Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Οι πολιτικοί και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου

Η πλειονότητα των πολιτικών και κυρίως εκείνων που ανήκουν σε κόμματα εξουσίας, είναι κατά του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Επικαλούνται προς τούτο διάφορους λόγους , αλλά ψεύδονται ασυστόλως.
Οι πολιτικοί θέλουν να έχουν λόγο στο ποδόσφαιρο , απλά και μόνο για να κινούν αυτοί τα νήματα και να προσελκύουν πελάτες. ΄Εχουμε πολλά παραδείγματα πολιτικών που κατέλαβαν θέσεις στον αθλητισμό και με το καλημέρα , διόρισαν φίλους και γνωστούς σε θέσεις και επιτροπές. Μερικοί μάλιστα έφτιαξαν νέες επιτροπές και τις γέμισαν ψηφοφόρους . Επιτροπές που δεν επιτελούσαν έργο, αλλά κάθε μήνα κατέβαλαν λίγα η πολλά χρήματα στους διορισμένους τεμπέληδες και αργόσχολους.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τους Γ. Ορφανό και Γιαν. Ιωαννίδη που ήταν οι τελευταίοι υφυπουργοί αθλητισμού των κυβερνήσεων της ΝΔ και τον Πάνο Μπιτσαξή ΓΓΑ του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό κατάργησε το υφυπουργείο αθλητισμού.
Και οι τρεις πολέμησαν το ποδόσφαιρο και κανείς τους δεν βοήθησε στην ανάπτυξη του.
Οι εξαγγελίες περί ηλεκτρονικού εισιτηρίου έμειναν ανεκπλήρωτες. Μάλιστα μερικοί για να κάνουν τις σχετικές εγκαταστάσεις υποδομής για την υποδοχή του συστήματος, πλήρωσαν αρκετά χρήματα....
Η καταπολέμηση η πρόληψη της βίας στα γήπεδα, έμεινε στα χαρτιά.
Καμία εκκαθάριση συνδέσμων οπαδών , κανένας συντονισμός με την αστυνομία και άλλους φορείς, καμία προσπάθεια για την ασφάλεια των αγώνων και των φιλάθλων. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια. Λες και δεν είναι υποχρέωση του κράτους να μπορώ να πάω στο γήπεδο και να δω με ασφάλεια έναν αγώνα , λες και δεν είναι ευθύνη του κράτους να μπορώ να πάω σε όποιο γήπεδο θέλω χωρίς να αντιμετωπίζω πρόβλημα σωματικής ακεραιότητας.
Οι πολιτικοί όταν αναλαμβάνουν ένα υπουργείο και κάποια από τις αρμοδιότητες εμπλέκεται με άλλο, σηκώνουν ψηλά τα χέρια και αδυνατούν να δράσουν γιατί νομίζουν πως το άλλο υπουργείο ανήκει σε άλλη χώρα....
Αν γίνει πραγματικός έλεγχος και σε περιόδους ευθύνης, όχι παραγραφής αδικημάτων, θα διαπιστώσουν όλοι πόσα εκατομμύρια σπαταλήθηκαν για τον αθλητισμό , χωρίς να συντελεστεί έργο. Τεράστια χρήματα για τις μετακινήσεις πολιτικών και στελεχών , δαπάνες για διοργανώσεις η διεκδικήσεις διοργανώσεων , πολλές από τις οποίες ήταν της πλάκας . Προχειρότητες και κανένας σχεδιασμός, χορηγίες σε σωματεία που πολλές φορές δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό.
Γενικά αυτό το υφυπουργείο αθλητισμού, ήταν και είναι ένα μαγαζάκι για την εξυπηρέτηση κομματικών φίλων και δεν έχει κάνει κανένα έργο ουσίας.
Ωστόσο όσοι πέρασαν από εκεί νοιάζονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν χέρι στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Θέλουν να ορίζουν τους κανόνες του παιγνιδιού, πως να γίνονται οι εκλογές για ανάδειξη διοίκησης στην ΕΠΟ, ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν κομματικά στελέχη θέσεις, να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις, να έχουν λόγο στη χρηματοδότηση , να επεμβαίνουν στην πολιτική του ΟΠΑΠ προς την ΕΠΟ, να απειλούν, να διαχειρίζονται προσκλήσεις αγώνων , να ταξιδεύουν πρώτη θέση σε κάθε εθνική ποδοσφαιρική εκδήλωση , να έχουν λόγο στη διοίκηση της διαιτησίας και γενικά να είναι οι νταλαβεριτζήδες του συστήματος.
Γιατί σου λέει, διαλύσαμε το κράτος, να μη μπορούμε να διαλύσουμε και το ποδόσφαιρο;
Ακόμη και σήμερα ο Ορφανός και ο Καράογλου πρώην και νυν βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ κάνουν λόγο για την αδικία του υποβιβασμού του Ηρακλή και τα ρίχνουν στην ΕΠΟ που την κατηγορούν με βαριές κουβέντες. Κι αυτό το κάνουν για να κερδίσουν ψήφους από τους φίλους του Ηρακλή. Κανείς από τους δύο δεν αναφέρεται στις παραβάσεις της διοίκησης του Ηρακλή, με τις πλαστές  φορολογικές ενημερότητες, με τα εκατομμύρια χρέους. Δεν νοιάζονται για εκείνους τους ποδοσφαιριστές που έχασαν τα χρήματα τους , από μια αφερέγγυα διοίκηση. Κι αυτοί οι πολιτικοί ζητάνε τη ψήφο μας για να έρθουν πάλι στα πράγματα και να μας κυβερνήσουν με τέτοια μυαλά και τέτοιες νοοτροπίες.