Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Παρασκήνιο, κόλπα και τεχνάσματα στις εκλογές της ΕΠΟ

Ένας πόλεμος, ακόμη και για εκλογική μάχη , έχει πάντα νικητές και ηττημένους. Έχει πολύ παρασκήνιο , αλλά και παράπλευρες απώλειες.
Αυτά ήταν και τα στοιχεία της εκλογικής μάχης στην ΕΠΟ.
Είχε νικητές, ηττημένους, παρασκήνιο και παράπλευρες απώλειες.
Νικητές ήταν ο  Γ. Σαρρής και οι εκλεκτοί του ψηφοδελτίου του.
Ηττημένοι  ο Βασ. Γκαγκάτσης και οι δικοί του.
Γ. Σαρρής
Στο παρασκήνιο τώρα πρέπει να πούμε πως ο Σαρρής κινήθηκε έξυπνα και μεθοδικά αρκετούς μήνες πριν τον Οκτώβριο. Μίλησε με προέδρους Ενώσεων, επέλεξε συνεργάτες κι όταν σιγουρεύτηκε πως δεν του ξεφεύγει η νίκη έκανε γνωστές τις προθέσεις του.
Ο Γκαγκάτσης άργησε αρκετά μέχρι να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να αποφασίσει να ηγηθεί αντιπάλου σχήματος. Βρήκε μερικούς υποστηρικτές , σχημάτισε ψηφοδέλτιο με 13 αντί 15 υποψηφίους και έκανε επαφές με πολλά στελέχη του Σαρρή τάζοντας τους γην και ύδωρ.
Οι πιο πολλοί από αυτούς , έκαναν γνωστές τις επαφές τους με τον Γκαγκάτση στον Σαρρή. Όπως έκαναν γνωστά και όσα τους έλεγε.
Ο Γκαγκάτσης εισέπραξε πολλές υποσχέσεις ότι ναι μεν θα φαίνονται πως είναι με τον Σαρρή, αλλά θα ψηφίσουν εκείνον και την παράταξη του. Γι αυτό και τις τελευταίες μέρες ο Γκαγκάτσης μίλησε για εκλογικό ντέρμπι. Βέβαια όσοι του υποσχέθηκαν ψήφο τον κορόιδεψαν κι ίσως γι αυτό να ήταν δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του.
Η παράταξη του ηττημένου πριμοδότησε μερικούς συμβούλους της παράταξης Σαρρή, ελπίζοντας να τους έχει κοντά του αν όλα πήγαιναν καλά.
Βασ. Γκαγκάτσης
ο Σαρρής βέβαια κινήθηκε σωστά γιατί γνώριζε όλες τις κινήσεις του αντιπάλου του, έδεσε τους υποστηρικτές του και πήρε τη νίκη.
Ο Γκαγκάτσης προεκλογικά είχε συγκεκριμένη τακτική. Πολέμησε με την καλή έννοια του λόγου τον αντίπαλο του και προσπάθησε να τον απαξιώσει. Τα στελέχη του μια έλεγαν τη φράση " ποιος Σαρρής" και την άλλη τόνιζαν πως δεν έχει το ανάστημα και την εμπειρία να διοικήσει την ΕΠΟ και μάλιστα από τη Χίο ! Επίσης στράφηκαν κατά υπαλλήλων και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος έλεγε πως επιστρέφοντας στην ΕΠΟ μέσα σε μια μέρα θα τα άλλαζε όλα. Δηλαδή θα άλλαζε όλα όσα αυτός είχε φτιάξει, αφού ο διάδοχος του δεν έκανε καμιά διοικητική αλλαγή.
Ο Σαρρής πάλι δεν κατηγόρησε κανένα, μίλησε για το πρόγραμμα του και κινήθηκε δίπλα στους υποστηρικτές του. Η νίκη του χαροποίησε πολλούς γιατί κάθε νέο φέρνει την ελπίδα και την αισιοδοξία για θετική αλλαγή πραγμάτων.

Ο νέος πρόεδρος ξεκίνησε σωστά και οι πρώτες κινήσεις του δείχνουν πως πράγματι θέλει να αλλάξει πολλά και δεν φοβάται να κάνει αναταράξεις. Τα δύσκολα των πρώτων ημερών περνάνε. Μετά από λίγες μέρες όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους κι αυτοί που δείχνουν ή λένε πως είναι χολωμένοι με τις αποφάσεις του προέδρου θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Στην αντίθετη περίπτωση θα απομονωθούν και χαμένοι διπλά θα είναι οι ίδιοι , γιατί πλέον κανείς δεν νοιάζεται για τα πρόσωπα της διοίκησης , αλλά για την πορεία της γενικά.