Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο τελικός της αγωνίας και της περιπέτειας

Στα προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη, ο τελικός του κυπέλλου αποτελεί ξεχωριστό θεσμό και μεγάλη γιορτή για το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα που δεν ανήκει στη κατηγορία των ανεπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, ο τελικός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι ένα αθλητικό γεγονός με πολλούς μπελάδες και αγωνία.
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να αστυνομεύσει τον τελικό που η ΕΠΟ τον όρισε για τις 28 Απριλίου στο ΟΑΚΑ.
Να λοιπόν μια ευκαιρία για τους διοργανωτές να αποδείξουν πως ξέρουν από διοργανώσεις και να αναλάβουν να κάνουν τον αγώνα με δικά τους μέσα.
Δηλαδή να αναθέσουν σε αξιόπιστη εταιρία φύλαξης χώρων και εκδηλώσεων να  αναλάβει την ευθύνη και στη συνέχεια να ζητήσουν από την αστυνομία να μη αναμειχθεί πλέον στα του ποδοσφαίρου. Έτσι θα εξοικονομηθεί κι ένα τεράστιο ποσό που παίρνει η αστυνομία από ποσοστά στην πώληση των εισιτηρίων αλλά και από πάγιες εισφορές των διοργανωτών .
Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να κρίνεται η διεξαγωγή ενός αγώνα από την διαθεσιμότητα της αστυνομίας και την ικανότητα της να αστυνομεύσει έναν αγώνα.
Το σύστημα αυτό πάσχει εκ σκοπιμότητας γιατί τα χρήματα που παίρνει η αστυνομία χωρίς να προσφέρει τίποτε το ιδιαίτερο σε αγώνες ποδοσφαίρου είναι πολλά. Οι καιροί όμως τώρα δεν επιτρέπουν σπατάλες , ούτε δαπάνες χωρίς ανταποδοτικότητα. Κι επειδή το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό οφείλει να προσφεύγει σε ασφαλείς πηγές παροχής υπηρεσιών.
Από την άλλη λείπει η σωστή προπαγάνδα στο ποδόσφαιρο.
Λείπουν και οι άνθρωποι που γνωρίζουν να κάνουν προπαγάνδα και να περάσουν νέες αρχές και νέα νοοτροπία.
Παράλληλα ένας τελικός από πλευράς διοργάνωσης, πρέπει να ξεχωρίζει από κάθε άλλο αγώνα. Πρέπει να δίνει λαμπρότητα , να έχει κάτι το ξεχωριστό ώστε να ελκύει κάθε φίλαθλο κι όχι μόνο οπαδούς και να δείχνει πως πρόκειται για μια γιορτή, που θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν παιδιά και οικογένειες.