Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Κερδισμένοι η χαμένοι;

Οι εκλογές πέρασαν, αλλά σύντομα θα έχουμε μια νέα αναμέτρηση. Κι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.
Πιστεύω ότι οι χθεσινές εκλογές έδωσαν ένα καλό μάθημα σε όλους αυτούς που δεν ήθελαν η δεν μπορούσαν να ακούσουν το λαό και τα προβλήματα του. Παράλληλα άλλαξαν το πολιτικό τοπίο και το κυριότερο, έστειλαν πολλούς άχρηστους η ακατάλληλους στο σπίτι τους.
Ακούω και διαβάζω με μεγάλη προσοχή τις εκτιμήσεις ειδικών , αρμόδιων και ανεύθυνων για τα αποτελέσματα τω εκλογών. Κερδισμένος αυτός η χαμένος ο άλλος λένε κι κάνουν συγκρίσεις, ψάχνουν την επόμενη ημέρα κ.α πολλά και περίεργα.
Τα πράγματα είναι πολύ, μα πολύ απλά. Γιατί σε αυτές τις εκλογές κανείς δεν κέρδισε ! Απλά ΟΛΟΙ πήραν το μάθημα τους , αλλά και έλαβαν το μήνυμα του κόσμου. Αν όλα αυτά αθροιστούν , επεξεργαστούν και μελετηθούν από τα κόμματα, ίσως υπάρξει καλύτερο αύριο για τη χώρα.
Κατ αρχήν είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί η υποστήριξη 151 και άνω βουλευτών σε ένα χώρο. Κι εδώ φαίνεται πως η απουσία από την Βουλή των μικρών κομμάτων κάνει μεγαλύτερο το πρόβλημα.
Με τη Χρυσή Αυγή, δεν συνεργάζεται κανείς και καλά κάνουν.
Το ΚΚΕ είναι δογματικό και απόλυτο, δεν στηρίζει κανένα άλλο κόμμα.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν συνεργάζονται με ΝΔ,ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ θα προσπαθήσει, αλλά δεν θα βγει κάτι, αφού και το ΠΑΣΟΚ να δεχτεί συνεργασία πάλι τα κουκιά δεν βγαίνουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να συνενώσει την αριστερά η τις αριστερές δυνάμεις, αλλά και να το καταφέρει πάλι δεν μπορεί να βρει 151 βουλευτές.
Μαθηματικά λοιπόν οδηγούμαστε σε ένα νέο κύκλο εκλογικής αναμέτρησης.
Κερδισμένοι λοιπόν δεν υπάρχουν.
Υπάρχουν όμως χαμένοι άλλοι λίγο κι άλλοι πολύ.
Για παράδειγμα η ΝΔ είναι ρπώτο κόμμα, αλλά δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη πρωτιά και να αναλάβει να κυβερνήσει τη χώρα. Η ΝΔ πληρώνει τα λάθη της, όπως τη δημιουργία από τα σπλάχνα της δύο κομμάτων του ΔΗΣΥ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και έδειξε πως δεν έβαλε μυαλό από τη δημιουργία πριν μερικά χρόνια του ΛΑΟΣ.
Κατακερματισμένες οι δυνάμεις του χώρου και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για επιτυχία Σαμαρά που παρέλαβε την παράταξη στα 33,5 % και την έφτασε στα 18,9%.
Χαμένο και μάλιστα κατά κράτος ηττημένο το ΠΑΣΟΚ που από το 43,9% του 2009, έφτασε άξια στο 13,2 %.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε και γύρισε το παιγνίδι , αναθεωρώντας τις θέσεις του. Πήρε ποσοστά ανόδου από τότε που μίλησε για εξουσία και ευρωπαϊκή πολιτική αλά με άλλους τρόπους. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που έγινε δεύτερο κόμμα , έγινε κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας και στείρας αντιπολίτευσης.  Το γεγονός ότι έκανε το 4,6% του 2009, 16,8% σήμερα, δεν λέει τίποτε αν δεν γίνει σωστή διαχείριση. Γιατί όλοι ξέρουν από που άντλησε αυτή τη δύναμη και ποιοι ψηφοφόροι το εμπιστεύτηκαν. Κι αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από κόμματα εξουσίας, δηλαδή από κόμματα που βγάζουν κυβερνήσεις.
Για μένα χαμένοι είναι και οι της Χρυσής Αυγής, γιατί μπορεί να  πήραν το εκπληκτικό 7% και να μπήκαν στη Βουλή, αλλά με το καλημέρα έδειξαν στον κόσμο που δεν ήξερε τι ψήφιζε, το πρόσωπο τους , που δεν έχει να κάνει με δημοκρατικούς θεσμούς. Έτσι στην επόμενη αναμέτρηση αν συνεχίσει αυτές τις προκλήσεις και τους ψευτοτσαμπουκάδες, θα ξαναγυρίσει στα χαμηλά του 0,3% που κατείχε μέχρι να το γιγαντώσουν οι ηλίθιες πράξεις του ΠΑΣΟΚ , της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Θα πει κάποιος πως κερδισμένο είναι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που με το καλημέρα πήρε 10,6 % και καμαρώνει. Τι κέρδος έχει όμως όταν δεν συνεργάζεται με κανένα άλλο κόμμα, είναι απόλυτο σε τακτικές αποστροφής με την ευρώπη και τα οικονομικά δεδομένα; Απλά κερδίσαμε ένα ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας.
Το συμπέρασμα είναι πως οι εκλογές αυτές έδωσαν ένα γερό μήνυμα στους επαγγελματίες της πολιτικής σκηνής του τόπου.
Κι όλοι αυτοί είτε θέλουν, είτε μπορούν ,είτε όχι,  θα καταλάβουν πως με τη ζωή του Έλληνα, την αξιοπρέπεια του και τα κεκτημένα του επί σειρά ετών δεν μπορεί κανείς να παίξει.