Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η φορολόγηση της ναυτιλίας

Όσοι ισχυρίζονται πως θα φορολογήσουν την ναυτιλία, δεν γνωρίζουν την κρίση που υπάρχει στο χώρο, ούτε τον τρόπο που δουλεύει αυτό το σύστημα.
Οι εφοπλιστές με πολύ μεγάλη άνεση - αν τους ζορίσει κάποιος - αλλάζουν σημαία στα καράβια τους μέσα σε μια μέρα. Κι αυτομάτως το Ελληνικό κράτος χάνει ένα τεράστιο έσοδο. Από την άλλη πρέπει να γνωρίζουν πως οι συναλλαγματικές εισροές της ναυτιλίας φτάνουν ή ξεπερνάνε τα 7 δις $ το χρόνο. Κι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά στην οικονομία του τόπου, πέρα από το γεγονός ότι δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ναυτικούς μας.
Για τον εφοπλιστή που ζει στην Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο την επομένη να εγκατασταθεί όπου εκείνος κρίνει καλύτερα για τη ζωή του. Κι οι καταθέσεις του άμεσα φεύγουν από τις τράπεζες μας και κατευθύνονται προς Αμερική και Ευρώπη.
Το κομμάτι της ναυτιλίας θέλει λόγω της ιδιομορφίας του, πολύ λεπτό και έξυπνο χειρισμό.Κι αυτό πρέπει να το σκεφτούν καλά οι πολιτικοί μας αλλά και να το μελετήσουν σε βάθος.
Καλές οι μαγκιές, ο τσαμπουκάς και ο λαϊκισμός, αλλά να έχει και αποτελέσματα ώστε να μη υπάρξει γελοιοποίηση της κατάστασης.