Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η άλλη πλευρά ενός τελικού

Ο τελικός του  champions league  , έδειξε για μια ακόμη φορά την ομορφιά του ποδοσφαίρου, την ιδιαιτερότητα που έχει σαν άθλημα και που προκαλεί φρενίτιδα ενθουσιασμού και εκδηλώσεων από εκατομμύρια φίλους του σε όλο το κόσμο.
Η Μπάγερν κέρδισε στα σημεία το περασμένο Σάββατο, η Τσέλσι πήρε δίκαια το τρόπαιο.
Στο ποδόσφαιρο, το λάθος ΄παίζει τον κυρίαρχο ρόλο Όποιος κάνει περισσότερα λάθη χάνει το παιγνίδι. Κι η Μπάγερν έκανε πάρα πολλά λάθη. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η τύχη και η Τσέλσι είχε πολύ από δαύτη. Π τρίτος παράγοντας είναι η ικανότητα, η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο κι αυτά τα είχαν και οι δύο ομάδες. Η Μπάγερν έτρεξε από το πρώτο λεπτό κι έδειξε πως ήθελε πολύ το τρόπαιο.Η Τσέλσι έπαιξε με μυαλωμένη τακτική, ήταν διαβασμένη, περίμενε πως η Μπάγερν θα έπαιζε με τον τρόπο που έπαιξε, δηλαδή δυνατά και επιθετικά για να αιφνιδιάσει και να επιτύχει πρώτη γκολ. Οι Άγγλοι αν και δεν φημίζονται για τακτικές αμυντικές, αρίστευσαν στην άμυνα και φάνηκε πως η εντολή του Ρομπέρτο ντι Ματέο ήταν να κρατάει πίσω την ομάδα του. Φυσικά ο Ιταλός δεν είδε σε όλο το ματς πως ο Ντρογκμπά ήταν μπλοκαρισμένος από δύο αντιπάλους με έναν τρίτο να είναι λίγο πιο πίσω. Γιατί αν το έβλεπε θα έκανε κάποιο κίνηση. Κι ο Ιβοριανός άσος ξεχώρισε χάρι στην εμεπιρία του και το μοναδικό του ταλέντο. Επίσης η τροπαιούχος, έπασχε από μεσαία γραμμή, όπου δεν υπήρχε ο leader , ο αρχηγός, ο εγκάφαλος.
Ο Ιταλός προπονητής ωστόσο ευτύχισε να έχει εκτός του Ντρογκμπά, έναν υπέροχο Τσεχ, ενώ ο Τόρες όταν μπήκε στο ματς τον ξελάσπωσε και απέδειξε πως εδικαιούτο μια θέση στην αρχική 11αδα.
Γεγονός πάντως είναι πως δεν θα εκπλαγώ αν ο Αμπράμοβιτς , αποφασίσει να τον αντικαταστήσει, γιατί θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα κι ο Ρώσος έχει και χρήματα και υψηλές φιλοδοξίες, που η πρώτη κούπα που απέκτησε να μη τον ικανοποιεί.
Από την άλλη ο Γιουπ Χέινκες, υπερτίμησε τις ικανότητες της ομάδας του και υποτίμησε τον αντίπαλο. Πίστεψε πως με το πολύ τρέξιμο θα τελείωνε το ματς. Δεν υπολόγισε τα δοκάρια και τους μεγάλους παίκτες της Τσέλσι και δεν διαχιερίστηκε χωστά τα λάθη του Ντι Ματέο. Για παράδειγμα έμεινε ανεκμετάλλευτη η πλευρά του Μποσίνγκουα που έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Δεν έδωσε λύση στο τρόπο που οι Άγγλοι αντιμετώπιζαν το μεγάλο αστέρι τον Ριμπερί , κι ενώ έβλεπε μια κελιστή άμυνα, συνέχιζε να επιμένει στη πίεση, αντί να ανοίξει το παιγνίδι. Από το πολύ τρέξιμο και το άγχος να μη χάσουν στην έδρα τους οι Βαυαροί , στα τελευταία λεπτά δεν είχαν τις δυνάμεις που έπρεπε κι έκαναν λόγω αυτού του γεγονότος πολλά λάθη. Πρέπει πάντως να τονιστεί πως οι σπέσιαλ άσσοι της Μπάγερν ήταν ο Ριμπερί , ο Ρόμπεν και ο Όλιτσ.
Ο Πορτογάλος διαιτητής Προένσα δεν τα πήγε άριστα, αλλά δεν έχει και ανάστημα για έναν τέτοιο τελικό Ως διαιτητής δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό  και προσπάθησε να διαιτητεύσει με λογική, τακτική και συμβιβασμούς. Ο Προένσα συγκαταλέγεται μεταξύ των διαιτητών που είναι μια σκάλα κάτω από την κορυφή.
Γεγονός είναι πως η Τσέλσι κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο και η Μπάγερν δεν μπόρεσε να τα κάνει 5. Η απόδοση του Τσεχ, αλλά και του Ντρογκμπά , ο τρόπος που έπαιξαν όλοι και η διαδικασία των πέναλτι με το σασπένς που δημιούργησε, έδειξε την ομορφιά του ποδοσφαίρου και το γεγονός πως κανείς δεν μπορεί να γράψει σενάριο με τέλος πριν από ένα ματς.