Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Αγκάθια στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου

Η κακή νοοτροπία που υπάρχει μεταξύ των περισσότερων παραγόντων του ποδοσφαίρου , κι ο ανύπαρκτος σχεδιασμός ανάπτυξης, είναι τα στοιχεία που μας κρατάνε σε δεύτερη κατηγορία στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.
Οι παράγοντες οποιασδήποτε ομάδας, νοιάζονται μόνο για το σωματείο και τα συμφέροντα τους και συνηθίζουν να κάνουν κριτική η αφορισμούς προς κάθε κατεύθυνση.
ΟΛΟΙ οι παράγοντες βλέπουν ως αιτία του κακού τους διαιτητές και τη διαιτησία γενικότερα, αλλά ποτέ δεν βλέπουν τα δικά τους σφάλματα.
Κι ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται όλο το έργο, δεν υπάρχει από τις Λίγκες αλλά και από την ΕΠΟ κανένα απολύτως πλαίσιο ανάπτυξης, πλαίσιο που να κινείται σε κανόνες που να είναι απαράβατοι.
Στο πλαίσιο μιας κακής ερμηνείας περί Ε.Ε και δικαιωμάτων των μελών της , επιτρέπεται να έρχονται στο ποδόσφαιρο μας ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας. Και για να γίνω πιο σαφής, εξηγώ πως θα μπορούσε μεταγραφή ποδοσφαιριστών σε ΠΑΕ μεγάλης κατηγορίας να παίζει ρόλο η ηλικία αλλά και οι διεθνείς συμμετοχές τους. Επίσης να υπήρχε σεβασμός στο συμβόλαιο με τον προπονητή και δέσμευση να πληρώνεται σύμφωνα με αυτό έως ότου βρει δουλειά σε άλλο σωματείο. Αυτό θα είχε σα συνέπεια να υπήρχε μεγαλύτερη προσοχή στις προσλήψεις προπονητών. Θα μπορούσε να μη επιτρεπόταν η άνοδος ομάδας στην μεγάλη κατηγορία αν δεν διαθέτει γήπεδο με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές στο νομό που ανήκει. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο δεν θα βλέπαμε την Δόξα Δράμας να αγωνίζεται παρουσία 50-60 φιλάθλων στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης. Κι ακόμα δεν θα βλέπαμε αγώνες σε γήπεδα που δεν έχουν προδιαγραφές ασφάλειας και σωστής λειτουργίας. Παραδείγματα μπορώ να αναφέρω πολλά και να παραθέσω και τις αιτιάσεις ανά περίπτωση. Το ζητούμενο είναι πως λείπει το πλαίσιο ανάπτυξης , γιατί αν υπήρχε, σήμερα θα είχαμε κάνει πολλά βήματα προς τα πάνω , κι ακόμα θα είχαμε να αναδείξουμε ταλέντα που με τη σειρά τους θα έφερναν επιτυχίες και χρήματα στο ποδόσφαιρο γενικώς. Εδώ φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο να τραυματιστεί βοηθός διαιτητή στο Χαριλάου και το πειθαρχικό όργανο της Λίγκα, να αποφασίσει την διεξαγωγή του αγώνα από το σημείο που διεκόπη....Βλέπουμε λοιπόν πως και η δικαστική πλευρά του ποδοσφαίρου πάσχει, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν επηρεάζεται στις αποφάσεις της από τις επιθυμίες της εκάστοτε διοίκησης.