Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Το 39ο πρωτάθλημα - Super League

Το 39ο πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία φτάνει στο τέλος του. Η διαδρομή του αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αλλά και πολλές πικρίες.
Απ όλα είχε αυτό το πρωτάθλημα. Διακοπές αγώνων, ξυλοδαρμούς, απειλές προσώπων, εμπρησμούς και καταστροφές αθλητικών χώρων κι επιχειρήσεων, κι άλλα πολλά που έριξαν πολύ νερό στο μύλο της αναξιοκρατίας.
Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή των ομάδων Καβάλας και Ολυμπιακού Βόλου υπό τη σκιά πολλών κατηγοριών για στημένους αγώνες. Ήρθε μετά η τιμωρία τους με αφαίρεση βαθμών και στη συνέχεια η καθαίρεση τους από κάθε επαγγελματική κατηγορία.
Ταυτόχρονα , προφυλακίστηκαν ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο αντίστοιχος της Ηλιούπολης Γ. Τσακόγιαννης με κατηγορητήρια συμμετοχής σε στημένα παιγνίδια.
Κι ενώ η δικογραφία για την υπόθεση των στημένων ανέφερε χιλιάδες σελίδες και εκατοντάδες ονόματα υπόπτων σε συμμετοχή, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία συνέχεια.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είχε σαν αποτέλεσμα να αγγίξει και το ποδόσφαιρο, όπου ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ  κ.α αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και με άγνωστη κατάληξη.
Αντίθετα ο Ολυμπιακός, ο Αστέρας Τρίπολης, η Κέρκυρα, ο Παναιτωλικός, ο Εργοτέλης , η Ξάνθη δεν φαίνεται να έχουν τα προβλήματα των άλλων, ωστόσο μερικές ομάδες εξ αυτών αντιμετωπίζουν αγωνιστικής φύσεως προβλήματα.
Προβληματική ήταν σε αρκετά παιγνίδια η διαιτησία. Το κεφάλαιο αυτό όμως θέλει ιδιαίτερη ανάλυση.
Οι αρμόδιες αρχές δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο γιατί και την κρίση δεν πρόβλεψαν σε οικονομικό επίπεδο και το προφίλ του πρωταθλήματος δεν διαχειρίστηκαν σωστά με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για ένα πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας.
Φυσικά η αθλητική πολιτική ηγεσία ζούσε και ζει στο κόσμο της, με τις βαρύγδουπες δηλώσεις αρμοδίων, με την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής και τα πολλά ΘΑ.
Μιζέρια και απογοήτευση μόνο σε κάθε επίπεδο.
Ο Ολυμπιακός πήρε άλλο ένα πρωτάθλημα .
Ε και....
Τι μπορεί να σημαίνει για τον Ολυμπιακό ένα ακόμη πρωτάθλημα όταν αποκλείστηκε από το  champions league  και δεν προχώρησε πέρα των 16 στο  UEFA league.
Βέβαια είχε την καλύτερη στην Ελλάδα και πιο ποιοτική ομάδα, αλλά με αυτή και την γενική εικόνα του πρωταθλήματος σε μαύρα χάλια, βρέθηκε δεύτερος και μείον 5 βαθμούς από τον Παναθηναϊκό.
Σε μερικές ομάδες οι ποδοσφαιριστές έχουν μήνες να δούνε το χρώμα του χρήματος.
Άλλες πάλι άλλαξαν τους προπονητές τον έναν μετά τον άλλο.
Ουσία καμία. Θέαμα φτωχό. Διακρίσεις μηδενικές.
Όλα αυτά ας δώσουν την αφορμή σε κάθε υπεύθυνο να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις, να αλλάξει όψη και περιεχόμενο αυτό το πρωτάθλημα που ούτε εμπορικό είναι, ούτε συγκινεί πλέον κανένα σωστό φίλαθλο.