Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η νοοτροπία των παραγόντων

Ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος που έγινε το περασμένο Σάββατο μεταξύ Ατρόμητου και Ολυμπιακού ανέδειξε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα που υπάρχει στη νοοτροπία των παραγόντων.
Ο τελικός του κυπέλλου είναι ένα ξεχωριστό γεγονός. Και ως τέτοιο πρέπει να είναι μια μεγάλη γιορτή για το ποδόσφαιρο που να μπορούνε όλοι να πηγαίνουν στο γήπεδο με την οικογένεια τους να διασκεδάσουν, να χαρούν το θέαμα, να απολαύσουν το άθλημα που αγαπάνε.
Ως ένα σημείο αυτό έγινε, αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ καλύτερα από πλευράς οργάνωσης και ασφάλειας του αγώνα.
Το ματς είχε και διαιτητή τον διεθνή Πειραιώτη Ηλία Σπάθα. Η γενική απόδοση του ήταν καλή. Αλλά έκανε και λάθη. Το μεγαλύτερο ήταν που δεν καταλόγισε στην αρχή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού κι ενώ το σκορ ήταν 1-1.
Ο διαιτητής θα μπορούσε να αποβάλει έναν ποδοσφαιριστή του Ατρόμητου , αλλά και τον μισό πάγκο της Αθηναϊκής ομάδας για παραβατική συμπεριφορά. Ωστόσο μπορεί να σκέφτηκε πως σε ένα τελικό οι αποφάσεις του θα έπρεπε να είναι πιο επιεικείς.
Μετά τον αγώνα ο πρόεδρος του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός , επισκε΄φτηκε τον διαιτητή στα αποδυτήρια και τον εξύβρισε, του έκανε παράπονα για την απόδοση του και στη συνέχεια έκανε δημόσια δηλώσεις πως μετά το 1-1 η συμπεριφορά του Σπάθα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχε προηγηθεί στα 78' της συνάντησης.
Σε ένα ματς που αντικειμενικά κέρδισε ο καλύτερος. Που η διαιτησία ήταν σχετικά καλή και με λίγα λάθη, που είναι ένας κορυφαίος θεσμός, που ουσιαστικά δεν βλάφτηκε ο Ατρόμητος, ο Σπανός δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του και παρακτράπηκε.
Η νοοτροπία αυτή των παραγόντων του ποδοσφαίρου βλάπτουν το άθλημα και είναι παροχημένης εποχής. Κρίμα που ο Σπανός είναι νέος άνθρωπος. Κρίμα που δεν κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να παίζει σε τελικό κυπέλλου.
Με τέτοιες συμπεριφορές δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης του ποδοσφαίρου μας , κι αυτοί οι παράγοντες δίνουν το κακό παράδειγμα.