Εκτός αν οι υποσχέσεις αυτές είναι όμοιες με εκείνες που δόθηκαν κι άλλες φορές στο παρελθόν....
Σα να μη φτάνουν αυτά, το ταμείο της ΕΠΟ είναι μείον και το χρέος ακόμη μεγάλο που μεταφράζεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Γ. Σαρρής
Κι από την άλλη κυκλοφόρησαν επίσημα έγγραφα της ΕΠΟ που καταδεικνύουν ότι εκ της περιφέρειας προερχόμενοι σύμβουλοι της Ομοσπονδίας έλαβαν για τις μετακινήσεις τους μερικές χιλιάδες ευρώ. Με 13-15 μέλη ΄του ΔΣ από την περιφέρεια και άλλους τόσους αναπληρωματικούς που κι αυτοί παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του ΔΣ , ενώ δεν έχουν ούτε δικαίωμα λόγου, ούτε δικαίωμα ψήφου, οι δαπάνες θα είναι έτσι κι αλλιώς τεράστιες.
Για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις προς τις Ενώσεις, πρέπει αυτοί που θα εκλεγούν να μη λαμβάνουν τα έξοδα μετακίνησης σε ένδειξη καλής θέλησης. Πόσοι όμως θέλουν και πόσοι μπορούν να το πράξουν;
Κι όποιος θεωρεί πως τα ποσά είναι μηδαμινά πλανιέται πλάνη οικτρά.
Μερικοί μάλιστα χρεώνουν κάθε μετακίνηση τους από την ώρα που ξεκινάνε από την έδρα τους, μέχρι που θα ξαναγυρίσουν σε αυτή.
Αν ορισμένοι εξ αυτών καταλάβουν νευραλγικές θέσεις στο ΔΣ που η παρουσία τους στην Αθήνα θα είναι απαραίτητη και επιβαλλόμενη, τότε οι δαπάνες θα εκτοξευτούν στα ύψη, αφού για παραμονή τους πέραν της ημέρας , θα χρεώνουν και ξενοδοχείο και φαγητό εκτός από τις μετακινήσεις.
Με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας , οι σύμβουλοι αυτοί  χρέωσαν ποσά που φτάνουν ή ξεπερνάνε τα 1000 ευρώ το μήνα. Πόσοι άλλοι χρέωσαν παρόμοια ποσά; Και δεν είναι μόνο αυτά, γιατί και οι συνεδριάσεις του ΔΣ κοστίζουν, αλλά και οι γενικές συνελεύσεις, αλλά και τα διάφορα ταξιδάκια στο εξωτερικό κυρίως.
Μπορεί να υπάρχουν δεδομένα που δεν γνωρίζουμε. Γι αυτό και δεν σχολιάζω με λεπτομέρειες το θέμα. Αυτό όμως θα φανεί στη συνέχεια. Γιατί και οι εκλογές είναι δύσκολες, και οι οικονομικές συνθήκες  γενικότερα πιο δύσκολες και δεν πρέπει ΚΑΝΕΙΣ  να προκαλεί τουλάχιστον σε αυτό το τομέα, δηλαδή τον οικονομικό.
Οικονομία μπορεί να γίνει, αν περιοριστούν οι σπατάλες , κι αν για κάθε δαπάνη μετράνε ακόμη και το σεντ, αλλά ΟΛΟΙ, κι όχι μόνο οι υπεύθυνοι.

Μετά το Σάββατο που θα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, θα μπορέσω να εξειδικεύσω το θέμα αναφέροντας πρόσωπα και καταστάσεις. Τώρα δεν θέλω να δώσω δικαίωμα σε κανένα να πει ότι έχω κάποια σκοπιμότητα. Κι επειδή οι περισσότεροι γνωρίζουν πως έχω και πρακτικό μυαλό, θα κάνω και συγκριτικές υποδείξεις.