Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η απαξίωση του ποδοσφαίρου και η πτώση των εισιτηρίων

Για άλλη μια χρονιά είχαμε πτώση εισιτηρίων, μείωση αν θέλετε θεατών στα γήπεδα. Η εύκολη λύση - δικαιολογία είναι πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που περνάει ο τόπος. Ωστόσο αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί η άλλη μισή στηρίζεται σε μια σειρά λόγων και αιτίων που κανείς εκ των αρμοδίων δεν δείχνει να έχει διάθεση αλλά και γνώσεις να δώσει λύση.
Το θέαμα είναι κακό, κι αυτό οφείλεται στις κακές συνθήκες που επικρατούν στις ΠΑΕ, που άλλες δεν έχουν σωστή οργάνωση κι άλλες μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα.
Με κακό θέαμα, έχουμε και ακριβή τιμή εισιτηρίων. Κι αυτό δεν συμβιβάζεται με τίποτε.
Από την άλλη η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι απαράδεκτη. Βρόμικα γήπεδα με κακούς χώρους υγιεινής, χωρίς αναψυκτήρια - μπαρ, χωρίς χώρους πάρκινγκ.
Με την βία σε έξαρση , χωρίς να γίνεται έλεγχος κατά την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο αλλά και χωρίς να ελέγχεται η παραβατική συμπεριφορά τους μετά την είσοδο τους.
Με ανύπαρκτη ασφάλεια και με υπηρεσίες γηπέδου που δεν ανταποκρίνονται στη τιμή του εισιτηρίου.
Παρόλα αυτά στην περιφέρεια , κι εκεί που ορισμένοι παράγοντες δούλεψαν πάνω σε ορισμένα στοιχεία , έχουμε καλά αποτελέσματα, με τον Παναιτωλικό να είναι η πρώτη ομάδα της περιφέρειας σε μέσο όρο προσέλευσης φιλάθλων που φτάνει τα 4.841 ανά αγώνα. Και ο ΟΦΗ δεύτερος με 3.166.Το Γ. Καραϊσκάκης που προσφέρει υψηλές υπηρεσίες , έχει μέσο όρο 25.000 φιλάθλους ανά αγώνα και δείχνει πως η ανταπόκριση είναι μεγάλη και στην περίοδο οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο οι παράγοντες δεν κάνουν τίποτε να διαφημίζουν το προϊόν που έχουν κι αυτό συντελεί αρνητικά στην εικόνα του. Αν φρόντιζαν να μη απαξιώνεται τόσο το άθλημα με κακές, περίεργες έως απαράδεκτες αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων, αλλά και των διοικήσεων τόσο των ΠΑΕ ( δηλώσεις εμπρηστικές , ανακοινώσεις διαμαρτυρίας , υστερισμοί κατά της διαιτησίας  κ.α ) όσο και των οργάνων διοίκησης , όλα θα ήταν καλύτερα. Εδώ όμως οι παράγοντες προσπαθούν να κάνουν το άσπρο - μαύρο και ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες για ότι στραβό γίνεται στη γειτονιά τους. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά γιατί απλά ο κόσμος ξύπνησε κι έχει απαιτήσεις. Κι όπως απαιτούμε από τους πολιτικούς να μας λένε την αλήθεια και να μη μας κοροϊδεύουν, έτσι κι αυτοί πρέπει να μάθουν να λένε την αλήθεια και να προστατεύουν το άθλημα. Αν αλλάξουν τακτική τα συμφέροντα τους θα προστατεύσουν.